ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
Η ιστορία του ΚΚΕ εμπνέει και διδάσκει...

Με τις αμέτρητες σελίδες της ιστορίας του ΚΚΕ μπορεί να συναντηθεί ο επισκέπτης του Φεστιβάλ. Στο χώρο λειτουργεί πλούσια, σε περιεχόμενο και υλικό, έκθεση της πορείας του Κόμματος και οι νεότεροι μπορούν να πιάσουν το νήμα της ιστορίας, να εμπνευστούν, να πάρουν αφορμή για να μελετήσουν και, πιο δυνατοί, να συνεχίσουν τις σκληρές ταξικές μάχες, μέχρι την τελική νίκη, το σοσιαλισμό.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε οκτώ θεματικές ενότητες, με βάση τις οποίες γινόταν και «ξενάγηση» από στελέχη του Κόμματος, σε οργανώσεις της ΚΝΕ. Το «ταξίδι» ξεκινά απ' τις ρίζες του κομμουνιστικού κινήματος, από την ουτοπία στην επιστήμη και «συναντάει» κείμενα του Μαρξ, του Ενγκελς και του Λένιν. Είναι εκεί η Κομμούνα του Παρισιού, το Σικάγο, η Ρώσικη Επανάσταση 1905-1907 και φυσικά η μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Ακολουθούν τα πρώτα βήματα του ΚΚΕ.

Στη δεύτερη ενότητα καταγράφεται η πορεία του εργατικού κινήματος απ' το Εργατικό ΕΑΜ, τον ΕΡΓΑΣ, τις ταξικές μάχες σε καθεστώς παρανομίας των κομμουνιστών τη δεκαετία του '50 και του '60 και κατά τη διάρκεια της χούντας, μέχρι τους αγώνες της μεταπολίτευσης και τη δημιουργία του ΠΑΜΕ. Επίσης, υπάρχουν οι μάχες του Κόμματος στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στο διεθνιστικό και πατριωτικό χαρακτήρα του Κόμματος, αναδεικνύοντας πως υπάρχει ο πατριωτισμός του λαού και του κεφαλαίου. Μέσα από φωτογραφίες και ντοκουμέντα ο επισκέπτης μπορεί να δει τη διεθνιστική και πατριωτική δράση του ΚΚΕ, τη διεθνιστική αλληλεγγύη που «έδωσε» και «πήρε» σε αμέτρητες στιγμές της ιστορίας του, εκφράζοντας, μέσα από έργα, τον κοινό αγώνα των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την πάλη για την απελευθέρωση απ' τα δεσμά του καπιταλισμού.

Η επόμενη ενότητα, η τέταρτη, είναι αφιερωμένη στους μεγάλους σταθμούς της ιστορίας του Κόμματος. Το γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη, ο μεγάλος δρόμος του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και ο πρωτοκαπετάνιος Αρης Βελουχιώτης. Είναι εκεί ο αθάνατος Δεκέμβρης του '44, η δημιουργία του ΔΣΕ, και οι χιλιάδες και χιλιάδες γνωστοί και άγνωστοι κομμουνιστές, που με νου, καρδιά και αίμα δεν σταμάτησαν να παλεύουν, ακόμα και στις πιο άγριες και δύσκολες συνθήκες.

Στην πέμπτη ενότητα μπορεί κανείς να δει την πλούσια δράση δεκαετιών του ΚΚΕ, σε μέτωπα πάλης για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Φωτογραφίες και ντοκουμέντα απ' την πάλη για τα δικαιώματα της νεολαίας (όπου ξεχωρίζει η πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ) τα δικαιώματα της γυναίκας, τις λαϊκές ελευθερίες κ.ά. Εκεί και η τεράστια προσφορά του ΚΚΕ στην Παιδεία, τις Τέχνες, οι κομμουνιστές διανοούμενοι και καλλιτέχνες, οι αμέτρητοι άνθρωποι των γραμμάτων, που συμπορεύτηκαν με το Κόμμα.

Αμέσως μετά είναι η στιγμή των ηρώων, που γέννησε η υπερενενηντάχρονη ιστορία του ΚΚΕ, η οποία πήγε πιο ψηλά απ' τις εκτελέσεις, τις δολοφονίες, τα Μακρονήσια και τις φυλακές που επιφύλαξε η αστική τάξη στη μάχη για να κρατήσει την εξουσία της, να διατηρήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η προτελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό και τον αναθεωρητισμό και στον αγώνα που έδωσε το Κόμμα να διατηρήσει το μαρξιστικό - λενινιστικό χαρακτήρα του.

Τέλος, ο επισκέπτης κλείνει αυτό το «ταξίδι» με την τελευταία ενότητα που είναι η σύγχρονη στρατηγική του ΚΚΕ, μετά τις ανατροπές, και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Πρόγραμμα επισκέψεων από τις οργανώσεις της ΚΝΕ

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ καθορίζουν το πρόγραμμα επισκέψεών τους στην έκθεση του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ, ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή:

-- 6.00 μ.μ. Μαθητές Καλλιθέας, μαθητές 3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας, Μαθητές του 4ου και 6ου Γενικών Λυκείων Αιγάλεω, συνοικιακές Οργανώσεις Ηλιούπολης, Δάφνης, Υμηττού, Γαλατσίου, Πατησίων.

-- 6.30 μ.μ. Μαθητικές Οργανώσεις Βόρειου Τομέα.

-- 7.00 μ.μ. Οργανώσεις της Λούτσας και Τομεακή Οργάνωση Γεωπονικής της ΝΟ ΑΕΙ.

-- 8.00 μ.μ. Τομεακές Οργανώσεις ΣΤΕΦ Πειραιά και ΣΓΤΚΣ της ΝΟ ΤΕΙ, η Τομεακή Οργάνωση ΑΣΟΕΕ της ΝΟ ΑΕΙ.

-- 8.30 μ.μ. Μαθητικές Οργανώσεις Κεντρικού Περιστερίου και Ανθούπολης, οι Τομεακές Οργανώσεις Φιλοσοφικής και Νομικής της ΝΟ ΑΕΙ.

  • Αύριο Σάββατο:

-- 6.00 μ.μ. Μαθητικές Οργανώσεις Κορυδαλλού, Νίκαιας, Ρέντη, Καισαριανής, Αμπελοκήπων, Γκράβας, 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας. Συνοικιακές Οργανώσεις Αλίμου - Π. Φαλήρου, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Βύρωνα, Αμπελοκήπων, Ν. Κόσμου, Παγκρατίου, Κυψέλης, Κολωνού, Σεπολίων, Πετραλώνων.

-- 6.30 μ.μ. Συνοικιακές οργανώσεις του Βόρειου Τομέα.

-- 7.00 μ.μ. Μαθητικές Οργανώσεις της Α' Πειραιά, Τομεακές Οργανώσεις Γεωπονικής, Φυσικομαθηματικής και Πανεπιστημίου Πειραιά της ΝΟ ΑΕΙ, Τομεακές Οργανώσεις ΣΔΟ Αθήνας και ΣΔΟ Πειραιά της ΝΟ ΤΕΙ.

Αθλος διαπαιδαγώγησης

Παρουσίαση του έργου «Παιδαγωγικό ποίημα» του Α.Σ. Μακάρενκο

Τη γιγάντια προσπάθεια των μπολσεβίκων και της σοβιετικής εξουσίας, από τα πρώτα της κιόλας βήματα, να διαπαιδαγωγήσει το «νέο» άνθρωπο, το Σοβιετικό πολίτη, όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο «Παιδαγωγικό Ποίημα» του Αντόν Σεμιόνοβιτς Μακάρενκο, παρουσίασε η Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός και διδάκτορας κοινωνιολογίας, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».

Οι ιστορίες των παιδιών που φιλοξενούνταν στο Σταθμό που διεύθυνε ο Μακάρενκο, παιδιά ορφανά και εγκαταλειμμένα, που ζούσαν στο δρόμο και στην απόλυτη φτώχεια, παιδιά παραβατικά που βρέθηκαν ακόμα και στη φυλακή, αποτελούν ζωντανή απόδειξη ότι οι συνθήκες διαμορφώνουν τον άνθρωπο. Τα παιδιά αυτά έφταναν την εποχή εκείνη τα 7,5 εκατομμύρια και η Κ. Καμαρινού υπογράμμισε την αναλογία που υπάρχει με τη σημερινή κατάσταση αλλά και την έντονη αντίθεση της στάσης της καπιταλιστικής κοινωνίας σε σύγκριση με το σοσιαλισμό.

Οι παιδαγωγικές απόψεις του Μακάρενκο δεν ήταν κάτι ξένο προς το σύνολο των ριζοσπαστικών διεργασιών, αλλά αντανακλούσαν το όλο οικονομικό, κοινωνικο-πολιτικό σύστημα που καθορίζει το εκπαιδευτικό πλαίσιο, της Λαϊκής Παιδείας που χαρακτήρισε το σοσιαλιστικό σύστημα στην ΕΣΣΔ. Τα παιδιά που περισυνέλεξε ο Μακάρενκο έγιναν Σοβιετικοί Πολίτες, έπαιξαν σοβαρό ρόλο στη θεμελίωση και την ανάπτυξη του πρώτου κοινωνικού συστήματος στο οποίο καταργήθηκε η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Την παρουσίαση ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων και προβληματισμών από τους νέους γονείς σε σχέση με τις δυσκολίες που συναντούν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία που θεμελιώνεται στην εκμετάλλευση, τον ανταγωνισμό και προκρίνει την «ατομική λύση». Οπως τόνισε η Κ. Καμαρινού, είναι ανάγκη να αλλάξει η κοινωνία και ο προβληματισμός των γονιών για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους ενδυναμώνει τη διάθεσή τους να συμβάλουν στην υπόθεση και στον αγώνα αυτό.

Παιδότοπος αφιερωμένος στο διάστημα!

Το δικό τους χώρο έχουν τα μικρά παιδιά με πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο στα ίδια όσο και στους γονείς τους. Μέσα από τον Παιδότοπο του Φεστιβάλ η ΚΝΕ δίνει συνέχεια στις πρωτοβουλίες σχετικά με τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, στον προβληματισμό και τη συζήτηση με τα νέα ζευγάρια σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση με τις αξίες της συλλογικότητας και του αγώνα, σχετικά με τις ανάγκες και τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας.

Φέτος ο Παιδότοπος είναι αφιερωμένος στο διάστημα και την προσπάθεια του ανθρώπου να το εξερευνήσει. Στο χώρο δεσπόζει η μορφή του Γιούρι Γκαγκάριν, του ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης και πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο διάστημα, 50 χρόνια πριν. Γύρω από το θέμα αυτό περιστράφηκαν τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες την Πέμπτη. Τα παιδιά έψαξαν για το «χαμένο θησαυρό», βρήκαν τα γράμματα που μπαίνοντας ένα ένα στη σειρά σχημάτισαν το όνομα του Σοβιετικού αστροναύτη. Αργότερα παρακολούθησαν τις περιπέτειες του Καραγκιόζη στο διάστημα, στην παράσταση θεάτρου σκιών που έδωσε ο Θανάσης Λιούνης.

«Ταξίδι» από τον Πόντο ως την Κρήτη

Στον αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό, αυτόν που επιχειρείται ποικιλότροπα από το σύστημα να παραγκωνισθεί και να σβήσει ή να χάσει το πραγματικό του περιεχόμενο, την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, ήταν αφιερωμένη χτες η πρώτη μουσική εκδήλωση της Λαϊκής Σκηνής. Δύο εξαίρετοι μουσικοί, ο Γιώργος Αμαραντίδης και ο Αλέξανδρος Παπαδάκης ταξίδεψαν στον κόσμο «Με μια λύρα από τον Πόντο ως την Κρήτη». Κορυφαίος πρωτομάστορας της ποντιακής παράδοσης, ο Γ. Αμαραντίδης, από το Kαπνοχώρι Κοζάνης, γιος του λυράρη πρόσφυγα από τη Ματσούκα του Πόντου, με τη λύρα του πρόσφερε πυρρίχιους, σέρρα, τας, διπάτ... Ενώ, κοντυλιές, σούστες, πεντοζάλη, αλλά και παραβολές παλαιότατης καταγωγής και σπάνιας ομορφιάς παρουσίασε ο Αλέξανδρος Παπαδάκης, ένας από τους καλύτερους νέους λυράρηδες και τραγουδιστές της κρητικής παράδοσης, που παίζει με τον παλαιότερο τύπο της κρητικής λύρας - το λυράκι με τις εντέρινες χορδές και τα γερακοκούδουνα στο δοξάρι.

Αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου

Στην αυθεντική, ασυμβίβαστη, φωνή - σύμβολο του λαϊκού μας τραγουδιού, στην Σωτηρία Μπέλλου, που φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννησή της και 14 από τον θάνατό της, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που παρουσιάστηκε αργά το βράδυ από το συγκρότημα του Νίκου Τατατσόπουλου, με την Μαρία Κώτη. Η τραγουδίστρια που για μισόν αιώνα «κεντούσε» μέσα από το τραγούδι της τα βάσανα, τους καημούς, τα «θέλω» των απλών ανθρώπων του μόχθου, που έδωσε φτερά σε πολλά τραγούδια, κάνοντάς τα αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής ψυχής, θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές μας.

Ανεπανάληπτα τραγούδια των Τσιτσάνη, Χιώτη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Απόστολου Χατζηχρήστου, Καλδάρα, Καπλάνη κ.ά. Ανάμεσά τους τα «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Είπα να σβήσω τα παλιά», «Σαν απόκληρος γυρίζω», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Πριν το χάραμα», «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη» κ.ά., αλλά και τραγούδια των νεότερων δημιουργών Ξαρχάκου, Σαββόπουλου, Μούτση, Ανδριόπουλου, Λάγιου, «Δεν λες κουβέντα», «Μην κλαις», «Ζεϊμπέκικο» κ.ά., που αποτέλεσαν το ρεπερτόριο της μεγάλης αυτής φωνής, κράτησαν το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι αργά το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ