Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Η ιστορία του ΚΚΕ εμπνέει και διδάσκει...

Με τις αμέτρητες σελίδες της ιστορίας του ΚΚΕ μπορεί να συναντηθεί ο επισκέπτης του Φεστιβάλ. Στο χώρο λειτουργεί πλούσια, σε περιεχόμενο και υλικό, έκθεση της πορείας του Κόμματος και οι νεότεροι μπορούν να πιάσουν το νήμα της ιστορίας, να εμπνευστούν, να πάρουν αφορμή για να μελετήσουν και, πιο δυνατοί, να συνεχίσουν τις σκληρές ταξικές μάχες, μέχρι την τελική νίκη, το σοσιαλισμό.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε οκτώ θεματικές ενότητες, με βάση τις οποίες γινόταν και «ξενάγηση» από στελέχη του Κόμματος, σε οργανώσεις της ΚΝΕ. Το «ταξίδι» ξεκινά απ' τις ρίζες του κομμουνιστικού κινήματος, από την ουτοπία στην επιστήμη και «συναντάει» κείμενα του Μαρξ, του Ενγκελς και του Λένιν. Είναι εκεί η Κομμούνα του Παρισιού, το Σικάγο, η Ρώσικη Επανάσταση 1905-1907 και φυσικά η μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Ακολουθούν τα πρώτα βήματα του ΚΚΕ.

Στη δεύτερη ενότητα καταγράφεται η πορεία του εργατικού κινήματος απ' το Εργατικό ΕΑΜ, τον ΕΡΓΑΣ, τις ταξικές μάχες σε καθεστώς παρανομίας των κομμουνιστών τη δεκαετία του '50 και του '60 και κατά τη διάρκεια της χούντας, μέχρι τους αγώνες της μεταπολίτευσης και τη δημιουργία του ΠΑΜΕ. Επίσης, υπάρχουν οι μάχες του Κόμματος στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στο διεθνιστικό και πατριωτικό χαρακτήρα του Κόμματος, αναδεικνύοντας πως υπάρχει ο πατριωτισμός του λαού και του κεφαλαίου. Μέσα από φωτογραφίες και ντοκουμέντα ο επισκέπτης μπορεί να δει τη διεθνιστική και πατριωτική δράση του ΚΚΕ, τη διεθνιστική αλληλεγγύη που «έδωσε» και «πήρε» σε αμέτρητες στιγμές της ιστορίας του, εκφράζοντας, μέσα από έργα, τον κοινό αγώνα των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την πάλη για την απελευθέρωση απ' τα δεσμά του καπιταλισμού.

Η επόμενη ενότητα, η τέταρτη, είναι αφιερωμένη στους μεγάλους σταθμούς της ιστορίας του Κόμματος. Το γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη, ο μεγάλος δρόμος του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και ο πρωτοκαπετάνιος Αρης Βελουχιώτης. Είναι εκεί ο αθάνατος Δεκέμβρης του '44, η δημιουργία του ΔΣΕ, και οι χιλιάδες και χιλιάδες γνωστοί και άγνωστοι κομμουνιστές, που με νου, καρδιά και αίμα δεν σταμάτησαν να παλεύουν, ακόμα και στις πιο άγριες και δύσκολες συνθήκες.

Στην πέμπτη ενότητα μπορεί κανείς να δει την πλούσια δράση δεκαετιών του ΚΚΕ, σε μέτωπα πάλης για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Φωτογραφίες και ντοκουμέντα απ' την πάλη για τα δικαιώματα της νεολαίας (όπου ξεχωρίζει η πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ) τα δικαιώματα της γυναίκας, τις λαϊκές ελευθερίες κ.ά. Εκεί και η τεράστια προσφορά του ΚΚΕ στην Παιδεία, τις Τέχνες, οι κομμουνιστές διανοούμενοι και καλλιτέχνες, οι αμέτρητοι άνθρωποι των γραμμάτων, που συμπορεύτηκαν με το Κόμμα.

Αμέσως μετά είναι η στιγμή των ηρώων, που γέννησε η υπερενενηντάχρονη ιστορία του ΚΚΕ, η οποία πήγε πιο ψηλά απ' τις εκτελέσεις, τις δολοφονίες, τα Μακρονήσια και τις φυλακές που επιφύλαξε η αστική τάξη στη μάχη για να κρατήσει την εξουσία της, να διατηρήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η προτελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό και τον αναθεωρητισμό και στον αγώνα που έδωσε το Κόμμα να διατηρήσει το μαρξιστικό - λενινιστικό χαρακτήρα του.

Τέλος, ο επισκέπτης κλείνει αυτό το «ταξίδι» με την τελευταία ενότητα που είναι η σύγχρονη στρατηγική του ΚΚΕ, μετά τις ανατροπές, και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Πρόγραμμα επισκέψεων από τις οργανώσεις της ΚΝΕ

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ καθορίζουν το πρόγραμμα επισκέψεών τους στην έκθεση του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ, ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή:

-- 6.00 μ.μ. Μαθητές Καλλιθέας, μαθητές 3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας, Μαθητές του 4ου και 6ου Γενικών Λυκείων Αιγάλεω, συνοικιακές Οργανώσεις Ηλιούπολης, Δάφνης, Υμηττού, Γαλατσίου, Πατησίων.

-- 6.30 μ.μ. Μαθητικές Οργανώσεις Βόρειου Τομέα.

-- 7.00 μ.μ. Οργανώσεις της Λούτσας και Τομεακή Οργάνωση Γεωπονικής της ΝΟ ΑΕΙ.

-- 8.00 μ.μ. Τομεακές Οργανώσεις ΣΤΕΦ Πειραιά και ΣΓΤΚΣ της ΝΟ ΤΕΙ, η Τομεακή Οργάνωση ΑΣΟΕΕ της ΝΟ ΑΕΙ.

-- 8.30 μ.μ. Μαθητικές Οργανώσεις Κεντρικού Περιστερίου και Ανθούπολης, οι Τομεακές Οργανώσεις Φιλοσοφικής και Νομικής της ΝΟ ΑΕΙ.

  • Αύριο Σάββατο:

-- 6.00 μ.μ. Μαθητικές Οργανώσεις Κορυδαλλού, Νίκαιας, Ρέντη, Καισαριανής, Αμπελοκήπων, Γκράβας, 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας. Συνοικιακές Οργανώσεις Αλίμου - Π. Φαλήρου, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Βύρωνα, Αμπελοκήπων, Ν. Κόσμου, Παγκρατίου, Κυψέλης, Κολωνού, Σεπολίων, Πετραλώνων.

-- 6.30 μ.μ. Συνοικιακές οργανώσεις του Βόρειου Τομέα.

-- 7.00 μ.μ. Μαθητικές Οργανώσεις της Α' Πειραιά, Τομεακές Οργανώσεις Γεωπονικής, Φυσικομαθηματικής και Πανεπιστημίου Πειραιά της ΝΟ ΑΕΙ, Τομεακές Οργανώσεις ΣΔΟ Αθήνας και ΣΔΟ Πειραιά της ΝΟ ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ