ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συλλαλητήρια την ερχόμενη Τρίτη

Στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε πολλές ακόμα πόλεις

Σε συλλαλητήρια την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη καλούν τους μαθητές τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων σε διάφορες πόλεις της χώρας. Οι απαιτήσεις των μαθητών, όπως καταγράφονται στα πλαίσια των Συντονιστικών, συγκλίνουν στα εξής: Αμεση χρηματοδότηση των σχολείων για την κάλυψη των αναγκών τους, να δοθούν όλα τα βιβλία, να μην υπάρχει κανένα κενό σε καθηγητές και να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, να μη συγχωνευτεί ή καταργηθεί κανένα σχολείο.

Τα αγωνιστικά ραντεβού που έχουν δοθεί είναι:

  • Στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου.
  • Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.
  • Ακόμα, μαθητικά συλλαλητήρια στις 12.30 το μεσημέρι σε πλατείες της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Σιάτιστας και της Φλώρινας.

Στον Πειραιά, συλλαλητήριο την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα διοργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, με κεντρικό σύνθημα: «Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία».

Δράσεις για την επιτυχία των κινητοποιήσεων

Κοινές περιοδείες σε ΕΠΑΛ στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και τη Βέροια πραγματοποιούν τα Συντονιστικά των μαθητών και το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της πανεξόρμησης για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνονται την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη. Στη Θεσσαλονίκη χτες έγιναν περιοδείες σε «Κόκκινο», Ευκλείδη, Σταυρούπολη, Εύοσμο, επίσης στο ΕΠΑΛ Βέροιας και στο 2ο ΕΠΑΛ Σερρών. Τη Δευτέρα προγραμματίζονται περιοδείες στο ΒΙΑΜΥΛ, στη Σίνδο και στο «Δημόκριτο».

Προχτές το μεσημέρι, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας πραγματοποίησε συμβολική κινητοποίηση. Οι μαθητές απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο έξω από το δημαρχείο, διεκδικώντας βιβλία, καθηγητές, κτιριακές υποδομές, ενώ κυριαρχούσαν τα συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες γενικές συνελεύσεις σε σχολεία της πόλης που κατέληξαν σε αγωνιστικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις της επόμενης βδομάδας. Το Συντονιστικό Πάτρας καλεί σε συνέλευση αύριο Κυριακή, στις 18.30 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Την Πέμπτη η απεργία των εκπαιδευτικών

Επόμενος μεγάλος αγωνιστικός σταθμός για την Παιδεία την ερχόμενη βδομάδα είναι η απεργία των δασκάλων και των νηπιαγωγών, την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε μαζική συμμετοχή και οργάνωση της απεργίας και σε συγκέντρωση την Πέμπτη, στην Ομόνοια, στις 12 το μεσημέρι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργανωμένο σχέδιο τραμπουκισμών στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση

Ομάδες των ΕΑΑΚ και «αντιεξουσιαστές» επιτίθενται στην ΚΝΕ και στο ΜΑΣ, στη γραμμή του... «έξω τα κόμματα από τις σχολές»

To oργανωμένο σχέδιο τραμπουκισμού και τρομοκρατίας που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, με μπροστάρηδες δυνάμεις των ΕΑΑΚ που δρουν χέρι-χέρι με τους «αντιεξουσιαστές», σε βάρος των δυνάμεων της ΚΝΕ και του ΜΑΣ στις σχολές της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χθες Παρασκευή, ομάδα ατόμων εξοπλισμένα με ξύλα, κράνη, λοστούς και άλλα αντικείμενα επιτέθηκαν και κατέστρεψαν υλικό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της ΚΝΕ σε μια σειρά σχολές ενώ στη συνέχεια ανέβηκαν στις μηχανές τους και προχώρησαν σε πογκρόμ στους δρόμους γύρω από το πανεπιστήμιο τραυματίζοντας τρία στελέχη της ΚΝΕ.

Την Πέμπτη επιτέθηκαν με σιδερογροθιές, την Τετάρτη εκσφενδονίζοντας καρέκλες και μπουκάλια, τη Δευτέρα προσπάθησαν να διώξουν τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών από τις εγγραφές των πρωτοετών στις Γραμματείες των τμημάτων και ζητούσαν να φύγει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μέσα από τα Πανεπιστήμια, ενώ συντονισμένα, σε υπό κατάληψη σχολές, δυνάμεις των ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητάνε επίμονα να μην υπάρχουν αφίσες της ΚΝΕ στους τοίχους και να μη διακινείται «Ριζοσπάστης» και «λυσσάνε» κάθε φορά που οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ οργανώνουν εκδηλώσεις μέσα στις κατειλημμένες σχολές.

Η Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το σχέδιο καταστολής της παρέμβασης και της δράσης της ΚΝΕ, του ΜΑΣ, αποτελεί κομμάτι της συνολικής αντιλαϊκής επίθεσης που ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-κεφάλαιο εξαπολύουν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. «Θέλουν να απομονώσουν το ΚΚΕ, τις ταξικές δυνάμεις στο λαϊκό κίνημα, να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τη δράση του. Αυτή τη γραμμή υλοποιούν πρόθυμα μέσα στα πανεπιστήμια οι δυνάμεις του οπορτουνισμού ΕΑΑΚ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η προπαγάνδα τους πάει χέρι-χέρι με την επίσημη κυβερνητική πολιτική, η οποία, προσπαθεί να βγάλει τα κόμματα έξω από τα σχολεία και τις σχολές, να βάλει εμπόδια στην πολιτική δράση και αντιπαράθεση», τονίζει η Οργάνωση προσθέτοντας:

«Είναι αυτοί που πρώτοι εφαρμόζουν το νέο νόμο - πλαίσιο και τις επιταγές της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου!!

Στόχος τους είναι να αποκόψουν το φοιτητικό κίνημα από τη σύνδεσή του με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τις άλλες λαϊκές οργανώσεις.

Τρέμουν στην ιδέα ότι οι φοιτητές από τα εργατικά λαϊκά στρώματα θα παλέψουν στο πλευρό της εργατικής τάξης για την ανατροπή του καπιταλισμού. Τρέμουν τη συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Δεν θα τους περάσει. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ δεν τρομοκρατούνται από τέτοιες κινήσεις», υπογραμμίζει η ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο αυτό η Οργάνωση ΑΕΙ-ΤΕΙ προγραμματίζει το επόμενο διάστημα πλούσια δράση μέσα και έξω από τις σχολές, με περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ, λειτουργία βιβλιοπωλείων της «Σύγχρονης Εποχής» σε όλες τις σχολές, πρωτοβουλίες για πλατιά διακίνηση των κομματικών εντύπων.

NΕΑ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
«Πρόβα» διαφοροποίησης και χρηστικές γνώσεις αντί για μόρφωση

Το υπουργείο Παιδείας θα εφαρμόσει πιλοτικά τα νέα προγράμματα σπουδών, που θα ευθυγραμμίζονται με το περιεχόμενο που θα ζητά η «αγορά» και θα οδηγήσουν σε σχολεία πολλών ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, θα εφαρμοστούν φέτος σε 21 Νηπιαγωγεία, 96 Δημοτικά και 68 Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα. Τα νέα προγράμματα, μεταξύ άλλων, έχουν «ενσωματώσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βελτίωση των Ικανοτήτων για τον 21ο Αιώνα» (Ιούλιος 2008) και άλλους σχεδιασμούς και μελέτες και προωθούν το σχολείο των δεξιοτήτων και χρηστικών γνώσεων, χωρίς ολόπλευρη μόρφωση. Στα Δημοτικά που θα εφαρμοστούν τα προγράμματα γίνεται και η «πρόβα» για την επιβολή της διαφοροποίησης στο περιεχόμενο σπουδών, μεταξύ των σχολείων. Στα συγκεκριμένα σχολεία, μετά τις 2 συνεχίζεται το πρόγραμμα για τους μαθητές μέχρι τις 4.15. Στις δύο επιπλέον ώρες που προκύπτουν είναι που θα «πατήσει» και τα σχέδιο για να προχωρήσουν τα σχέδια για σχολεία πολλών ταχυτήτων. Ο «ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος είναι 15 μαθητές», σύμφωνα με το υπουργείο.

Στην ουσία, στις δύο αυτές παραπάνω ώρες θα διδάσκονται διαφορετικά αντικείμενα σε κάθε σχολείο ανάλογα με τις ...δυνατότητες: «Τα γνωστικά αντικείμενα που θα διδάσκονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα θα ορίζονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, ο οποίος θα συνυπολογίζει τις δυνατότητες της σχολικής μονάδας, (ενδιαφέροντα μαθητών, μαθησιακό επίπεδο, προτιμήσεις γονέων, υλικοτεχνική υποδομή, πλεονάζουσες ώρες). Οι γονείς μπορεί να προτείνουν μέχρι δύο γνωστικά αντικείμενα».

Σημειώνουμε πως στα ολοήμερα θα υπάρχει και πρωινή ζώνη από τις 7 έως τις 8 το πρωί, εφόσον σ' αυτή συμμετέχουν από 10 μαθητές και πάνω και παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Εγκύκλιος για τα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ

Η κυβέρνηση, την ίδια περίοδο που φοιτητές και σπουδαστές τάσσονται ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και δηλώνουν, με καταλήψεις και διαδηλώσεις, πως δε θα εφαρμοστεί, προωθεί το σχεδιασμό της, αποστέλλοντας στα ιδρύματα εγκύκλιο για τον «τρόπο μετάβασης από το παλιό καθεστώς λειτουργίας όλων των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ στο νέο».

Σύμφωνα με αυτή: Η Σύγκλητος μετά τις 16 Γενάρη του 2012 (που έχει στόχο το υπουργείο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης των Συμβουλίων των ιδρυμάτων) θα ασκεί πλήρως τις αρμοδιότητες σύμφωνα με το νέο νόμο. Από το Σεπτέμβρη του 2012, οπότε και σχεδιάζεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής των νέων κοσμητόρων, η Σύγκλητος συγκροτείται με το νέο μοντέλο, που ορίζει ο νόμος (με ΠΔ θα οριστεί η ακριβής σύνθεσή της).

Αντίστοιχα, το πρυτανικό συμβούλιο εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2012, οπότε και καταργείται για να αναλάβουν οι νέες διοικήσεις, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο νόμο - πλαίσιο.

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του Ιούλη του 2012, οπότε και στόχος του υπουργείου είναι να μετατραπούν τα τμήματα σε προγράμματα σπουδών, με αντίστοιχη συνέλευση. Οι Γενικές Συνελεύσεις τομέων διατηρούνται μόνο μέχρι την έκδοση των σχετικών ΠΔ, οπότε και καταργούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ