ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Βία και... ερωτηματικά

Μετά τις καταγγελίες των οπαδών της Μαρσέιγ (οι οποίες συνοδεύονταν και από σχετικό βιντεάκι) για απρόκλητη επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις, την Κυριακή είχαμε νέα καταγγελία. Αυτή την φορά από οπαδούς του ΠΑΟΚ. Στην ανάπαυλα του αγώνα στη Ν. Σμύρνη, άνδρες των ΜΑΤ - σύμφωνα και με αυτόπτες μάρτυρες - χωρίς προφανή λόγο, εισέβαλαν εκεί που βρίσκονταν οι φιλοξενούμενοι οπαδοί (θύρα 8) και τους επιτέθηκαν. Οι ΠΑΟΚτζήδες απάντησαν, με αποτέλεσμα να γίνουν συμπλοκές. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, δακρυγόνων και χημικών, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει πολύ αποπνικτική (καθυστέρησε η έναρξη του β' ημιχρόνου). Το σκηνικό όμως δεν τελείωσε εκεί. Συνεχίστηκε στα διόδια Αφιδνών και Σχηματαρίου με νέες συγκρούσεις. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των Θεσσαλονικέων, στις Αφίδνες, 2 διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στα πούλμαν και τους οπαδούς που επέβαιναν σ' αυτά (επανάληψη του σκηνικού με Μαρσέιγ) και αυτοί απάντησαν με επίθεση και στο αστυνομικό τμήμα. Στο Σχηματάρι 5 άτομα (που είχαν αποβιβαστεί για να κάνουν την ανάγκη τους) δέχτηκαν εκ νέου απρόκλητη επίθεση. Οι υπόλοιποι απάντησαν και με επίθεση στο αστυνομικό τμήμα και στα γραφεία των διοδίων. Με ανακοινώσεις τους η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ο συνδέσμος οργανωμένων οπαδών «Θύρας 4» καταγγέλλουν τη στάση της αστυνομίας την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την πρόκληση των όσων έγιναν

Στο βαθμό πάντως που οι ισχυρισμοί των «ασπρόμαυρων» ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και συνυπολογίζοντας τη - μέσα σε λίγες μέρες - επανάληψη του φαινομένου, ο καθένας δικαιούται να απορήσει βάσιμα. Αν πρόκειται για συμπτώσεις ή για προσχεδιασμένη τακτική. Μήπως κάποιοι δημιουργούν ή προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και επεισόδια, ώστε αυτό να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά (για αποπροσανατολισμό);

    Στα αμιγώς αγωνιστικά, της 3ης «στροφής» στη Super League, και οι τρεις του πάλαι ποτέ ΠΟΚ φλέρταραν σοβαρά με τη γκέλα. Μόνο όμως ο Παναθηναϊκός την «πάτησε», αφού έμεινε στην ισοπαλία με τον Ατρόμητο. ΑΕΚ και Ολυμπιακός «έκλεψαν» το τρίποντο από τους - εν γένει καλύτερους αγωνιστικά - αντιπάλους τους. Μεγάλη νίκη για ΠΑΟΚ, Παναιτωλικό και ΠΑΣ Γιάννινα. Η ήττα του Αστέρα Τρίπολης έφερε και την απόλυση του προπονητή του, Οσκαρ Φερνάντεθ, που αντικαθίσταται από τον Οράσιο Γκονσάλβες.

Τ' ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Κέρκυρα - Παναιτωλικός 2-3 (24' Μετίν, 90' Μπάρκογλου - 50' Θεοδωρίδης, 80' Καμαρά, 86' Χαριστέας), Ατρόμητος - Παναθηναϊκός 1-1 (53' Μήτρογλου - 86'Λέτο), ΠΑΣ Γιάννινα - Αστ. Τρίπολης 3-1 (21' Μπακαγιόκο, 59' Γεωργίου, 84' Ζαϊρί - 37' Τσαμπούρης πεν.), ΑΕΚ - Εργοτέλης 1-0 (31' Μάκος), Πανιώνιος - ΠΑΟΚ 1-2 (35' Εστογιανόφ - 16' Αθανασιάδης, 64' Σαλπιγγίδης), Ολυμπιακός - Ξάνθη 2-1 (86' Πάντελιτς, 94' Τζεμπούρ - 14' Μαρσελίνιο). Να θυμίσουμε πως δεν αγωνίστηκαν Αρης και ΟΦΗ γιατί αντίπαλοι τους ήταν οι ομάδες Α και Β.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (3η αγωνιστική): ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 7, ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ, Π.Α.Ο.Κ. 6, ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 5, ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 4, ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 4, AEK 3 (1 αγώνα), ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3 (1), ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1, ΚΕΡΚΥΡΑ 1, ΑΡΗΣ 1 (2), Ο.Φ.Η. 1 (1), ΞΑΝΘΗ 0 (2).

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Κέρκυρα - Πανιώνιος, Εργοτέλης - Ολυμπιακός, Ξάνθη - ΟΦΗ, Αστ. Τρίπολης - Ατρόμητος, Παναιτωλικός - ΠΑΣ Γιάννινα, ΠΑΟΚ - ΑΕΚ. Δεν αγωνίζονται Αρης και Παναθηναϊκός.

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011
Αποστολή εξετελέσθη... .

Με τον τίτλο της έκτης καλύτερης ομάδας στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ επέστρεψε από την Λιθουανία η εθνική ανδρών έχοντας πετύχει τον αρχικό της στόχο και παράλληλα κερδίσει και περισσότερα απ' όσα περίμενε. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με την πορεία και την τελική θέση στη διοργάνωση πραγματοποίησε τον αρχικό στόχο της που ήταν να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο προολυμπιακό τουρνουά (για να διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012). Παράλληλα, στο τέλος χαμογέλασε διπλά αφού η απόφαση της ΦΙΜΠΑ-EΥΡΩΠΗΣ ότι οι 8 πρώτες ομάδες της φετινής διοργάνωσης προκρίνονται απευθείας στο Ευρωμπασκετ του 2013 έδωσε στην ελληνική ομάδα το δικαίωμα να αποφύγει τις περιπέτειες (βλ. προκριματικό όμιλο). Οσον αφορά το τυπικό μέρος της υπόθεσης, η Ελλάδα στον τελευταίο αγώνα για την 5η θέση ηττήθηκε από τους οικοδεσπότες Λιθουνούς 73-69 ωστόσο αυτό έχει λίγη σημασία για όλους στις τάξεις της Εθνικής ομάδας.

Μετά το τέλος των υποχρεώσεων της Εθνικής, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Ηλίας Ζούρος δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος από την πορεία της ομάδας και ευχαριστώντας τους παίκτες και τους συνεργάτες του έκανε λόγο για τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους απόντες λέγοντας χαρακτηριστικά πως «άλλοι δικαιούνται να είναι στην εθνική και άλλοι όχι».

    Χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα η Ισπανία κράτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αφού στο φετινό τελικό επιβλήθηκε άνετα της Γαλλίας με 98-85. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσία που σε έναν από τους καλύτερους μικρούς τελικούς των τελευταίων διοργανώσεων επιβλήθηκε της ΠΓΔΜ με 72-68. Ο Ισπανός Κάρλος Ναβάρο αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης.
ΠΑΟ
Νέος «παίκτης» στα... επιχειρηματικά παιχνίδια;

Πληθαίνει ο αριθμός των ανταγωνιστών που - με όχημα τον Παναθηναϊκό - επιζητούν απόκτηση/αύξηση επιρροής, μεγάλωμα των επιχειρήσεων και των κερδών τους. Χτες προέκυψε νέος παίκτης στον αγώνα για τα ιδιοκτησιακοδιοικητικά της «πράσινης» εταιρείας. Πρόκειται - σύμφωνα με τον ενδιάμεσό του, Βλ. Τσάκα - για τον πρίγκιπα Μπιν Νάσερ Εντιν Φαρχάν Αλ Σαούντ. Σε δηλώσεις του («NovaΣΠΟΡ FM», «Sentra», «Contra») ο - κατά δήλωση του μάνατζερ επιχειρήσεων - μεσολαβητής, ήταν αποκαλυπτικός στα πώς και γιατί.

Αρχικά υποστήριξε πως «δεν έχω έρθει σε καμία επαφή με κανέναν» και ότι από τις 5/9 (δήλωση αποχώρησης Βαρδινογιάννη) «περίμενα να δω το παιχνίδι και όσα συνέβησαν μετά. Ουσιαστικά, η πρόταση έγινε στις 14/9».

Ποιο το εφαλτήριο ανάμιξης του Σαουδάραβα; «Για τον πρίγκιπα είναι μπίζνα, δεν είναι αγάπη. Ηθελε να επενδύσει στην Ελλάδα και εγώ του πρότεινα, σαν πρώτο βήμα, τον Παναθηναϊκό. O Παναθηναϊκός είναι ένα άλογο κούρσας και είναι λογικό να θέλει κάποιος να επενδύσει σε αυτό. Ο άνθρωπος ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός είναι μια καλή αρχή. Υπάρχει και το γήπεδο, που είναι και μεγάλη επένδυση και δέλεαρ. Οπουδήποτε κρίνουμε ότι είναι καλό, οπουδήποτε υποδειχθεί και εμείς συμφωνήσουμε. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Ο πρίγκιπας έχει και κατασκευαστική εταιρεία που δε δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Κατά βάση στην Ασία. Εχει κατασκευάσει γήπεδα, έχει την τεχνογνωσία. Τον βρίσκω τον αθλητικό χώρο πρόσφορο όχι ως επένδυση αυτόν καθ' αυτόν αλλά ως ένα καλό όχημα για άλλες επενδύσεις για τον επενδυτή. Οχι μόνο για κατασκευαστικές»...

Και η προέλευση των χρημάτων; «Η επιχείρηση είναι οικογενειακή. Οταν λέμε οικογενειακή, αναφερόμαστε και στα ξαδέρφια του. Δεν ξέρω ποιος βάζει χρήματα και δε με νοιάζει»...

Οσο για το μεσολαβητή, έχει ξαναεπιχειρήσει σχετική μπίζνα. Το 2001 με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. «Ηταν μια φίλη μου από την Αργεντινή, η κ. Πατρίσια και είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με μπίζνες στην Ελλάδα». Θεωρεί πως «είναι ίδιο deal, με άλλη κατεύθυνση. Για μένα τότε ήταν μπίζνα, εδώ είναι και συναίσθημα. Τότε υπήρχαν προβλήματα στις επαφές με τον Μπατατούδη, καθυστέρησαν πολύ τα συμβόλαια, προέκυψε και η πτώχευση της οικονομίας της Αργεντινής, τέλος».

Βάσει πάντως δημοσιευμάτων, υπάρχει και μια άλλη εκδοχή. Η πρόταση αγοράς του 84% της «Αθλος ΠΑΟΚ» (η εταιρεία στην οποία ανήκε η ΠΑΕ) περιελάμβανε - σύμφωνα με τον τότε μεγαλομέτοχο, Γ. Μπατατούδη - ποσό αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που ο ίδιος ζητούσε... Αργότερα προέκυψαν καταγγελίες ξενοδόχων και άλλων επιχειρηματιών για εξαπάτηση τους από τον Βλ. Τσάκα και ο νυν μεσολαβητής του πρίγκηπα, εξαφανίστηκε.

ΕΠΟ
Στη Football league 2 ο Ηρακλής

Μία μέρα πριν την εκδίκαση (σήμερα) της κύριας αγωγής στο Εφετείο Αθηνών - κατά της απόφασης υποβιβασμού του στη Football League από την Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ και της παραμονής του Αστέρα Τρίπολης στην Super League - ο Ηρακλής χτες (ξανα)υποβιβάστηκε (λόγω προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια) στη Football League 2. Το ΔΣ της ΕΠΟ επικύρωσε, με τυπικές διαδικασίες, τη σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Σε περίπτωση που η «κυανόλευκη» ΠΑΕ αποσύρει την προσφυγή της, τότε μπορεί να διεκδικήσει ανατροπή της χτεσινής επικύρωσης, στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο. Επίσης, να σημειώσουμε ότι η ΠΑΕ Ηρακλής δεν έχει πάρει άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αν αυτό δεν αλλάξει τότε οι «κυανόλευκοι» θα υποβιβαστούν στο περιφερειακό πρωτάθλημα.

Οριστικά στην Football League 2 θα αγωνίζεται, τη νέα περίοδο, ο Εθνικός. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει κατά της απόφασης (επικύρωση βαθμολογίας) που είχε λάβει το ΔΣ της διοργανώτριας αρχής. Αντίθετα, στην Football League παραμένει η Καλλιθέα. Η Επιτροπή απέρριψε την προσφυγή του Ηρακλή Ψαχνών για την ίδια απόφαση (3/8).

«Εφυγε» ο Φαίδων Ματθαίου

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο Φαίδωνας Ματθαίου ο επονομαζόμενος και «πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ. Ο εκλιπών που θεωρείται από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στο χώρο του αθλήματος υπηρέτησε το άθλημα για περισσότερα από εξήντα χρόνια ως παίκτης και ως προπονητής. Από τα χέρια του βγήκαν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους παίκτες, όπως ο Βασίλης Γκούμας και ο Απόστολος Κόντος. Σαν παίκτης αγωνίστηκε στον Αρη, στον Παναθηναϊκό με τον οποίο είχε σημαντικές διακρίσεις όπως η κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων (1950-51-54) Πανιώνιος, Σπόρτινγκ και την ιταλική Ινις Βαρέζε. Πρώτος σταθμός στην προπονητική του καριέρα ήταν οι γυναίκες του Αρη όσο αγωνιζόταν στην ανδρική ομάδα, για να ακολουθήσουν ο Πανιώνιος, το Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και η Εθνική ομάδα. Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Φαίδωνα Ματθαίου εξέδωσαν άνθρωποι του χώρου του μπάσκετ (και όχι μόνο), ομάδες, η Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ, ο σύνδεσμος παικτών (ΠΣΑΚ) κ.ά.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Kαλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Ελληνίδες αθλήτριες, στην πρεμιέρα του 31ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής, στο Μονπελιέ. Οι Βαρβάρα Φίλιου και Αρτεμη Γκαβέζου - Κάστρο παρουσίασαν τα προγράμματά τους στην μπάλα, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του γενικού αγώνα, μέσα από τον οποίο θα αναδειχθούν οι φιναλίστ του σύνθετου ατομικού και των τελικών οργάνων. Η Βαρβάρα Φίλιου πήρε 25,900 βαθμούς στην μπάλα (μέχρι στιγμής, είναι 13η στο συγκεκριμένο όργανο και 21η στο σύνθετο ατομικό) και η Αρτεμη Γκαβέζου - Κάστρο συγκέντρωσε 24,700 βαθμούς (21η στην μπάλα, 45η στο σύνθετο ατομικό).

Το σημερινό πρόγραμμα σε ώρες Ελλάδας: 11 πμ - 7:30 μμ Ατομικό: Γενικός αγώνας (Στεφάνι, Μπάλα - 2ο σκέλος). 9 μμ - 9:30 μμ Ατομικό: Τελικός Στεφάνι. 9:30μμ - 10 μμ Ατομικό: Τελικός Μπάλα.

ΠΟΛΟ

Η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης εφήβων γνώρισε την ήττα από την Ισπανία με 9-7 στο μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ριέκα και πήρε την τέταρτη θέση.

  • Την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τεργέστης πήρε η εθνική ομάδα νέων γυναικών, καθώς ηττήθηκε στον τελευταίο αγώνα της με 8-4 από την Ιταλία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ