ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οι απειλές των μεγαλεμπόρων θα πέσουν στο κενό

Για θρασύτατο και ανοιχτό εκβιασμό σε βάρος των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) - οι μεγαλέμποροι του κλάδου - ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτησή του - αρνούμενος να εφαρμόσει τη σύμβαση - ότι κάθε 1% αύξηση στους μισθούς ισοδυναμεί με απολύσεις του 1% των απασχολούμενων στον κλάδο. Ο Σύλλογος προειδοποιεί ότι οι απειλές και η τρομοκρατία θα «πέσουν στο κενό, θα σκοντάψουν στον οργανωμένο και ταξικό αγώνα των εμποροϋπαλλήλων».

Πέρα από την εκφρασμένη άρνησή του να εφαρμόσει ακόμα και τη σύμβαση της ντροπής του 1,6%, που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΛΠΕ αξιώνει και την πλήρη κατάργηση των αποζημιώσεων λόγων απόλυσης.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση του συλλόγου, «και δεν μένουν μόνο σε αυτό, αξιώνουν την πλήρη κατάργηση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, αλλά και την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων. Ακρως αποκαλυπτική η ανακοίνωσή τους, διά στόματος του εκτελεστικού αντιπροέδρου του ΣΕΛΠΕ, Αντώνη Μακρή, για τα σχέδια και τις απαιτήσεις τους. Οχι ότι έχουν αφήσει και τίποτα όρθιο, αλλά στο όνομα της οικονομικής κρίσης και στο να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητά τους απαιτούν εργαζόμενους δεμένους - εργαζόμενους τζάμπα.

Και είναι αυτοί που τόσα χρόνια θησαυρίζουν ξεζουμίζοντας μας, με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, μισθούς πείνας, με εξαντλητικά ωράρια. Αυτοί που έχουν κάνει μόδα των καιρών, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, την απόλυση, την απληρωσιά, την ανασφάλιστη εργασία. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκουν πάτημα και στήριξη στους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης, της τρόικας, καθώς και των κομμάτων της πλουτοκρατίας».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, καταλήγει ο σύλλογος, «απαιτείται από όλους τους εμποροϋπαλλήλους και ανέργους του κλάδου οργανωμένα να παλέψουν μέσα από το σωματείο τους, στήνοντας σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, δίνοντας συλλογική απάντηση αντεπίθεσης για αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Διεθνής Μέρα Δράσης στις 3 Οκτώβρη

Η αφίσα της ΠΣΟ
Η αφίσα της ΠΣΟ
Στις πέντε ηπείρους θα εξαπλωθούν τα αιτήματα του ταξικού και αγωνιστικού εργατικού κινήματος στις 3 Οκτώβρη, μέρα διεθνούς συνδικαλιστικής δράσης που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και συνδικάτα μέλη ή φίλοι της. Η εργατική τάξη του κόσμου υψώνει εκείνη τη μέρα τη φωνή της για: 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και ελευθερία στους 5 Κουβανούς ήρωες.

Ηδη, προγραμματίζονται απεργίες, κινητοποιήσεις, σεμινάρια και συνεντεύξεις Τύπου σε διάφορες πόλεις στην Αυστρία, στο Μπαγκλαντές, στη Βραζιλία, στη Χιλή, στην Κόστα Ρίκα, στην Κούβα, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο, στη Φινλανδία, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα, στην Ινδία, στο Λίβανο, στο Νεπάλ, στη Νιγηρία, στο Πακιστάν, στον Παναμά, στις Φιλιππίνες, στην Πολωνία, στη Ρωσία, στη Σενεγάλη, στην Ισπανία, στη Σρι Λάνκα, στη Βενεζουέλα και αλλού.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα συμμετέχοντας στη διεθνή μέρα Δράσης διεκδικώντας αιτήματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων πραγματοποιεί συγκεντρώσεις παρεμβάσεις στους παρακάτω χώρους δουλειάς: Στις αποθήκες του «Καρφούρ» στα Σπάτα, στη ΔΕΗ στον Πειραιά, στα ορυχεία Πτολεμαΐδας, στη Θεσσαλονίκη στο «Καρφούρ» και στα ΙΚΕΑ, στη Λάρισα στο «Καρφούρ» και συγκέντρωση στο «Χίλτον» στην Αθήνα. Επιπλέον, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ θα κάνει εκδήλωση αφιερωμένη στα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων με θέμα: «Κοινός αγώνας Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης της ΕΕ και των μονοπωλίων» στην αίθουσα των Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β) στις 6.30 το απόγευμα.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΚΤΙΟΥ
Με 24ωρη απεργία απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Με 24ωρη απεργία σήμερα Τρίτη, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, την ενίσχυση των γραμμών και την περιφρούρηση του αγώνα τους με τη στήριξη των Εργατικών Κέντρων Αρτας και Αγρινίου, του ΠΑΜΕ και άλλων εργαζομένων, απαντούν στις τρομοκρατικές απολύσεις οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της παρα-Ιονίας οδού στη Βόνιτσα.

Η εργοδοσία της ΑΕΓΕΚ, που έχει και την ευθύνη κατασκευής στο παραπάνω τμήμα του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου, προχώρησε σε τρομοκρατικές απολύσεις 12 εργαζομένων που πρωτοστατούν στην ίδρυση εργοταξιακού σωματείου. Από τον περασμένο Απρίλη η εργοδοσία δεν έχει δώσει ούτε ευρώ στους εργαζόμενους. Εχει επιβάλει 10ωρη εργασία, δουλειά και τα Σαββατοκύριακα. Συνθήκες κάτεργο με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης που σφυρίζει αδιάφορα και αυτό παρά το ότι ακόμη και με την υφιστάμενη αντεργατική νομοθεσία για τα δημόσια έργα (νόμος 3629/2008) υποχρεούται να καλέσει την κατασκευαστική εταιρεία να πληρώσει τους εργαζόμενους μέσα σε 15 μέρες, διαφορετικά παρακρατούνται τα χρήματα που δίνονται στην εταιρεία για την εξόφληση των εργαζομένων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι με τη στήριξη του ΠΑΜΕ σήκωσαν κεφάλι. Βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 15 Σεπτέμβρη διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Αποφάσισαν, για να υπερασπιστούν συνολικά τα δικαιώματα τους από την εργοδοτική ασυδοσία, να προχωρήσουν σε ίδρυση εργοταξιακού σωματείου, εκλέγοντας μέχρι τη σύστασή του προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Επιτακτική ανάγκη η οργάνωση κινητοποιήσεων

Την άμεση και επιτακτική ανάγκη για οργάνωση πολύμορφων αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων επισημαίνουν, με χτεσινή τους ανακοίνωση, οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Συνταξιούχων ΝΑΤ μετά και τα τελευταία χτυπήματα που έχουν εξαπολυθεί σε βάρος του κλάδου των ναυτεργατών, όπως είναι το κλείσιμο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας (Ν. Μηχανιώνα), και η διάλυση που προετοιμάζει η κυβέρνηση του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων (ΕΛΟΕΝ).

Σε ό,τι αφορά την ΑΕΝ Μακεδονίας, το κτίριο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία ήταν γνωστά εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έλαβε κανένα μέτρο, αλλά τώρα, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή για το κλείσιμο της σχολής. Και ενώ τα τραγικά προβλήματα στις ΑΕΝ και στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) έχουν χτυπήσει κόκκινο με αποτέλεσμα να κλείνουν σχολές, από το υπουργείο κάλεσαν για χτες σε συνεδρίαση το Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΣΝΕ), η οποία και αυτή τελικά αναβλήθηκε!

Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΟΕΝ, η κυβέρνηση τον έχει συμπεριλάβει στους φορείς που πρόκειται να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν, παρά το γεγονός ότι έχει δικό του προϋπολογισμό και χρηματοδοτείται από «ιδίους πόρους», οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τον ιδρώτα των ναυτεργατών μέσα στα καράβια των εφοπλιστών. Με στοιχεία του 2003, τα αποθεματικά του Λογαριασμού υπολογίζονταν κοντά στα 2 εκατ. ευρώ (6 δισ. δραχμές). Σχετικά με τον ΕΛΟΕΝ, ανακοίνωση που καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης εξέδωσε χτες και το ΔΣ της Εστίας Ναυτικών, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένο «να αντιδράσει δυναμικά σε ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνευτεί ή καταργηθεί ο ΕΛΟΕΝ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, προγραμματίζει γενική συνέλευση, την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, στο ΕΚΘ, προκειμένου να συζητήσει την οργάνωση του αγώνα των οικοδόμων για τα χαράτσια και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Κινητοποίηση στο Δήμο Κηφισιάς

Μαζική και οργανωμένη αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε μαζικές απολύσεις και νέα χαράτσια, έστειλαν χθες οι εργαζόμενοι του Δήμου Κηφισιάς, οι οποίοι, μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, προχώρησαν σε 24ωρη απεργία. Με καθολική συμμετοχή στην απεργία σε όλες τις υπηρεσίες και τομείς του δήμου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του δημαρχείου που διήρκεσε όλη τη μέρα. Εκεί εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ν. Χιωτάκης (έχει υποστηριχθεί από τη ΝΔ), ο οποίος, αφού δήλωσε την υποστήριξή του, στη συνέχεια πρόβαλε ότι δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, για να φτάσει τελικά σε απειλές του στιλ ...τέλειωσαν οι χάρες από εμένα! Οι εργαζόμενοι, σύσσωμοι, του απάντησαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα και ότι δεν περνάει κανένας εκβιασμός.

Στη συνέχεια με μια ιδιαίτερα μαζική πορεία κατευθύνθηκαν έξω από τη ΔΟΥ Κηφισιάς όπου έκαψαν δεκάδες εντάλματα - χαράτσια δηλώνοντας: «Δεν έχουμε, δε θέλουμε, δεν πληρώνουμε τα χαράτσια τους». Οι εργαζόμενοι σήμερα το πρωί θα πραγματοποιήσουν και πάλι Γενική Συνέλευση.

  • Τρίωρη στάση εργασίας 12 με 3 το μεσημέρι την ερχόμενη Πέμπτη αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Περιστερίου. Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στον Αγιο Αντώνιο και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στη ΔΟΥ Περιστερίου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ