ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Συνεχές σφυροκόπημα σε Σύρτη, Μπάνι Ουαλίντ

Οι αντικαθεστωτικοί με αεροπορική ΝΑΤΟική υποστήριξη επιτίθενται στη Σύρτη
Οι αντικαθεστωτικοί με αεροπορική ΝΑΤΟική υποστήριξη επιτίθενται στη Σύρτη
TΡΙΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες στα ανατολικά και δυτικά προάστια της Σύρτης, από όπου οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου προσπαθούν να εισέλθουν στην πόλη, που είναι σε πολιορκία εδώ και περίπου ένα μήνα. Παρά το σκληρό σφυροκόπημα των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τη Σύρτη, τόσο λόγω της σφοδρότητας της αντίστασης που προβάλλεται από το εσωτερικό της, αλλά και λόγω της εκτεταμένης έλλειψης οργάνωσης και συντονισμού που διακρίνει τις δυνάμεις του Συμβουλίου, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι.

Εντός της Σύρτης, αλλά και στο Μπάνι Ουαλίντ, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις που βρίσκονται πάντα υπό τον έλεγχο του Καντάφι και πολιορκούνται από τα τέλη Αυγούστου, βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 200.000 άμαχοι, οι οποίοι δεν έχουν πλέον αρκετά τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα, αλλά ούτε και δρόμο διαφυγής. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι στη Σύρτη, ήδη, παρατηρούνται εκτεταμένα κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με την έλλειψη καθαρού νερού, ενώ κάτοικοι κατήγγειλαν ότι εμποδίζονται και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο ΟΗΕ, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και άλλες οργανώσεις έχουν απευθύνει, εκατέρωθεν, έκκληση για δημιουργία διαδρόμων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για όσους θέλουν να μείνουν εντός, και εξόδου για όσους θέλουν να φύγουν.

Στο μεταξύ, το θρίλερ σχετικά με το πού βρίσκεται ο Καντάφι και οι γιοι του συνεχίζεται. Στελέχη του Μεταβατικού Συμβουλίου εκτιμούσαν ότι πιθανώς να κρύβεται σε πόλεις στην έρημο κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όπως η Γκανταμές, και να προστατεύεται από φυλές όπως οι Τουαρέγκ, που είναι νομάδες και οι οποίοι τον υποστηρίζουν ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη που τους παρείχε στις εξεγέρσεις τους για περισσότερα δικαιώματα στο Μάλι και στο Νίγηρα, τη δεκαετία του '70.

Οσο για τον γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, κατά τις ίδιες πηγές, πιθανότατα βρίσκεται στο Μπάνι Ουαλίντ. Μάλιστα, το δίκτυο «Αράι», με έδρα τη Συρία, μετέδωσε εικόνες του Σαΐφ αλ Ισλάμ να ενθαρρύνει ενόπλους του, οι οποίες υποστηρίζει ότι χρονολογούνται από την 21η Σεπτέμβρη. Ενας άλλος γιος του Καντάφι, ο Μουτασίμ, φέρεται να είναι στη Σύρτη.

Παράλληλα, συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για πράξεις αντεκδίκησης των ανδρών του Μεταβατικού Συμβουλίου κατά ανθρώπων, οικογενειών αλλά και ολόκληρων πόλεων που θεωρούνται προσκείμενες στο καθεστώς Καντάφι. Οπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», από τη μήνι των τωρινών νικητών δεν έχουν γλιτώσει ούτε σχολεία, τα οποία καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς.

ΣΥΡΙΑ
Σχέδιο με στόχο ρωσο-κινεζική συναίνεση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ενα νέο σχέδιο απόφασης προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, με το οποίο καλούν τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ «να τερματίσει άμεση την καταστολή των διαδηλώσεων και να διασφαλίσει την ελεύθερη έκφραση του λαού του», προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, θα εξεταστούν «στοχευμένες κυρώσεις». Από το κείμενο του νέου σχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα έχουν απαλειφθεί οι απειλές για επιβολή άμεσων κυρώσεων που είχαν διαρρεύσει, καθώς και η έκκληση για επιβολή εμπάργκο όπλων, σε μια προσπάθεια, όπως διέδιδαν διπλωματικοί κύκλοι στον ΟΗΕ, να εκμαιευθεί η συναίνεση της Ρωσίας και της Κίνας, κάτι, όμως, που, προς το παρόν, δε φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό.

Κατά τα άλλα, οι απόπειρες συγκρότησης «ενιαίου μετώπου της συριακής αντιπολίτευσης» ομοιάζουν ολοένα περισσότερο με τα όσα έγιναν στην περίπτωση της Λιβύης. Χτες, εκπρόσωποι ενός «συντονιστικού» που διατείνεται ότι εκπροσωπεί πολλές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον (!), με την οποία ζήτησαν από τον ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο όπλων αλλά και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, συμπληρώνοντας ότι ... «δεν επιθυμούν ξένη επέμβαση στη Συρία». Ζήτησαν, δηλαδή, το τρίπτυχο που είχε διατυπώσει και το, μετέπειτα, Μεταβατικό Συμβούλιο τις πρώτες ημέρες των ταραχών στη Λιβύη, πέρυσι το Φεβρουάριο.

Είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ποιες είναι οι οργανώσεις αυτές που δήθεν εκπροσωπεί το συγκεκριμένο συντονιστικό αλλά και το τι έρεισμα έχουν εντός Συρίας.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Αντιδράσεις για την καταστολή

ΛΑ ΠΑΣ.--

«Μύλος» το πολιτικό σκηνικό στη Βολιβία. Ενας «μύλος» με επίκεντρο την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που θα διασχίσει τις επαρχίες Κοτσαμπάμπα και Μπένι και θα συνδέσει πόλεις της Βραζιλίας με λιμάνια στον Ειρηνικό, τόσο στη Χιλή όσο και στο Περού.

Η καταστολή από την αστυνομία των κινητοποιήσεων των ιθαγενών που εναντιώνονται στην κατασκευή μετά την παραίτηση της υπουργού Αμυνας, Μαρία Σεσίλια Τσακόν, προκάλεσε και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Σάσα Γιορέντι, αμέσως μετά την επιστροφή του και τις επαφές που είχε με τους ιθαγενείς. Χτες, ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες, ανακοίνωσε το διορισμό του Ρουμπέν Αλδο Σααβέδρα και του προεδρικού εκπροσώπου Βιλφρέντο Τσάβες, σε αντικατάσταση της Τσακόν και του Γιορέντι αντιστοίχως. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναστείλει το έργο κατασκευής, προκήρυξε δημοψηφίσματα για τις δύο επαρχίες και επέμενε ότι μονόδρομος για την κυβέρνηση είναι πάντα ο διάλογος για την επίλυση των διαφορών. Τέλος, τόνισε με έμφαση το δόλιο ρόλο που διαδραμάτισαν τα ΜΜΕ, καθώς αναμετέδωσαν άκριτα ρεπορτάζ της Pagina 7 όσον αφορά το θάνατο ενός παιδιού εξαιτίας της καταστολής. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από πουθενά μέχρι σήμερα, τρεις μέρες μετά. Ωστόσο, καταδίκασε τις ενέργειες της αστυνομίας και την υπερβολική βία που χρησιμοποίησαν, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες, ασυγχώρητες και μη αποδεκτές ενέργειες».

Τέλος, χτες η Κεντρική Εργατική Ομοσπονδία της Βολιβίας - (COB) κήρυξε απεργία όσον αφορά την καταδίκη της αστυνομίας αλλά και όσον αφορά την «μη εκπλήρωση μέχρι σήμερα και των οκτώ όρων της συμφωνίας της 17ηςΑπριλίου» και ειδικότερα όσον αφορά τα ζητήματα Παιδείας και Υγείας, όπως τόνισε ο ηγέτης της COB Μπρούνο Απάσα.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αναβλήθηκαν οι συνομιλίες μετά τη ΝΑΤΟική επιχείρηση

BEΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στην επ' αόριστον αναβολή των συνομιλιών ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες οδηγεί η προχτεσινή χρήση ωμής ένοπλης βίας κατά Σέρβων πολιτών έξω από οδόφραγμα κοντά στο επίμαχο μεθοριακό φυλάκιο του Γιάρινε στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 11 ατόμων.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, μιλώντας χτες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ζήτησε να «ερευνηθεί πλήρως» το περιστατικό και να απαντηθεί, γιατί οι στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR πυροβόλησαν κατά των Σέρβων. Σαν να μην αντιλαμβάνεται την ξεκάθαρη ιμπεριαλιστική πολιτική ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, που σε αυτήν τη φάση επιχειρούν, είτε δια της πειθούς, είτε διά της βίας, την «αποκατάσταση» της εξουσίας των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ σε όλο το προτεκτοράτο, άρα και στο βόρειο σερβοκατοικούμενο τμήμα. Ηδη ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕULEX και της KFOR απέδωσαν τα προχτεσινά γεγονότα στο φυλάκιο Γιάρινε μεταξύ Γερμανών στρατιωτών και Σέρβων πολιτών στη «βία Σέρβων εξτρεμιστών»...

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρόμπερτ Κούπερ, μεσολαβητής της ΕΕ στις συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, ανακοινώνοντας τη διακοπή των συνομιλιών επέρριψε κάθε ευθύνη στο Βελιγράδι, λέγοντας ότι αυτές θα συνεχιστούν «όποτε είναι έτοιμη η σερβική πλευρά». Σημείωσε δε ότι η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ούτε ζήτημα που σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ούτε και θέμα που μπορεί να λυθεί με τις συνομιλίες ανάμεσα στο Βελιγράδι και τις αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ στο προτεκτοράτο. Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς είχε δηλώσει πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς στις Βρυξέλλες εάν προηγουμένως δεν εκτονωθεί η ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο...

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, οι δήμαρχοι δήμων με σερβικό πληθυσμό στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιστούν «αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα» με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Ζούπατς, στο Ζούμπιν Πότοκ και στα οδοφράγματα κοντά στα φυλάκια Γιάρινε και Μπρίνιακ...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Προς ιδιωτικοποίηση του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η ισπανική κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε 13 αεροδρόμια σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στη Βαλένθια και στη Σεβίλλη. Οπως έγινε γνωστό, χτες η ισπανική κυβέρνηση ανέθεσε στις ιδιωτικές εταιρείες «Ferronats» και «Saerco» τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας με αντάλλαγμα η καθεμία να καταβάλλει 18,1 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, με τη συγκεκριμένη ενέργεια θα «εξοικονομηθεί περίπου 50% σε σχέση με τα ετήσια κόστη της "Aena" τα οποία ανέρχονται σε 33,9 εκατομμύρια ευρώ».

Η «Aena» είναι ο δημόσιος φορέας διαχείρισης των αερολιμένων, που η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει σε ποσοστό έως και 49% μέχρι το τέλος του έτους. Οσον αφορά τους εργαζόμενους, ανακοινώθηκε πως θα είναι δική τους «επιλογή» αν θα συνεχίσουν ή όχι με την ιδιωτική εταιρεία. Δηλαδή να συμφωνήσουν σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς τους, αλλιώς μπορεί να μετατεθούν σε άλλο αεροδρόμιο...

Υπενθυμίζεται πως το Δεκέμβρη του 2010 η κυβέρνηση κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λειτουργώντας ουσιαστικά ως απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια στη «λευκή» απεργία που διεξήγαγαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, διέταξε το στρατό να λάβει τον έλεγχο των 10 αεροδρομίων και κήρυξε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ