Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Αντιδράσεις για την καταστολή

ΛΑ ΠΑΣ.--

«Μύλος» το πολιτικό σκηνικό στη Βολιβία. Ενας «μύλος» με επίκεντρο την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που θα διασχίσει τις επαρχίες Κοτσαμπάμπα και Μπένι και θα συνδέσει πόλεις της Βραζιλίας με λιμάνια στον Ειρηνικό, τόσο στη Χιλή όσο και στο Περού.

Η καταστολή από την αστυνομία των κινητοποιήσεων των ιθαγενών που εναντιώνονται στην κατασκευή μετά την παραίτηση της υπουργού Αμυνας, Μαρία Σεσίλια Τσακόν, προκάλεσε και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Σάσα Γιορέντι, αμέσως μετά την επιστροφή του και τις επαφές που είχε με τους ιθαγενείς. Χτες, ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες, ανακοίνωσε το διορισμό του Ρουμπέν Αλδο Σααβέδρα και του προεδρικού εκπροσώπου Βιλφρέντο Τσάβες, σε αντικατάσταση της Τσακόν και του Γιορέντι αντιστοίχως. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναστείλει το έργο κατασκευής, προκήρυξε δημοψηφίσματα για τις δύο επαρχίες και επέμενε ότι μονόδρομος για την κυβέρνηση είναι πάντα ο διάλογος για την επίλυση των διαφορών. Τέλος, τόνισε με έμφαση το δόλιο ρόλο που διαδραμάτισαν τα ΜΜΕ, καθώς αναμετέδωσαν άκριτα ρεπορτάζ της Pagina 7 όσον αφορά το θάνατο ενός παιδιού εξαιτίας της καταστολής. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από πουθενά μέχρι σήμερα, τρεις μέρες μετά. Ωστόσο, καταδίκασε τις ενέργειες της αστυνομίας και την υπερβολική βία που χρησιμοποίησαν, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες, ασυγχώρητες και μη αποδεκτές ενέργειες».

Τέλος, χτες η Κεντρική Εργατική Ομοσπονδία της Βολιβίας - (COB) κήρυξε απεργία όσον αφορά την καταδίκη της αστυνομίας αλλά και όσον αφορά την «μη εκπλήρωση μέχρι σήμερα και των οκτώ όρων της συμφωνίας της 17ηςΑπριλίου» και ειδικότερα όσον αφορά τα ζητήματα Παιδείας και Υγείας, όπως τόνισε ο ηγέτης της COB Μπρούνο Απάσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ