ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΒΟ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - εργοδοσία «έδωσαν» μαζί τη λίστα εφεδρείας!

Συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΕΔΟΘ, δείχνοντας ουσιαστικά το δρόμο των δικαστικών προσφυγών, ως εναλλακτική λύση «απόκρουσης» του μέτρου.

Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην ΕΛΒΟ, συμφώνησαν με τη διοίκηση στη λίστα των εργαζομένων που θα βγουν σε εφεδρεία. Επιβεβαίωσαν έτσι τον πραγματικό τους ρόλο, αυτόν του «Δούρειου ίππου» για την επέλαση της βαρβαρότητας, που φέρνουν κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ και το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στη διάρκεια της συνέντευξης του ΕΚΘ, ο καθηγητής εργατικού δικαίου Α. Καζάκος, σημείωσε ότι η εργασιακή εφεδρεία «είναι απολύσεις με φερετζέ». Πρόσθεσε πως δεν τηρούνται οι εγγυήσεις του δικαίου, καθώς πρόκειται για ομαδικές απολύσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη διαβούλευση. Και σημείωσε πως οι απολύσεις είναι έκθετες σε προσβολές, οπότε ανοίγει ένας δρόμος δικαστικής προστασίας.

Οι εκπρόσωποι της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στο ΕΚΘ και την ΕΔΟΘ, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα με δυναμικές κινητοποιήσεις και διαβουλεύσεις και ανέφεραν ότι η δικαστική προσφυγή θα είναι το έσχατο μέσο που θα χρησιμοποιήσουν. Σ' αυτή τη γραμμή των διαβουλεύσεων, οι εκπρόσωποί τους στο ΔΣ της ΕΛΒΟ, στη Θεσσαλονίκη, τις προηγούμενες μέρες κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου με τη διοίκηση και αποφάσισαν τη λίστα όσων θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία, αποδεχόμενοι και νομιμοποιώντας τις απολύσεις. Από την ΕΛΒΟ, όπου απασχολούνται 430 εργαζόμενοι, προβλέπεται να φύγουν 43 εργαζόμενοι. Η διοίκηση του Σωματείου με τη διοίκηση της επιχείρησης συμφώνησαν καταρχήν για 30 εργαζόμενους που μέχρι τις 31/12/2011 μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Στην πραγματικότητα όμως άνοιξαν το δρόμο της αποδοχής των απολύσεων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πρακτικές εγκλωβισμού των απλήρωτων εργατών

«Είμαστε όλοι μια οικογένεια», «μας γνωρίζετε χρόνια», «είμαστε στο ίδιο καράβι»... Αυτά και άλλα τέτοια επιχειρήματα ιδεολογικού πειθαναγκασμού των εργατών, για να αποδεχτούν ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι και δικά τους, επιστράτευσε η εργοδοσία της «Spider» στα Γιάννενα, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην απλήρωτη εργασία.

Η εργοδοσία της μεταλλουργικής αυτής βιομηχανίας - εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, με θυγατρικές εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό - ζήτησε «φιλότιμο» από τους απλήρωτους έως και 3 μήνες εργάτες. Δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που η εργοδοσία στην παραπάνω επιχείρηση - και όχι μόνο - προσπαθεί να πείσει και σήμερα σε συνθήκες κρίσης ακόμη περισσότερο για τον κοινό στόχο εργατών και κεφαλαίου.

Χείρα βοηθείας στην ταξική αυτή συνεργασία δίνει η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Μετάλλου (ΝΑΡ). Στις κινητοποιήσεις που έγιναν πριν το καλοκαίρι προσανατόλισε τους εργαζόμενους στην ελεημοσύνη της εργοδοσίας, προβάλλοντας ως λύση τη χορήγηση δανείου σε αυτήν... Στη χτεσινή κινητοποίηση συμφώνησε μαζί της για την καταβολή ενός μήνα (Ιούλη) σε δόσεις και όχι ενιαία για όλους τους εργαζόμενους, όταν η εργοδοσία ξεκαθάρισε ότι παγιώνεται για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες η απλήρωτη εργασία για δυο μήνες. Ετσι εξηγείται και η απαίτηση της εργοδοσίας να αποχωρήσει το ΠΑΜΕ από τις συνομιλίες (οι ταξικές δυνάμεις για δυο μέρες Πέμπτη και Παρασκευή έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης από το πρωί εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράσταση και στήριξη στο δίκαιο αγώνα ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία).

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Eurokinissi

Επιταχύνονται οι εξελίξεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Είναι ενδεικτικές οι παρακάτω εξελίξεις:

-- Την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη - και μετά από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων - το 55,19% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ εντάχθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κάτι που σημαίνει ξεπούλημα με γοργούς ρυθμούς.

-- Προχωρά με ταχύτερους χρόνους στη «συμμόρφωση» της εταιρείας με την περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία θα γίνει «σε συγκεκριμένο και ρεαλιστικό χρονικό διάστημα, που δε θίγει τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ».

-- Με ανακοίνωσή της η ΛΑΡΚΟ, διευκρινίζει - προφανώς προς τους επίδοξους επενδυτές - ότι «συνεχίζει τη λειτουργία της σήμερα χωρίς εκκρεμείς οφειλές προς το δημόσιο», απαντώντας στη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών της λίστας των νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Με ανακοίνωσή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τ. Χρονάς, Σ. Ντούρου και Γ. Γκικόπουλος, τονίζουν πως αυτά τα γεγονότα «με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αποδεικνύουν πως επίκεινται άμεσα εξελίξεις στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Είναι ολοφάνερο πως όλα αυτά που γίνονται είναι μεθοδευμένα για να διευκολύνουν τον αγοραστή και τους σχεδιασμούς του».

Και συνεχίζει: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Στερεάς απευθύνεται στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και στο λαό της περιοχής για να τους ευαισθητοποιήσει και για να συμβάλει στην κινητοποίησή τους. Τους καλεί να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να παλέψουν για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που εκχωρούν στο μεγάλο κεφάλαιο λαϊκή περιουσία. Σε αυτές τις πολιτικές πρέπει να αντισταθούμε αποφασιστικά και συντονισμένα. Ολοι στον κοινό αγώνα για τη ζωή των οικογενειών μας και το μέλλον των παιδιών μας».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ
Εκτακτη γενική συνέλευση

Εκτακτη κοινή γενική συνέλευση κάνουν τη Δευτέρα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής (Λ. Συγγρού 103-105) και ώρα 5:30 μ.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Κινητοποίηση στο υπουργείο

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας, διεκδικώντας να βρεθεί λύση ώστε να μη μπει λουκέτο στο πρόγραμμα μετά τη λήξη της κοινοτικής χρηματοδότησης στο τέλος του έτους. Στη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τον υπουργό εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, ο υπουργός παρέπεμψε τους εργαζόμενους σε νέα συνάντηση αναφέροντας ότι ο ίδιος σε συνεργασία με τον Γ. Κουτρουμάνη κάνουν προσπάθειες για την εξεύρεση κονδυλίων, κάτι που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πράξει καθώς δεσμεύεται από την ΕΕ. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ζήτησαν να δημιουργηθούν μόνιμες δομές κοινωνικών υπηρεσιών στους οργανισμούς της τοπικής διοίκησης, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν μπορούν να προσφέρονται μόνο μέσω των κοινοτικών κονδυλίων και μετά τη λήξη τους να διακόπτονται.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Κάλεσμα έντασης του αγώνα

Σε ακόμα πιο μαζική μαχητική συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, καλούν με ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ, τους εργαζόμενους του κλάδου.

«Ολες αυτές τις μέρες, σημειώνει η ΔΑΣ, στις συνελεύσεις, καταλήψεις δημαρχείων, συγκεντρώσεις, πορείες, εκφράστηκε αποφασιστικά η διάθεση των εργαζομένων για αντίσταση ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης. Συνεχίζουμε πιο δυναμικά». Αγώνας που από σήμερα και αύριο εκφράζεται με αποχή από τις εργασίες. Τη Δευτέρα ξημερώματα «στα γκαράζ, στα δημαρχεία, στον κάθε χώρο δουλειάς με καταλήψεις. Με γενικές συνελεύσεις, όσο το δυνατόν πιο μαζικές διαδικασίες, με συσκέψεις, με κάλεσμα μαζικών φορέων και συνδικάτων για κοινή δράση».

Η ΔΑΣ τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της μαζικής απειθαρχίας και ανυπακοής, της οργανωμένης πάλης για την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, τη διεκδίκηση σταθερής και μόνιμης εργασίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία ιδιωτικοποίηση, κατάργηση των τροφείων, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν κοινωνική πρόνοια με σύγχρονα κτίρια και το απαιτούμενο προσωπικό.

Εκτακτη γενική συνέλευση διοργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θέμα της συνέλευσης είναι η οργάνωση της απεργιακής μάχης ενάντια σε κυβέρνηση, εργοδοσία, κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Σε εφτά απολύσεις προχώρησε χτες η εργοδοσία της ΕΒΓΑ οι οποίες αφορούν εργαζόμενους και στην παραγωγή και στα γραφεία. Η ταξική διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΒΓΑ, προχώρησε άμεσα σε παρέμβαση στην εργοδοσία της εταιρείας και την κάλεσε να πάρει πίσω τις απολύσεις. Η εργοδοσία παρέμεινε ανένδοτη και διεμήνυσε πως δεν κάνει βήμα πίσω. Το Σωματείο των Εργαζομένων, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά τη Δευτέρα σε τρίωρη στάση εργασίας (12.30 έως 3.30 μ.μ.) και γενική συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι θα εξετάσουν την απάντηση που θα δώσουν στην εργοδοσία.

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, ένας εργαζόμενος στην ΕΒΓΑ, τραυματίστηκε σε εργατικό ατύχημα. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων, ο εργαζόμενος διαπεράστηκε από ηλεκτρικό ρεύμα κατά το χειρισμό σε μηχανή παραγωγικής διαδικασίας - και συγκεκριμένα από φωτοκύτταρο που ελέγχει τη ροή της ζύμης. Κατά την ηλεκτροπληξία έπεσε από τη σκάλα που βρισκόταν με αποτέλεσμα να υποστεί συντριπτικά κατάγματα στους ώμους του.

Σε γενική συνέλευση προχωρά και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», επίσης την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (ΕΚΑ, Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ