ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αστυνομική επιχείρηση τρομοκράτησης συνδικαλιστή

Την τρομοκρατία των εργαζομένων που μπροστά στην ολομέτωπη βάρβαρη επίθεση που δέχονται συσπειρώνονται στα συνδικάτα τους και οργανώνουν την αντίστασή τους, είχε στόχο η χτεσινή ύποπτη επιχείρηση της αστυνομίας, έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα, αστυνομικοί της ομάδας «Ζ», σταμάτησαν για έλεγχο, τον Γιώργο Σιαμέτη, μέλος του ταξικού Συνδικάτου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνίας και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Ζήτησαν να δουν την ταυτότητα του εργαζόμενου με πρόσχημα την εξακρίβωση των στοιχείων του και απαίτησαν να ελέγξουν και την τσάντα που κουβαλούσε. Ο Γ. Σιαμέτης έδειξε την ταυτότητά του, ενημέρωσε ότι είναι μέλος του ΣΕΤΗΠ και αρνήθηκε να επιτρέψει να ελέγξουν την τσάντα του. Ο δήθεν τυχαίος έλεγχος στοιχείων εργαζόμενου, έξω από την πόρτα του ΕΚΘ, μάλλον τυχαίος δεν ήταν, όπως φάνηκε στη συνέχεια. Αφού σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, μαζεύτηκαν γύρω στους 50 άντρες την ομάδας «Ζ», ένστολοι κρανοφόροι και με οχήματα.

Ο θυρωρός του ΕΚΘ, είδε το περιστατικό και αμέσως ενημέρωσε συνδικαλιστές μέλη της Διοίκησης του ΕΚΘ, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά για να προστατέψουν το νεαρό εργαζόμενο. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν με βρισιές, προπηλακισμούς, τρομοκρατία και βία.

Ενδεικτική της πρόθεσης της αστυνομίας είναι η συμπεριφορά ενός από τους αστυνομικούς ονόματι Σωκράτης Μαριόγλου, ο οποίος, απωθώντας τους συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου, φώναζε : « Γ..ώ, τον συνδικαλισμό σας, εσείς κάνατε την Ελλάδα σκ..ά).

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί μετέφεραν τον Γ. Σιαμέτη στο ΑΤ Λευκού Πύργου, όπου πραγματοποίησαν έναν τυπικό έλεγχο της τσάντας του.

Σε τηλεφωνική παρέμβαση διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Οθωνα προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής. Μετά από μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των μελών της διοίκησης του ΕΚΘ, στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΣΕΤΗΠ και της βουλευτή του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, αφέθηκε ελεύθερος. Περιγράφοντας τα γεγονότα, ο Γ. Σιαμέτης, δήλωσε πως «ήταν μια καθαρά τρομοκρατική πράξη».

Αθλια πρόκληση κυβέρνησης και αστυνομίας

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σημειώνει:

«Οσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λυσσάει κατά των εργαζόμενων για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, όσο βλέπει τις λαϊκές αντιδράσεις να αναπτύσσονται, τόσο θα καταφεύγει στην ανοιχτή καταστολή και στην προβοκάτσια. Μετά την απόρριψη από δικαστήριο του καταστατικού συνδικάτου γιατί μιλούσε για "πάλη κατά του ιμπεριαλισμού", μετά τη χθεσινή εισαγγελική παρέμβαση για συλλήψεις των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις των σχολείων, σήμερα οι προκλήσεις συνεχίστηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Δεν ήταν απλά τα οξυμένα πνεύματα της στιγμής. Ηταν στημένη πρόκληση από την αστυνομία, με εντολή της κυβέρνησης.

Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από το Εργατικό Κέντρο επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα τρομοκράτησης των εργαζόμενων και αποτροπής τους να προσέρχονται στα σωματεία τους. Λειτουργούν πλάι - πλάι με τους εργοδότες, που απολύουν εργαζόμενους γιατί γράφονται στο σωματείο τους (βλ. ΚΟΛΙΟΣ στο Πολύκαστρο Κιλκίς).

Η αστυνομία δεν έχει καμιά θέση έξω από το Εργατικό Κέντρο. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. να καταργούν στα χαρτιά το πανεπιστημιακό άσυλο, όμως το άσυλο των συνδικάτων το προστατεύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να μη φοβηθούν, να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, να οργανώσουν την πανεργατική αντίσταση για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, να μην περάσει η καταστολή των αγώνων από την κυβέρνηση της πλουτοκρατίας».

ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προκλητική καταδικαστική απόφαση

Η βιομηχανία δικαστικών διώξεων που έχει στηθεί με ξεκάθαρο το στόχο να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση, χτες συνεχίστηκε με την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία αιτιολογία, το α' μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά σε βάρος του προέδρου και του πρώην γραμματέα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρη Πουλικόγιαννη και Κώστα Φάκαρου αντίστοιχα! Μάλιστα, η εισαγγελέας του δικαστηρίου καταφέρθηκε στην αγόρευσή της ανοιχτά και απροκάλυπτα εναντίον του ΠΑΜΕ, αλλά και των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ!

Οι δύο συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε 4μηνη φυλάκιση (άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι) με τις ανυπόστατες κατηγορίες της εξύβρισης και απειλής του επιχειρηματία του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, Σκούφος, επειδή οι δύο συνδικαλιστές μαζί με δεκάδες ακόμα εργαζόμενους, στις 5 Φλεβάρη του 2006, περιφρουρούσαν όπως όφειλαν την απεργία του Συνδικάτου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι χτες για τους δύο συνδικαλιστές είχαν στηθεί συνολικά στα δικαστήρια του Πειραιά 3 απανωτές δίκες! Οι δύο αναβλήθηκαν λόγω ωραρίου.

Οσον αφορά τη στάση της εισαγγελέα και του προέδρου του δικαστηρίου αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η εισαγγελέας παρά το γεγονός ότι οι μάρτυρες του εργοδότη ήταν συγγενείς του και έπεσαν σε απανωτές αντιφάσεις, στην αγόρευσή της αποδέχτηκε τις καταθέσεις τους προσθέτοντας μάλιστα ότι γνωρίζει πώς ενεργεί το ΠΑΜΕ στις απεργίες, ότι έχει δει ανάλογες ενέργειες να γίνονται στις απεργίες στο λιμάνι από τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (!) επομένως, όπως ανέφερε «γιατί να μην έγινε έτσι και τώρα»! Ενώ ο πρόεδρος χωρίς να αιτιολογήσει αποφάνθηκε: «Ενοχοι»!

Ο Σ. Πουλικόγιαννης σε δήλωσή του ανέφερε ότι η χτεσινή δίκη είναι μέρος της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί εδώ και καιρό από τους εργοδότες την κυβέρνηση, την ΝΔ, «στην οποία συμμετέχουν απροκάλυπτα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., ΝΑΡ/ ΑΝΤΑΡΣΥΑ με σκοπό, να μετατρέψουν τα συνδικάτα μας από πρότυπα οργάνωσης της ταξικής πάλης με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, σε εργαλεία κοινωνικού διαλόγου, ταξικής συναίνεσης και προώθησης των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών της αστικής τάξης.

Οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ, ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να φτιάξουν αντισύνδεσμο χρηματοδοτούμενοι από τον σκληρό πυρήνα των εργοδοτών. Ολες μαζί οι παραπάνω δυνάμεις στη συνέχεια προσπάθησαν να πάρουν την πλειοψηφία του Συνδικάτου τρώγοντας πάλι τα μούτρα τους. Ενώ στηρίζουν τη βιομηχανία μηνύσεων των εργοδοτών με σκοπό την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την οικονομική και ψυχολογική πίεση. Είναι ολοφάνερο, από τη στάση της εισαγγελέα και του προέδρου του δικαστηρίου ότι ήταν καθαρά απόφαση για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των ταξικών συνδικάτων. Εμείς δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αγώνες για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και η προετοιμασία για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης μέχρι την τελική νίκη θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Τέτοιες αποφάσεις μας κάνουν πιο δυνατούς και αποδεικνύουν το δίκιο του αγώνα μας».

ΝΑΤ
Σε κίνδυνο οι συντάξεις, ενώ οι εφοπλιστές χρωστούν 33 εκατ.

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων του ΝΑΤ
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων του ΝΑΤ
Την ίδια στιγμή που κόβουν 50 εκατ. ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του ΝΑΤ για το 2011, «τινάζοντας στον αέρα» τη δυνατότητα του ΝΑΤ να καταβάλει συντάξεις και να καλύψει τις ανάγκες των ναυτεργατών και των οικογενειών τους σε γιατρούς και φάρμακα, μόνο από δειγματοληπτικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πόρων του ΝΑΤ προκύπτει ότι υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές των εφοπλιστών προς το Ταμείο που ξεπερνούν τα 33 εκατομμύρια ευρώ!

Τα στοιχεία αυτά καταθέτει η ΠΕΜΕΝ με επιστολή που απέστειλε χτες προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας Ανάπτυξης Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης και αρμόδιες υπηρεσίες, απαιτώντας να βγουν στο φως: «Τι έχουν πληρώσει οι εφοπλιστές για σκάφη από 20 κοχ και άνω με βάση το ν. 27/1975 και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ποιες είναι οι βεβαιωμένες και ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ και τη ΔΟΥ Πλοίων, για τις ενέργειες που γίνονται για την καταβολή των οφειλών».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ για τη φυγάδευση του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΣΑΜΟΣ ΣΠΙΡΙΤ» από το λιμάνι των Φούρνων, είχε στηθεί τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης και η οποία ήταν σε εξέλιξη μέχρι και προχτές το μεσημέρι, από τις λιμενικές και άλλες αρμόδιες αρχές του ΥΠΑΑΝ (υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας), όταν το πλήρωμα του πλοίου είναι σε διαδικασία επίσχεσης από τον Μάη διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του, υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές από ναυτολόγια στη ΔΟΥ Πλοίων και έχουν γνωστοποιηθεί στις αρχές συγκεκριμένα στοιχεία από το πλήρωμα ότι το πλοίο έχει σοβαρά προβλήματα που αφορούν την αξιοπλοΐα του! Η εταιρεία οφείλει στο πλήρωμα δεδουλευμένα από τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ έχει παρατήσει το πλοίο στο λιμάνι των Φούρνων εγκαταλείποντας τους ναυτεργάτες χωρίς τροφή και νερό.

Μετά από παρέμβαση των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ο απόπλους του πλοίου αποτράπηκε. ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και το Εργατικό Κέντρο Σάμου εξέδωσαν καταγγελίες για τα περιστατικά στο «ΣΑΜΟΣ ΣΠΙΡΙΤ» απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών και να γίνει έλεγχος για την αξιοπλοΐα του πλοίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ