Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αστυνομική επιχείρηση τρομοκράτησης συνδικαλιστή

Την τρομοκρατία των εργαζομένων που μπροστά στην ολομέτωπη βάρβαρη επίθεση που δέχονται συσπειρώνονται στα συνδικάτα τους και οργανώνουν την αντίστασή τους, είχε στόχο η χτεσινή ύποπτη επιχείρηση της αστυνομίας, έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα, αστυνομικοί της ομάδας «Ζ», σταμάτησαν για έλεγχο, τον Γιώργο Σιαμέτη, μέλος του ταξικού Συνδικάτου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνίας και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Ζήτησαν να δουν την ταυτότητα του εργαζόμενου με πρόσχημα την εξακρίβωση των στοιχείων του και απαίτησαν να ελέγξουν και την τσάντα που κουβαλούσε. Ο Γ. Σιαμέτης έδειξε την ταυτότητά του, ενημέρωσε ότι είναι μέλος του ΣΕΤΗΠ και αρνήθηκε να επιτρέψει να ελέγξουν την τσάντα του. Ο δήθεν τυχαίος έλεγχος στοιχείων εργαζόμενου, έξω από την πόρτα του ΕΚΘ, μάλλον τυχαίος δεν ήταν, όπως φάνηκε στη συνέχεια. Αφού σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, μαζεύτηκαν γύρω στους 50 άντρες την ομάδας «Ζ», ένστολοι κρανοφόροι και με οχήματα.

Ο θυρωρός του ΕΚΘ, είδε το περιστατικό και αμέσως ενημέρωσε συνδικαλιστές μέλη της Διοίκησης του ΕΚΘ, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά για να προστατέψουν το νεαρό εργαζόμενο. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν με βρισιές, προπηλακισμούς, τρομοκρατία και βία.

Ενδεικτική της πρόθεσης της αστυνομίας είναι η συμπεριφορά ενός από τους αστυνομικούς ονόματι Σωκράτης Μαριόγλου, ο οποίος, απωθώντας τους συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου, φώναζε : « Γ..ώ, τον συνδικαλισμό σας, εσείς κάνατε την Ελλάδα σκ..ά).

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί μετέφεραν τον Γ. Σιαμέτη στο ΑΤ Λευκού Πύργου, όπου πραγματοποίησαν έναν τυπικό έλεγχο της τσάντας του.

Σε τηλεφωνική παρέμβαση διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Οθωνα προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής. Μετά από μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των μελών της διοίκησης του ΕΚΘ, στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΣΕΤΗΠ και της βουλευτή του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, αφέθηκε ελεύθερος. Περιγράφοντας τα γεγονότα, ο Γ. Σιαμέτης, δήλωσε πως «ήταν μια καθαρά τρομοκρατική πράξη».

Αθλια πρόκληση κυβέρνησης και αστυνομίας

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σημειώνει:

«Οσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λυσσάει κατά των εργαζόμενων για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, όσο βλέπει τις λαϊκές αντιδράσεις να αναπτύσσονται, τόσο θα καταφεύγει στην ανοιχτή καταστολή και στην προβοκάτσια. Μετά την απόρριψη από δικαστήριο του καταστατικού συνδικάτου γιατί μιλούσε για "πάλη κατά του ιμπεριαλισμού", μετά τη χθεσινή εισαγγελική παρέμβαση για συλλήψεις των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις των σχολείων, σήμερα οι προκλήσεις συνεχίστηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Δεν ήταν απλά τα οξυμένα πνεύματα της στιγμής. Ηταν στημένη πρόκληση από την αστυνομία, με εντολή της κυβέρνησης.

Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από το Εργατικό Κέντρο επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα τρομοκράτησης των εργαζόμενων και αποτροπής τους να προσέρχονται στα σωματεία τους. Λειτουργούν πλάι - πλάι με τους εργοδότες, που απολύουν εργαζόμενους γιατί γράφονται στο σωματείο τους (βλ. ΚΟΛΙΟΣ στο Πολύκαστρο Κιλκίς).

Η αστυνομία δεν έχει καμιά θέση έξω από το Εργατικό Κέντρο. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. να καταργούν στα χαρτιά το πανεπιστημιακό άσυλο, όμως το άσυλο των συνδικάτων το προστατεύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να μη φοβηθούν, να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, να οργανώσουν την πανεργατική αντίσταση για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, να μην περάσει η καταστολή των αγώνων από την κυβέρνηση της πλουτοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ