ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλο συλλαλητήριο στον Πειραιά

«Μαθητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

Το σύνθημα αυτό πήρε χτες το μεσημέρι «σάρκα και οστά», όταν πλήθος εργαζομένων και ανέργων στεριάς και θάλασσας, ένωσαν τα αγωνιστικά τους βήματα μαζί με τα παιδιά τους, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, με τους μαθητές από τα γυμνάσια και τα λύκεια από όλη την περιοχή του Πειραιά, συγκροτώντας μαζί με τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, μια μαζική διαδήλωση.

Την αγωνιστική κινητοποίηση διοργάνωσαν δεκάδες συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς του Πειραιά, με πρωτοπόρους τα συνδικάτα συσπειρωμένα στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Μεγάλη ήταν η παρουσία της νεολαίας. Το αγωνιστικό ραντεβού είχε καθοριστεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή, ωστόσο από νωρίς το πρωί όλες οι ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις ήταν επί ποδός. Λίγο μετά τις 9 το πρωί ναυτεργάτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ναυτεργατικών Ενώσεων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων, Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, Συνταξιούχων ΝΑΤ, συγκεντρώθηκαν έξω από το ΝΑΤ στου οποίου την πύλη ανάρτησαν ένα τεράστιο πανό που ανέγραφε: «Καμιά συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική. Τα ελλείμματα του ΝΑΤ τα κέρδη των εφοπλιστών. Οργάνωση, αγώνας, ρήξη, ανατροπή».

Την ίδια στιγμή, σε όλα τα σχολεία στους δήμους της περιοχής του Πειραιά, γινόταν από μαθητές και γονείς η προετοιμασία για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Τα παιδιά από τα σχολεία του Περάματος, αφού προσυγκεντρώθηκαν στο λιμάνι κατέφτασαν στην πλατεία Κοραή με πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει στην πλατεία Κοραή το αδιαχώρητο.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Πόπη Ξυκαλάκη από την Γραμματεία ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο Κώστας Ραπανάκης από το Συντονιστικό Αγώνα Σπουδαστών Πειραία (ΣΑΣΠ), ο Γιώργος Αντωνόπουλος πρόεδρος της Ενωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και η Δέσποινα Παπασαράντου από την Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας.

Με το πανό του ΣΑΣΠ επικεφαλής και τα μαθητικά μπλοκ στην πρώτη γραμμή, ξεκίνησε μια μαζική πορεία, με τον παλμό και τον τόνο να δίνει η νεολαία με τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Μεγάλη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα με συμμετοχή μαθητών και φοιτητών. Ογκώδης συγκέντρωση και στην Κέρκυρα με εντυπωσιακή παρουσία των μαθητών. Το στίγμα έδωσαν εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που είχαν από τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις τελευταίες απεργίες. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε στα ξενοδοχεία «Ρόκα», «Sandi» και «Χανδρής» με καμαριέρες και άλλους ξενοδοχοϋπαλλήλους να κατεβαίνουν στην απεργία με τις στολές τους. Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχαν και εργαζόμενοι στο ΙΚΑ. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Αγρίνιο, Αρτα και Πρέβεζα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Στη Λάρισα, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία. Την ίδια ώρα με τη συμμετοχή κάποιων συνδικαλιστών της, μετρημένων στα δάχτυλα, έγινε η «συγκέντρωση» που διοργάνωσε η συμβιβασμένη ηγεσία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Ταχυδρομείου. Μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση στο Βόλο, στην πλατεία Πανεπιστημίου και η πορεία που έγινε στη συνέχεια. Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην Καρδίτσα στην κεντρική πλατεία.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ: Δυναμική συγκέντρωση έγινε στη Χαλκίδα, με την παρουσία εργαζομένων που για πρώτη φορά προσέγγισαν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Διαμαρτυρία στο κτίριο της Περιφέρειας έγινε στη Λαμία. Το δικό τους στίγμα έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με τον αποκλεισμό της Εφορίας στη Λιβαδειά. Τη συμπαράστασή τους και την απόφασή τους για κοινό αγώνα εξέφρασαν με τη δυναμική παρουσία τους σπουδαστές των ΤΕΙ Χαλκίδας και Λαμίας αλλά και μαθητές.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΚΡΗΤΗ: Στο Ηράκλειο από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απέκλεισαν την κεντρική είσοδο της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν μαζικά. Συνδικαλιστές από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών βρέθηκαν έξω από σχολεία της πόλης καλώντας τους συναδέλφους τους να μην πάνε για μάθημα και να συμμετάσχουν μαζί με τους μαθητές που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση στην απεργία και απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση έγινε στα Λιοντάρια. Ακολούθησε πορεία προς την Α' ΔΟΥ Ηρακλείου, όπου έγινε συμβολικός αποκλεισμός. Στα Χανιά έγινε αποκλεισμός της ΔΟΥ από νωρίς το πρωί και λίγο μετά τις 10 στον ίδιο χώρο έγινε συγκέντρωση. Συγκέντρωση και πορεία έγιναν στο Ρέθυμνο.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Στην Πάτρα, πλήθος εργαζομένων από το δημόσιο τομέα, κυρίως από τους χώρους Υγείας, ΟΤΑ και Εκπαίδευσης, μαζί με φοιτητές και μαθητές, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Νωρίτερα, περιφρουρήθηκαν με επιτυχία χώροι δουλειάς, όπως σε υπηρεσίες του δήμου, στον ΟΤΕ, στο Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων, σχολεία κ.α. Στην Καλαμάτα, δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 23ης Μάρτη. Στον Πύργο, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ΟΤΕ. Στην Κεφαλονιά, πλήθος εκπαιδευτικών και μαθητών έδωσαν δυναμικό «παρών» στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου και ακολούθησε πορεία. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συναυλία από μαθητικό συγκρότημα. Στη Ζάκυνθο, η συγκέντρωση έγινε μπροστά από το δημαρχείο, στο οποίο υπήρχε ισχυρή απεργιακή φρουρά από νωρίς το πρωί.

ΝΗΣΙΑ: Στη Μυτιλήνη, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν με πορεία από την πλατεία Σαπφούς και κατέληξαν έξω από τη Γραμματεία Αιγαίου, όπου συναντήθηκαν με εργαζόμενους που από νωρίς το πρωί είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου. Στη Χίο, από τα ξημερώματα, εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη στο αμαξοστάσιο του Δήμου Χίου και ακινητοποίησαν όλα τα οχήματα. Ταυτόχρονα, άλλοι εργαζόμενοι «έκλεισαν» και την έδρα της Αντιπεριφέρειας Χίου. Νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές με τις λευκές στολές καθώς και μαθητές συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Απλωταριάς.

Μάθημα οργάνωσης και αγώνα

Χτες, αμέσως μετά την πορεία στον Πειραιά, τα μαθητικά μπλοκ κατευθύνθηκαν στο κτίριο της ΠΕΜΕΝ, όπου ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑΣΠ μέσα στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών, η οποία όπως ήταν αναμενόμενο δεν μπόρεσε να χωρέσει όλα τα παιδιά. Εκεί, αντιπροσωπείες από τα Γυμνάσια και Λύκεια των Πειραιά (Ε' Διαμερίσματος, Καστέλας, Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο κ.ά.), Περάματος, Κορυδαλλού, Νίκαιας και Ρέντη ανέπτυξαν μια πολύ πλούσια συζήτηση, μεταφέροντας από το κάθε σχολείο την πείρα από τους αγώνες τους.

«Προσπεράσαμε τους καθηγητές που έχουν συμβιβαστεί και ήθελαν να κάνουμε και εμείς το ίδιο», ανέφερε μαθητής από το ΕΠΑΛ Νίκαιας, ενώ μαθητής από Λύκειο του Πειραιά είπε: «Εχουμε καταλάβει ότι η επίθεση που δεχόμαστε εμείς, με σχολεία χωρίς βιβλία και καθηγητές, είναι η ίδια που δέχονται και οι γονείς μας, οι οικογένειές μας, που μέρα με τη μέρα χρεοκοπούν. Από κοινού με τους γονείς μας, που είναι εργαζόμενοι, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να τους σταματήσουμε». Χαρακτηριστικές ήταν και οι φράσεις μαθήτριας από Λύκειο του Κορυδαλλού: «Ξέρουμε ότι οι εισαγγελείς και οι διευθυντές, που έχουν γίνει πια εργαλεία της κυβέρνησης, θέλουν να μας φοβίσουν. Τους απαντάμε ο αγώνας συνεχίζεται».

Το Συντονιστικό αποφάσισε ομόφωνα ότι στις 19 Οκτώβρη τα σχολεία όλου του Πειραιά θα μείνουν κλειστά. «Συμμετέχουμε στο πλευρό των απεργών γονιών μας στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στον Πειραιά». Παράλληλα, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στα σχολεία για να καθορίσουν το παραπέρα αγωνιστικό τους πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ