ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεθοδεύσεις απεργοσπασίας

Από τη χτεσινή απεργία δεν έλειψαν για άλλη μια φορά οι προσπάθειες δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να τη χτυπήσουν, αλλού προχωρώντας σε απεργοσπασία και αλλού προσπαθώντας να εκφυλίσουν και να υπονομεύσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Πουθενά οι δυνάμεις αυτές δεν έδωσαν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας. Απέρριψαν επανειλημμένως τις όποιες προτάσεις των ταξικών δυνάμεων για ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στον ΟΤΕ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ χτύπησαν ευθέως την απεργία παίρνοντας απόφαση για στάση εργασίας. Στην Αθήνα συνδικαλιστικά στελέχη αυτών των δυνάμεων έλεγαν στους εργαζόμενους ότι αν απεργήσουν δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά ούτε από την απόφαση του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, ούτε από την απόφαση που είχε ληφθεί σε επίπεδο ΓΣΕΕ. Στη Θεσσαλονίκη, συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, προσπάθησαν πολλές φορές να χτυπήσουν την περιφρούρηση της απεργίας στον ΟΤΕ από τις ταξικές δυνάμεις. Κλήθηκε ακόμα και η αστυνομία, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί, ανεπιτυχώς, η απεργιακή φρουρά!

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) μαζί με ταξικές δυνάμεις από άλλους χώρους του δημοσίου έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος του Σωματείου Πτυχιούχων Διοικητικών Υπαλλήλων διεκδίκησε με... σθένος το δικαίωμα στην απεργοσπασία χωρίς να ντραπεί να αντιπαρατεθεί για αυτό με την απεργιακή φρουρά! Και βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΥΠΟΜΕΔΙ Ανατολικής Στερεάς και Νήσων δεν έκανε τίποτε για να προετοιμάσει την απεργία. Ο,τι ακριβώς έγινε και στη ΔΕΗ όπου, επιπλέον, τουλάχιστον σε περιοχές της Μακεδονίας παρατηρήθηκαν φαινόμενα απεργοσπασίας από τοπικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» - πριν λίγες μέρες έκλεισε το παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα και συγχωνεύτηκαν το τμήμα Ινοκυστικής και της Μεσογειακής Αναιμίας - η πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) κάλεσε τους εργαζόμενους χτες το πρωί σε Γενική Συνέλευση, ώστε να φανεί σαν να πήγαν στη δουλειά για να μη χάσουν το μεροκάματο.

Στο Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, όπου πλειοψηφεί η παράταξη «Ενότητα - Πρωτοβουλία» (στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισε σε ΔΣ την περασμένη Δευτέρα, να μη συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση, αλλά να κάνουν ολοήμερη κινητοποίηση στο νοσοκομείο. Πρόταση που καταψήφισαν οι ταξικές δυνάμεις.

Στα Γιάννενα, η πανεργατική απεργία υπονομεύτηκε με ανοιχτή απεργοσπασία από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, όπως σε ΠΙΝΔΟ (ΠΑΣΚΕ), ΔΩΔΩΝΗ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) αλλά και στη ΔΕΗ όπου ως άλλοθι προβλήθηκε η μη παραλαβή φαξ για ενημέρωση της απεργίας από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όταν οι ομοϊδεάτες τους στο Εργατικό Κέντρο κήρυξαν, κατά τα άλλα, απεργία και για τις ΔΕΚΟ. Και στη Λάρισα, για μια ακόμα φορά οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έστησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό, όπως για παράδειγμα στις εφορίες και αλλού.

ΑΠΕΡΓΙΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Εφαλτήριο για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 19 Οκτώβρη

Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ έδωσαν, χτες, μια πρώτη μεγάλη μάχη ενάντια στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας με τη μαζική, μαχητική και δυναμική συμμετοχή τους στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Από σήμερα κιόλας όλες οι δυνάμεις ρίχνονται με αποφασιστικότητα στον αγώνα για την οργάνωση και επιτυχία της γενικής πανελλαδικής απεργίας στις 19 Οκτώβρη.

Χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυναν τα Συνδικάτα Εργαζομένων στους ΟΤΑ, στην Ενέργεια, στην Υγεία και στην Πρόνοια, Επιτροπές Αγώνα στο Δημόσιο (κλαδικό ΟΤΑ Αττικής, κλαδικό Ενέργειας, Σωματείο «Ευαγγελισμού», Σωματείο Εργαζομένων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών κ.ά.) και διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε πάνω από 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και διαμήνυσαν: Δε δεχόμαστε τις απολύσεις, λέμε όχι στην «εργασιακή εφεδρεία», την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες από τους κλάδους των ΟΤΑ, της ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, των ταχυδρομείων, της ΕΥΔΑΠ, σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, στην Υγεία, στην Πρόνοια και αλλού, δήλωσαν πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες τους. Διαδήλωσαν μαζί με τα παιδιά τους, αφού σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας η συμμετοχή των μαθητών ήταν μεγάλη.

Από την πορεία προς τη Βουλή
Από την πορεία προς τη Βουλή
Να σημειώσουμε ότι ήδη αποφάσεις για την απεργία στις 19 Οκτώβρη έχουν πάρει, ανάμεσα στους άλλους, οι: Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL Αττικής, Σωματειακή Επιτροπή PRAKTIKER, κ.λπ.

Στην Αθήνα

Με ένα μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ, σπουδαστές, μαθητές διατράνωσαν την αντίθεσή τους σε ό,τι καταστρέφει τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Η πλατεία Ομονοίας, όπου καλούσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, και οι γύρω δρόμοι άρχισαν να γεμίζουν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί. Με εργαζόμενους από όλους τους τομείς του Δημοσίου, σπουδαστές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και μαθητές με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων στην Υγεία και στην Πρόνοια - όπως εργαζόμενοι του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και γονείς των τυφλών μαθητών που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε κινητοποιήσεις.

Οι ομιλίες

Η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών Ελλάδας, στην ομιλία της στη χτεσινή συγκέντρωση, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο σημάναμε συναγερμό, σημάναμε ξεσηκωμό όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο, στα υπουργεία, στους οργανισμούς. Μπήκαμε μπροστά για να γίνουν έκτακτες συνεδριάσεις, για να γίνουν συγκεντρώσεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς. Με πρωτόβουλη δράση, οι επιτροπές του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, οι επιτροπές αγώνα προσπάθησαν να μη μείνει δημόσια υπηρεσία που δε θα γίνει συζήτηση με τους εργαζόμενους». Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Απαιτείται ένα κίνημα που θα βάζει εμπόδια, θα καθυστερεί τα κυβερνητικά μέτρα, θα οργανώνει την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων, θα μπαίνει μπροστά στην πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Και ταυτόχρονα με την πάλη της καθημερινότητας, θα δίνει προοπτική στο αύριο, για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μια ανάπτυξη που θα έχει ως κύριο και αποκλειστικό σκοπό τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων».

Ο Θάνος Πουρνάρας, από τους εργαζόμενους στην απογραφή, που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από πέντε μήνες, σημείωσε: «Καλούμε όλους τους απογραφείς να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά το καθεστώς εκμετάλλευσης και κοροϊδίας, να οργανώσουμε την πάλη μας».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», ο οποίος τόνισε: «Μέσα απ' την "εφεδρεία" θα απολύσουν χιλιάδες υγειονομικούς και θα τους αντικαταστήσουν με το σύγχρονο δουλεμπόριο, με τις "γαλαζοπράσινες" μη κυβερνητικές οργανώσεις, με απλήρωτους μέσω του ΟΑΕΔ. Θα στήσουν νέο πρόγραμμα εφημεριών επικίνδυνο για το λαό περικόπτοντας τους αριθμούς των εφημερευόντων. Εχουν βάλει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στα νοσοκομεία κάνοντας βαθιά υπόκλιση στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Ο Βασίλης Λύκουρας, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, υπογράμμισε: «Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς βιβλία, με κενά. Οι γονείς καλούνται συνεχώς να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Διαπιστώνουν καθημερινά ότι το σχολείο γίνεται φθηνότερο για την κυβέρνηση, ακριβότερο για τους γονείς και κερδοφόρο για τους επιχειρηματίες». Για να καταλήξει: «Το οργανωμένο ταξικό κίνημα δεν ενσωματώνεται, δεν τρομοκρατείται. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην ίδια πλευρά του αγώνα».

«Πρέπει τώρα να κατέβουμε όλοι στους δρόμους, να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς, δίπλα στο ταξικό κίνημα, παρακάμπτοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ», επισήμανε ο Μανώλης Δανδουλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΣΚ. «Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για αυταπάτες. Το βαρέλι της εξαθλίωσης δεν έχει πάτο για τους εργαζόμενους».

Τέλος, ο Ανδρέας Πούλος, μαθητής, από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, τόνισε: «Η κατάσταση που ζούμε στα σπίτια μας δεν πάει άλλο. Υπάρχουν μαθητές που πάνε στο σπίτι τους και δεν έχουν φαΐ. Πάνε στο σπίτι τους και δεν ανάβουν το φως για να μην έρθει πιο ακριβά το ρεύμα. Η κυβέρνηση μας δίνει σχολεία χωρίς βιβλία. Ενώ ζούμε όλα αυτά στις οικογένειές μας, απολύουν τους γονείς μας, τους μειώνουν τους μισθούς. Αυτό είναι το σχολείο της κυβέρνησης που μας θέλει αύριο να δουλεύουμε για 500 ευρώ».

Πορεία στη Βουλή

Μετά τις ομιλίες στην Ομόνοια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν από την οδό Πανεπιστημίου προς τη Βουλή. Η μαζικότητα και η μαχητικότητα του συλλαλητηρίου «τραντάζουν» το κέντρο της Αθήνας. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή: «Οχι στις απολύσεις και την εφεδρεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «Φτώχεια, ανεργία, απολύσεις, στον καπιταλισμό την πλάτη να γυρίσεις».

Οταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, τα μπλοκ παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Από τα μεγάφωνα ακούγεται κάλεσμα του ΠΑΜΕ για κλιμάκωση της πάλης με πρώτο μεγάλο σταθμό την απεργία στις 19 Οκτώβρη:

«Το απεργιακό κάλεσμα πρέπει να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, να νεκρώσουν εκείνη τη μέρα οι χώροι δουλειάς, οι μηχανές και τα γραφεία»...

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Η ίδια υπονομευτική τακτική από τις πλειοψηφίες

Στην πλατεία Κλαυθμώνος έγινε η συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα κυρίως κατά της εφεδρείας, των απολύσεων και του μνημονίου. Παρά τα συνθήματα του κόσμου και πολλές φορές σε αντίθεση με αυτά, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση) που συγκροτούν την πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τις θέσεις και την πρακτική τους, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν ότι υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων.

Ετσι, στο ψήφισμα της συγκέντρωσης υποκριτικά οι συντάκτες του ζητάνε «να προστατευθεί και να ενισχυθεί ο θεσμός της ΕΓΣΣΕ» και γενικά των συμβάσεων, όταν οι ίδιοι χαντάκωσαν την Εθνική Σύμβαση, όταν μόλις πριν από μια βδομάδα ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην ΟΜΕ - ΟΤΕ υπέγραψαν μείωση των μισθών κατά 11% που προβλέπει η κλαδική σύμβαση και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τη χαιρέτισε ως μεγάλη επιτυχία. Ζητάνε να «ενισχυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά», όταν τάσσονται υπέρ της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, όταν στήριξαν και στηρίζουν την απελευθέρωση και τις ιδιωτικοποιήσεις στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στο νερό, γενικά στις δημόσιες υποδομές. Ούτε λέξη δεν υπάρχει στο ψήφισμα κατά του κεφαλαίου και του κέρδους, παρά μόνο οι κερδοσκόποι, προφανώς γιατί αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την εκμετάλλευση και τη νόμιμη κερδοφορία μονοπωλίων...

Τη γνωστή ρητορική κατά των «νεοφιλελεύθερων πολιτικών» επανέλαβε από το βήμα ο Η. Βρεττάκος αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ), ο οποίος διέγνωσε ότι «η ΕΕ έχει παραδοθεί πλέον στις αγορές και τους κερδοσκόπους»! Να, λοιπόν, ποιο είναι το πρόβλημα με την ΕΕ. Την ένωση καπιταλιστικών κρατών που φροντίζει για την ενίσχυση των κερδών των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών, δηλαδή των αγορών και των κερδοσκόπων. Και ζήτησε (από ποιον άραγε;) «μια άλλη πολιτική που θα περιλαμβάνει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ληστρικού χρέους». Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από συνδικαλιστικές ηγεσίες που προάγουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική; Την πλειοψηφία και τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης πλαισίωσαν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτης.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα αντίστασης στον αντεργατικό οδοστρωτήρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μέσα από μια πολύ μεγάλη σε μέγεθος απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης, εργαζόμενοι στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, μαζί με σπουδαστές και μαθητές, διαδήλωσαν την καταδίκη τους στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, και την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα για μπει τέρμα στη βαρβαρότητα που ζουν.

Από το πρωί, οι απεργιακές φρουρές, έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στο Δημαρχείο και το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο εργοτάξιο καθαριότητας του Ευόσμου, στον ΟΤΕ και σε άλλους χώρους. Εκπαιδευτικοί και μαθητές που συσπειρώνονται στο ΣΑΣΘ, πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε σχολεία.

Στο χώρο της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ήρθαν συγκροτημένα με πορεία οι φοιτητές του ΜΑΣ και οι μαθητές που συσπειρώνονται στο ΣΑΣΘ. Εργαζόμενοι από όλους τους οργανισμούς του δημοσίου και τις ΔΕΚΟ, (υγειονομικοί, υπάλληλοι υπουργείων, από τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, την ΕΛΒΟ, εκπαιδευτικοί, κ.ά.)

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Τσαγκάρης, από το Σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης. Κάλεσε σε παλλαϊκό πανεργατικό ξεσηκωμό, με κοινό μέτωπο εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Με συνελεύσεις και συσκέψεις κατά χώρους δουλειάς, και αποφάσεις για πολύμορφες κινητοποιήσεις. Μίλησε επίσης ο Ηλίας Κονδύλης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στις περιοριστικές πολιτικές στο χώρο της Υγείας, τις πολιτικές διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας ότι έχουν δραματικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού. Στη συγκέντρωση χαιρέτησε ο Νίκος Νίνος, εκπρόσωπος των σπουδαστών της ΑΕΝ που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των εγκαταστάσεων της σχολής απαιτώντας άμεση έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξασφάλιση κατοικίας για τους εκατοντάδες σπουδαστές που μένουν άστεγοι και άμεση έναρξη της αποκατάστασης των προβλημάτων στατικότητας των κτιρίων.

Στις άλλες πόλεις

Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, έγιναν επίσης σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Κιλκίς, Βέροια, Νάουσα, Κατερίνη, Κοζάνη, Φλώρινα και Σιάτιστα. Μαζική ήταν η συμμετοχή των μαθητών και των σπουδαστών σε Ξάνθη, Κοζάνη, Σιάτιστα.

Πολύτιμη παρακαταθήκη

Χτες, στα μπλε λεωφορεία οι εργαζόμενοι και οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο έδωσαν μια δύσκολη μάχη για να γίνει πράξη η απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης η οποία όριζε τη συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία. Την απόφαση αυτή ακύρωσαν πραξικοπηματικά ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ με απόφαση που πήραν μία μέρα μετά, στο ΔΣ του Συνδικάτου.

Παρά την ενέργεια της πλειοψηφίας και το κλίμα φόβου, η μάχη για την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης είχε αποτελέσματα. Υπήρξαν εργαζόμενοι που αντιστάθηκαν στην τρομοκρατία και τις πιέσεις που ασκήθηκαν, βρέθηκαν στις πύλες των αμαξοστασίων και δήλωσαν απεργοί. Ιδιαίτερα στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας οι απεργοί έφθασαν να είναι περισσότεροι από όσους πήγαν για δουλειά, αφού από τα 170 λεωφορεία είχαν βγει μόλις τα 50 μέχρι τις 2 το μεσημέρι και ενώ η στάση που είχε κηρύξει η συμβιβασμένη πλειοψηφία είχε λήξει στις 9 το πρωί. Η μάχη αυτή άφησε μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια του αγώνα.

«Ούτε βήμα πίσω - ούτε λεπτό χαμένο»

Ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με δήλωσή του από το χώρο της συγκέντρωσης, σημείωσε:

«Ούτε βήμα πίσω, ούτε λεπτό χαμένο. Το ποτάμι της λαϊκής οργής πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη, συνειδητή λαϊκή δύναμη. Οργάνωση σε όλους τους τόπους δουλειάς. Κίνημα που θα υπερασπίζεται τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Κίνημα που θα υπερασπίζεται το λαϊκό εισόδημα από τη λεηλασία της πλουτοκρατίας. Κίνημα που θα παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Κίνημα που θα φτάνει την πάλη, τον αγώνα μέχρι το τέλος, μέχρι την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, εδώ βρίσκεται η προοπτική. Εδώ βρίσκεται η νίκη. Ετσι κι αλλιώς, θα νικήσουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ