ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε κάθε γειτονιά οργανώνουν τον αγώνα οι Λαϊκές Επιτροπές

Από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στην Καλαμαριά ενάντια στα χαράτσια

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στην Καλαμαριά ενάντια στα χαράτσια
Μέσα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, που πραγματοποιούνται σε πόλεις, συνοικίες και χωριά των νομών της Θεσσαλίας, συγκροτούνται Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα, οι οποίες αναλαμβάνουν, αμέσως, δράση για την οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική επίθεση.

Σειρά είχε, προχτές, η συνοικία «Ιπποκράτης» της Λάρισας, όπου μετά από μαζική Γενική Συνέλευση των κατοίκων της, συγκροτήθηκε Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα, η οποία στο αμέσως επόμενο διάστημα οργανώνει εξορμήσεις σε κάθε σπίτι της περιοχής, καθώς και για να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού της συνοικίας στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης 19 Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους των κλάδων τους που διαμένουν στη συνοικία να πάρουν μαζικά και ενεργά μέρος στη συγκρότηση και στη δράση της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα απεύθυναν το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων και το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Λάρισας.

Στην Καλαμπάκα Τρικάλων

Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα συγκροτήθηκε και στην Καλαμπάκα Τρικάλων, σε σύσκεψη - συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στην Επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του σωματείου οικοδόμων, των ανέργων, του σωματείου ΕΒΕ, του εμπορικού συλλόγου, των συνταξιουχικών σωματείων, του συλλόγου γυναικών. Στη συγκέντρωση έγιναν ομιλίες και τοποθετήσεις, στις οποίες τονίστηκε ότι «ήρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας και των οικογενειών μας στα χέρια μας. Το κάθε σωματείο να καλέσει Γενική Συνέλευση, καλώντας τα μέλη του ν' αρνηθούν να πληρώσουν τα χαράτσια... Δε θα επιτρέψουμε αυτά που κερδίσαμε με σκληρούς αγώνες δεκαετιών και αιματοχυσία να μας τα πάρουν μέσα σε λίγες μέρες. Θα αντιδράσουμε στη σύγχρονη σκλαβιά, τη φτώχεια και την εξαθλίωση». Σε ό,τι αφορά στην πανελλαδική απεργία, στις 19 Οκτώβρη, υπογραμμίστηκε ότι «κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να πάει για δουλειά, κανείς αγρότης στο χωράφι, κανένα μαγαζί να είναι ανοιχτό».

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζικοποιούνται ολοένα και περισσότερο οι Λαϊκές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Αμπελόκηπους από την Επιτροπή Αγώνα και Εύοσμο από τη Λαϊκή Επιτροπή, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, ανέργων. Αποφάσισαν να μην πληρώσουν το νέο χαράτσι για τα ακίνητα που η κυβέρνηση αποφάσισε να εισπράξει με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Να οργανώσουν διαμαρτυρίες στα καταστήματα της ΔΕΗ και να συγκεντρώσουν υπογραφές άρνησης πληρωμής.

Στους Αμπελόκηπους, μετά τη συνέλευση που έγινε στην πλατεία Επταλόφου, πραγματοποίησαν μαχητική πικετοφορία στους δρόμους δημιουργώντας κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού. Η Λαϊκή Επιτροπή Ευόσμου - Κορδελιού αποφάσισε να συνεχίσει τη δράση και με συγκεντρώσεις κατά γειτονιά. Στην Πολίχνη, η Λαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τις συνελεύσεις στις γειτονιές, χτες βράδυ, με τη μεγάλη συγκέντρωση στην περιοχή του στρατοπέδου «Καρατάσου». Στα Κύμινα, τη Χαλάστρα και τα Μάλγαρα, την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν μαζικές πικετοφορίες - εξορμήσεις, με δεκάδες ομιλίες στις πλατείες και τα καφενεία. Μέσα από αυτή τη δράση εκφράστηκε η απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων που συγκροτούν τις Λαϊκές Επιτροπές. Αντίστοιχες δράσεις προγραμματίζονται την επόμενη εβδομάδα σε Λαγκαδά, Θερμαϊκό, Κουφάλια.

Σήμερα Σάββατο 8/10 προγραμματίζονται: Συγκέντρωση της Λαϊκής Επιτροπής Ευόσμου - Κορδελιού, στις 6 μ.μ., στην περιοχή Ελπίδα. Συγκέντρωση της Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού, στις 6 μ.μ., στο ΚΑΠΗ της Νέας Μηχανιώνας.

Αύριο Κυριακή 9/10: Συγκέντρωση της Λαϊκής Επιτροπής Ζαγκλιβερίου, στις 11 π.μ., στην πλατεία στο Ζαγκλιβέρι.

Δευτέρα 10/10: Συγκέντρωση της Λαϊκής Επιτροπής Σταυρούπολης, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Τερψιθέας. Συγκέντρωση της Λαϊκής Επιτροπής Πεύκων, στις 7 μ.μ., στη θέση Συντριβάνι στην οδό Παπαναστασίου.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Εκβιασμοί και απειλές της εργοδοσίας

Το εκβιαστικό δίλημμα ή 180 απολύσεις ή μείωση των ωρών εργασίας με παράλληλη μείωση των αποδοχών, έθεσε η εργοδοσία στους εργαζόμενους της βιομηχανίας χάλυβα «Χαλυβουργία», η πλειοψηφία των οποίων δουλεύει στα δύο εργοστάσια της επιχείρησης, στο Βόλο και στο Βελεστίνο. Αποθρασυμένη και με «λυμένα τα χέρια» από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, επιχειρεί να προωθήσει τα σχέδιά της σε βάρος των 380 εργαζομένων της, με στόχο την περαιτέρω κερδοφορία της, μέσα από το «χτύπημα» της σταθερής εργασίας. Μεταξύ των άλλων, προσπαθεί να επιβάλλει 5ωρη, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες και μια σειρά άλλα αντεργατικά μέτρα.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι «το θράσος της εργοδοσίας ξεπερνά κάθε όριο», επισημαίνοντας,μεταξύ των άλλων, ότι «έχει τη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης που είναι σε βάρος των εργαζομένων και που προσφέρει ολόπλευρη στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο, με νόμους και "ζεστό" χρήμα».

Οσον αφορά στη στάση των εργοδοτικών συνδικαλιστών της διοίκησης του σωματείου της επιχείρησης - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - και των άλλων συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, υπογραμμίζει: «Μεγάλες είναι οι ευθύνες, όχι μόνο στη "Χαλυβουργία", αλλά για το σύνολο των αρνητικών εξελίξεων σε μια σειρά εργασιακούς χώρους και κλάδους της περιοχής (ΓΣΕΕ, ΕΚΒ και μια σειρά εργοστασιακών σωματείων τα οποία τους ακολουθούν), που εδώ και χρόνια έβαλαν πλάτη για το πέρασμα μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων, αναπαράγοντας το σύνολο της κυβερνητικής προπαγάνδας και αδρανοποιώντας το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους.

Πολλές αρνητικές υποψίες δημιουργεί η στάση της διοίκησης του σωματείου, να απαγορεύσει στα μέλη της διοίκησης του ΕΚΒ και στελέχη του ΠΑΜΕ Γιώργο Ρούσσα και Κώστα Στεργίου, ο οποίος είναι και μέλος της Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΠΟΕΜ) να παραστούν στην συνέλευση των εργαζομένων.

Τι δεν έπρεπε να ακούσουν οι παραπάνω συνδικαλιστές από τις τοποθετήσεις των εργαζομένων; `Η μήπως οι εργαζόμενοι δεν έπρεπε να ακούσουν τις προτάσεις των συγκεκριμένων συνδικαλιστών;».

Καταλήγοντας η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα για την πολιτική που εφαρμόζεται και για τις πρακτικές που ακολουθούν οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους εργαζόμενους στον ΟΣΚ

Την απαράδεκτη απαίτηση της κυβέρνησης να επιστρέψουν τεράστια χρηματικά ποσά οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) επειδή η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης έκρινε ότι ήταν λανθασμένες οι συμβάσεις εργασίας που είχαν υπογραφεί με τον Οργανισμό, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης. Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης έκανε λόγο για μια «νέα προσέγγιση στον τρόπο αμοιβής των υπαλλήλων που εργάζονται είτε στο στενό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα» που προωθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ είχαν επιδόματα και μισθούς που ήταν προσαυξημένοι μέχρι και 85% σε σχέση με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.

«Πρέπει να σταματήσει αυτή η επίθεση σε βάρος αυτών των 104 εργαζομένων και των 250 συνταξιούχων. Εμείς τους καλούμε να μη σας δώσουν δεκάρα τσακιστή και θα παλέψουμε μαζί τους γι' αυτό» επισήμανε στην απάντησή του ο Γιώργος Μαυρίκος. Και συνέχισε: «Είστε επικίνδυνοι, όταν μας λέτε εδώ ότι πριν από δέκα και πριν από δώδεκα χρόνια ήταν αχρεωστήτως καταβληθέντα και ότι τώρα εσείς πάτε και τα ζητάτε». Συνέχισε αναφέροντας πως «πιστεύουμε ότι όλη αυτή η αντίληψη δείχνει πραγματικά ποια είναι η λογική σας και για τον ίδιο τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων και τι επιδιώκετε μέσα από τις συγχωνεύσεις. Γιατί για εμάς, για το ΚΚΕ, αυτός ο Οργανισμός έχει παίξει σημαντικό ρόλο και θα μπορούσε, κάτω από άλλη πολιτική, να παίξει και σήμερα έναν ενεργητικό, δυναμικό ρόλο, για να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που πραγματικά να μπορούν στοιχειωδώς να εξασφαλίζονται ανθρώπινες προϋποθέσεις για τις σπουδές και για τη μόρφωσή τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Συγκροτήθηκαν επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς

Καταλήψεις σε χώρους δουλειάς του Δήμου Λάρισας (Δημαρχείο, Αμαξοστάσιο, Τεχνική Υπηρεσία, Φυτώριο) οργάνωσε, χτες, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Λάρισας. Στους χώρους των καταλήψεων πραγματοποιήθηκαν μαζικές συνελεύσεις των εργαζομένων και συγκροτήθηκαν Επιτροπές Αγώνα, οι οποίες θα πάρουν στα χέρια τους την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο - ψηφίστηκε από το 99% των παρευρισκομένων - οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν τη λεηλασία του εισοδήματός τους και καμιά εφεδρεία - απόλυση, απαιτώντας ν' αποσυρθούν άμεσα τα νομοσχέδια της σφαγής και της βαρβαρότητας και σ' οποιαδήποτε απόλυση ανακοινωθεί, η απάντηση θα είναι κατάληψη όλων των υπηρεσιών μέχρι την επαναπρόσληψη.

Δεν αποδέχονται και δεν θα πληρώσουν τα χαράτσια και δεν θα επιτρέψουν, με μαζική και δυναμική αντίδραση, να γίνει διακοπή ρεύματος και νερού ή κατάσχεση σπιτιού, όταν ο εργαζόμενος δηλώνει αδυναμία να τα πληρώσει.

Τέλος, καλούνται οι εργαζόμενοι να πάρουν μαζικά μέρος στην 4ωρη στάση εργασίας, την Τρίτη 11/10/2011 και στη Γενική Πανεργατική Απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 19/10/2011.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ