ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση με αφορμή δηλώσεις ξενοδόχων

«Στην περίοδο που εξαπέλυσαν σφοδρή και χυδαία επίθεση κατά όλων των εργατικών κινητοποιήσεων, αλλά και απέναντι σε εμάς τους εργαζόμενους του τουρισμού για τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται για να προασπίσει τα δικά τους συμφέροντα οι ίδιοι παρουσιάζουν μεγαλύτερα κέρδη. Κέρδη που έχουν βγει με τον ιδρώτα το δικό μας, με την απλήρωτη δουλειά μας. Κέρδη βγαλμένα από την ίδια πολιτική που εμείς αντιπαλεύουμε».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής με αφορμή τις δηλώσεις των ξενοδόχων που κάνουν λόγο για αυξημένες πληρότητες τους καλοκαιρινούς μήνες του 2011 σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2010.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει το συνδικάτο, που τα κέρδη των ξενοδόχων αυξάνονται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τον ιδρώτα, την απλήρωτη δουλειά τους, οι ξενοδόχοι απολαμβάνουν: «Επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών - λεφτά του λαού, πληρώνουν ΦΠΑ 6,5% την ίδια στιγμή που η εργατική τάξη πληρώνει ΦΠΑ 23% για τα είδη βασικής ανάγκης, ελαστικές σχέσεις εργασίας - ωράρια λάστιχο - εργαζόμενους λάστιχο. Παρά τη νέα δέσμη μέτρων και τα χαράτσια που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός (έκτακτη εισφορά - τέλος ακίνητης περιουσίας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ), οι ξενοδόχοι και οι υπόλοιποι κεφαλαιοκράτες εξαιρούνται προκλητικά από αυτά στο όνομα της ανταγωνιστικότητας».

Και συνεχίζει: «Αυτά συνθέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυξάνουν την κερδοφορία τους και παρ' όλα αυτά συνεχίζουν ακάθεκτοι. Απαιτούν την κατάργηση των ΒΑΕ, πάγιο αίτημά τους εδώ και χρόνια, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Θέλουν να βγάλουν περισσότερα κέρδη στην πλάτη τη δική μας και των οικογενειών μας.

Καίγονται δήθεν για τον τουρισμό, μαζί με τον ΣΕΤΕ, αλλά ο μόνος τουρισμός που θέλουν είναι αυτός που αντέχει να πληρώσει η τσέπη της τάξης τους, τα παράσιτα που ζουν σε βάρος μας». Και το συνδικάτο καταλήγει «μία μόνο απάντηση μπορούμε να δώσουμε απέναντι στην πρόκλησή τους: Οργανωμένη πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά».

ΛΕΥΚΑΔΑ
Νέα κινητοποίηση για το νερό

Συνέχεια στις μαζικές τους κινητοποιήσεις έδωσαν την Πέμπτη το απόγευμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι κάτοικοι της Λευκάδας απαιτώντας να παρθεί πίσω η κατάπτυστη σύμβαση εμπορευματοποίησης του νερού που αποφάσισε η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντας την ύδρευση και αποχέτευση του νησιού για 20 χρόνια στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα, όπου συμμετέχουν 30 φορείς, συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν υπογραφές περισσοτέρων από 3.000 κατοίκων που απαιτούν να παρθεί πίσω η κατάπτυστη αυτή σύμβαση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» που καταψήφισε από την πρώτη στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο το ξεπούλημα του νερού σε ιδιώτες, στα τέλη Αυγούστου, καλώντας το λαό να απορρίψει την σύμβαση και να την ακυρώσει στην πράξη, απαίτησε να τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία και να αναιρεθεί μπροστά στους κατοίκους η σύμβαση αυτή.

Παρέμβαση έγινε από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι τοπικών συμβουλίων αναδεικνύοντας τις συνέπειες που θα έχει για τους κατοίκους η παράδοση του νερού σε ιδιώτες. Τελικά, με τις «πλάτες» και της δημοτικής παράταξης της ΝΔ, που έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση των ληστρικών όρων της σύμβασης, η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε ένα φραστικό επεισόδιο για να διαλύσει τη συνεδρίαση και να μη γίνει ψηφοφορία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «COSMOPOLITAN» - ΡΟΔΟΣ
Με τον αγώνα τους εξοφλήθηκαν τα δεδουλευμένα

Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Cosmopolitan» και η καθολική τους συμμετοχή στην 48ωρη απεργία που προκηρύχθηκε για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ανάγκασε την εργοδοσία να εξοφλήσει τους μισθούς δυο μηνών που χρωστούσε στους εργαζόμενους. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στελέχη του ΠΑΜΕ αλλά και εργαζόμενοι από τα γύρω ξενοδοχεία που εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμπαράσταση που εκφράστηκε από εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Sheraton» που πριν λίγο καιρό επίσης μέσα από μια μαζική απεργιακή κινητοποίηση κατάφεραν να επιβάλλουν το δίκιο τους.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Επισιτισμού του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των εργαζομένων που οργανώνουν την πάλη στο χώρο της δουλειάς τους». Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και μαζικά και ανυποχώρητα να παλέψουν τόσο για τα καθημερινά προβλήματα μέσα στους χώρους δουλειάς όσο και συνολικότερα ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Εκθεση για το σωφρονιστικό σύστημα

Μια πολυσέλιδη έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής «για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων» παρέδωσε χτες ο πρόεδρος της Διακομματικής Δ. Λιντζέρης στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο. Για άλλη μια φορά, η Διακομματική δε φείδεται σε ιδέες, προτάσεις και ευχολόγια, όμως η κατάσταση που βιώνουν οι κρατούμενοι δεν είναι μόνο δραματική, αλλά το χειρότερο, αντί να βελτιώνεται, χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται. Να θυμηθούμε και τις πολύ καλές προτάσεις που είχε διατυπώσει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής το 1994 για τις φυλακές, χωρίς, ωστόσο, να γίνει απολύτως τίποτα.

Ετσι, για άλλη μια φορά προβάλλονται ιδέες και προτάσεις για τους φυλακισμένους, αλλά στην εποχή της πιο σκληρής λιτότητας και όταν δεν διατίθενται λεφτά για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, οι όποιες προθέσεις παραμένουν κενό γράμμα. Πάντως, στην έκθεση της Διακομματικής λείπουν οι προτάσεις για την πρόληψη του εγκλήματος, καθώς και οι δομές για την επανένταξη πρώην φυλακισμένων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι επανέρχεται για συζήτηση το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που είχε προτείνει ο Χ. Καστανίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης και λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που είχε συναντήσει, η πρόταση εκείνη είχε απορριφθεί. Τώρα, γίνεται λόγος για ομάδα ειδικών, η οποία θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τυχόν υιοθέτηση του ηλεκτρονικού βραχιολιού.

Χωριστό υπόμνημα στην ομάδα εργασίας της Διακομματικής για τις προτάσεις του ΚΚΕ είχε καταθέσει ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Γκιόκας, ως μέλος της 15μελούς Επιτροπής.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ στη σήραγγα των Τεμπών παράμεινε και χτες η εμπορική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, της οποίας εκτροχιάστηκε ο άξονας της μηχανής, προχτές, ενώ κατευθυνόταν προς Θεσσαλονίκη. Η κίνηση διακόπηκε στον έναν κλάδο της γραμμής, στο τμήμα από τον σταθμό Ευαγγελισμού Λάρισας έως τον σταθμό των Νέων Πόρων Πιερίας.

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Φωτικής Διονύσιος (Σιφναίος) εκλέχτηκε με 53 ψήφους χτες, από την Ιεραρχία της Εκκλησίας, μητροπολίτης Ζακύνθου. Ο κατά κόσμον Δημήτριος Σιφναίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας

Τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), την Τετάρτη 12.10 (επέτειος Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί κατακτητές το 1944), και ώρα 10.30 το πρωί, μαζί με τις άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Καλούνται οι αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Περιστερίου, αύριο Κυριακή 9 Οκτώβρη 2011 στις 10.30 πμ στο χώρο που έγινε το Μπλόκο(Τζων Κέννεντυ και Δαμασκηνού), διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσθέντες και συλληφθέντες αγωνιστές στο Μπλόκο των Γερμανών και των συνεργατών τους στο Περιστέρι, 6 Ιούλη 1944 στο Λόφο Αξιωματικών.

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βύρωνα διοργανώνει, αύριο Κυριακή 9 Οκτώβρη, εκδήλωση τιμής και μνήμης για το ΜΠΛΟΚΟ του ΒΥΡΩΝΑ. Ωρα 10.30 το πρωί θα γίνει προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο), απ' όπου οι συμμετέχοντες θα πορευθούν στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, ώρα 11 το πρωί.

Κηδεύτηκε χτες ο Βαγγέλης Τάταλας

Συγγενείς, φίλοι, συναγωνιστές, συνδικαλιστές και απλοί εργαζόμενοι, συνάδελφοί του δημοσιογράφοι αποχαιρέτησαν χτες τον Βαγγέλη Τάταλα που τόσο απρόσμενα έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στην κηδεία του, που πραγματοποιήθηκε στο Ρετζίκι της Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Κώστας Αβραμόπουλος, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, του ΕΚΘ, πρωτοβάθμιων σωματείων και μαζικών φορέων. Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, αποχαιρέτησε τον Βαγγέλη, «τον σύντροφο του σχολείου και του συνδικαλισμού». Εκ μέρους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τον επικήδειο εκφώνησε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Προσφορά

Η συντρόφισσα και αντάρτισσα του ΔΣΕ Ευθυμία Ρόζη προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Αγίας Τριάδας της Αχτίδας Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του ΚΚΕ, 50 ευρώ για το Κόμμα και 20 ευρώ για το «Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ