ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να μετάσχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι στο ΜΜΑ

Περιοδεία και συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με εργαζόμενους στο Μέγαρο Μουσικής

Περιοδεία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, η οποία συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και εκπροσώπους της διοίκησης. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τα βάρβαρα μέτρα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, για τις περικοπές στους μισθούς και την εφεδρεία.

Ενόψει της γενικής πανελλαδικής απεργίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 19 του μήνα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος, τονίζοντας την ανάγκη ο λαός να βρει τη δύναμη να σηκώσει αναχώματα στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί εναντίον του και με την πάλη του να εμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα.

Επικοινωνιακή «παράσταση» επί αρχαιοτήτων

«Ευκαιρία» για να «ανεβάσει» μια ακόμη προπαγανδιστική «παράσταση» βρήκε η κυβέρνηση με την εξάρθρωση σπείρας αρχαιοκαπήλων, προχθές στη Θεσσαλονίκη, και την ανάκτηση δεκάδων σημαντικών αρχαιολογικών αντικειμένων από την αρχαία Σίνδο της Μακεδονίας, που βρέθηκαν στα χέρια τους.

Πρόκειται για περισσότερα από 70 αντικείμενα του τέλους του 6ουαιώνα π.Χ., «μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας». Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν 4 κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια. Ενα γυάλινο αγγείο (μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, 2 χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, τμήματα σιδερένιου ξίφους, με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.

Μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων δραστών τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου ...«έσπευσαν»: Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί ΥΠΠΟΤ και Δημόσιας Τάξης, ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ και πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων! Οι δηλώσεις είχαν φυσικά «πανηγυρικό» χαρακτήρα, με τον Γ. Παπανδρέου να μιλά για «μεγάλη επιτυχία» και οι δύο υπουργοί για τη σχετική συνεργασία των υπηρεσιών τους.

Η προπαγανδιστική ανάγκη είναι προφανής, καθώς ξεδιπλώνεται μια από τις χειρότερες επιθέσεις στο εισόδημα και στα δικαιώματα του ελληνικού λαού και το «καζάνι» «βράζει» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, που θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση με τις «εφεδρείες», τις κατευθείαν απολύσεις, τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών, την εμβάθυνση και επέκταση της εργασιακής ομηρίας και - ταυτόχρονα - το βάθεμα της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Γι' αυτό και η - έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη - προπαγανδιστική χρήση του αυτονόητου για τις αρμόδιες υπηρεσίες γεγονότος - όπως το κυνήγι των αρχαιοκαπήλων - αποκτά χαρακτηριστικά χυδαιότητας. Διότι...παραπάει οι υπεύθυνοι για όλα τα παραπάνω, να «πανηγυρίζουν»...

Η κυβέρνηση «πνίγει» τα Δημοτικά Ωδεία

Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημοτικά Ωδεία της χώρας εκθέτουν με ανοιχτή επιστολή τους οι καλλιτεχνικοί διευθυντές 18 Δημοτικών Ωδείων, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή και ενώ το σχολικό έτος ξεκίνησε, δεν έχουν εγκριθεί από τις Περιφέρειες και το υπουργείο Εσωτερικών οι προσλήψεις που αφορούν στο καλλιτεχνικό - διδακτικό προσωπικό των ωδείων».

Αναφέρουν πως το κράτος «με πρόφαση την κρίση και τις περικοπές συμβάσεων στους δήμους, τους δίνει ένα τελειωτικό κτύπημα, συμπεριλαμβάνοντάς τα στις περικοπές και στερώντας τα από τις συμβάσεις που είναι απαραίτητες για την πρόσληψη του διδακτικού - καλλιτεχνικού προσωπικού». Και αυτό παρότι τα Δημοτικά Ωδεία αποτελούν σημαντικό κορμό της μουσικής εκπαίδευσης, φέρνοντας χιλιάδες νέων σε εποικοδομητική επαφή με τη μουσική παιδεία και καλλιέργεια.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές καλούν την πολιτική ηγεσία να λάβει άμεσα μέτρα, γιατί, «σε αντίθετη περίπτωση, τα Δημοτικά Ωδεία θα οδηγηθούν αυτομάτως σε δυσλειτουργία, συρρίκνωση και τελειωτική εξαφάνιση. Η επιλογή αυτή της πολιτείας ισοδυναμεί με την κατάλυση της μουσικής παιδείας της χώρας, που σήμερα παρέχεται από τους δήμους, σε περισσότερους από 13.000 μαθητές πανελλαδικώς».

«Κατάδικος» στην Κέρκυρα

Πρεμιέρα, σήμερα και αύριο, με τον «Κατάδικο» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, από το «Οικείο Θέατρο», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στην εκκλησία Αντιβουνιώτισσα (όπου στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Κέρκυρας). Το έργο ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, σκηνοθεσία Μίλτου Δημουλή, σκηνικά - κοστούμια Θεοδόση Δαυλού, μουσική Τάσου Σωτηράκη, φωτισμούς Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Δάφνη Ασημακοπούλου - Κουλουλία, Στέλιος Γεράνης, Ανδρομάχη Δαυλού, Τάσος Σωτηράκης, Λευτέρης Τσάτσης. Τα τραγούδια, που βασίζονται σε σονάτες του Θεοτόκη, ερμηνεύει ο Ησαΐας Ματιάμπα.

Η διεισδυτική ματιά του Θεοτόκη επαληθεύει την τολμηρή κοινωνικά κριτική του. Οι «κατάδικοι» ήρωές του είναι δέσμιοι του ερωτικού πάθους ή του ιδεαλισμού και της θρησκοληψίας τους.

«Κύκλος με την κιμωλία» στο Λαύριο

Οι παραστάσεις του αριστουργήματος του Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία» από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, συνεχίζονται. Η ομάδα των εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών, μεταναστών - μελών του ΠΑΜΕ, τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας της, υψώνει το ανάχωμα της ποιότητας της σκέψης, της μετάδοσης της γνώσης, της διατήρησης της παράδοσης, των ηθών και εθίμων μας, παρουσιάζοντας έργα με κοινωνικό περιεχόμενο.

Οι επόμενες παραστάσεις είναι οι εξής:

Σήμερα, Λαύριο, με αφιέρωμα στην καμπάνια για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών.

Σάββατο 15/10/2011, Πειραιάς, με αφιέρωμα στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για δημιουργία ελεύθερου κράτους.

Σάββατο 22/10/2011, Νάουσα. Η παράσταση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του ΠΑΜΕ για τους ανέργους.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο 80χρονος Σουηδός ποιητής Τούμας Τράνστρεμερ έλαβε το φετινό «Νόμπελ Λογοτεχνίας». Με τις εννιά, βαθύτατα ανθρωπιστικού περιεχομένου, συλλογές του έγινε ο πιο γνωστός από τους ζώντες Σκανδιναβούς ποιητές. Η φήμη του και στο εξωτερικό οφείλεται στη μετάφραση μεγάλου μέρους του έργου του από τον Αμερικανό ποιητή Ρόμπερτ Μπλάι. Συλλογές του Τράνστρεμερ έχουν πωληθεί σε χιλιάδες αντίτυπα στη Σουηδία και έχουν μεταφραστεί σε περίπου πενήντα γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η γλώσσα μας.

Γεννήθηκε στις 15/4/1931 στη Στοκχόλμη και σπούδασε ψυχολογία. Από μικρός έγραφε ποίηση. Σε ηλικία 23 ετών, δημοσιεύει την πρώτη του συλλογή «17 ποιήματα». Το πιο πρόσφατο βιβλίο του (2004) είναι μια συλλογή με 45 χάικου (σ.σ. είδος ολιγόστιχου και ολιγόλεκτου ποιήματος που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία).

«Ο Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενος» είναι το θέμα του διήμερου διεθνούς συνεδρίου που ολοκληρώνεται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (γίνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών). Εξετάζει τη μεταφραστική δραστηριότητα του συγγραφέα και τις μεταφραστικές εκδοχές έργων του με τα προβλήματα στην απόδοση της παπαδιαμαντικής γλώσσας σε ξένη γλώσσα. Συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, κλασικοί φιλόλογοι, ποιητές, δοκιμιογράφοι, κριτικοί και μεταφραστές. Το συνέδριο γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του.

Από σήμερα και για 10 παραστάσεις θα παρουσιαστεί στο «Θησείον» το επίκαιρο έργο του Φαλκ Ρίχτερ «Σε κατάσταση εξαίρεσης». Ο συγγραφέας δανείζεται τον τίτλο από το νομικό λεξιλόγιο: Κατάσταση εξαίρεσης: Το δικαίωμα της εξουσίας να μην αναγνωρίζει την κανονικότητα που εγγυώνται οι νόμοι και το Σύνταγμα, μπροστά στον κίνδυνο πολέμου, επανάστασης, τρομοκρατίας ή οικονομικής κρίσης. Ενας άντρας, μια γυναίκα κι ένα παιδί συμβιώνουν σε έναν προστατευόμενο οικισμό. Παρότι ασφαλείς, πολεμούν ο ένας τον άλλο. Μετάφραση - σκηνοθεσία: Νίκος Καμόντος. Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας. Σκηνικά - κοστούμια: Λίνα Μότσιου. Φωτισμοί: Λίνος Μεϊτάνης. Μουσική: Νίκος Βελιώτης. Παίζουν: Ηλίας Ζερβός, Ρηνιώ Κυριαζή, Πολυξένη Ακλίδη.

Την κωμωδία του Λουίτσι Λινάρι «Τρεις πάνω στην κούνια» παρουσιάζει (7-10/10, 9.30μμ) η ερασιτεχνική ομάδα «Εξαύδα» στο Πολυθέαμα Ιωαννίνων. Μια κωμωδία για τη φυσική και μεταφυσική, τη λογική και το παράλογο, το θάνατο και τη ζωή. Τρεις άνθρωποι εγκλωβίζονται λόγω μιας άσκησης συναγερμού σε ένα δωμάτιο. Ασήμαντα αλλά και παράξενα γεγονότα δοκιμάζουν τον ορθολογισμό τους, με αποκορύφωμα να εκλάβουν την καθαρίστρια του κτιρίου ως Παναγία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ