ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ - ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Απαίτησαν την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από το Δημόσιο, τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Στη συνάντηση κατήγγειλαν και απαίτησαν την άμεση ανάκληση του πολυνομοσχεδίου που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση και χτυπά θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Ρίχνει στην εφεδρεία και οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες εργαζομένων στο Δημόσιο, μειώνει τους μισθούς 20, 30 και 50% διαμορφώνοντας όρους απόλυτης εξαθλίωσης. Κόβει τις συντάξεις, αυτή τη φορά επικουρικές και εφάπαξ, επιβάλλει ακόμα πιο βαριά φορολογία και άλλα.

Μετά τη συνάντηση ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τόνισε την ανάγκη συνεχούς αγωνιστικής εγρήγορσης και έντασης της μάχης για την προετοιμασία της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις 19 Οκτώβρη.

«Ενας τρόπος, είπε, υπάρχει να απαλλαγεί ο λαός από τα βάσανά του. Να πληρώσουν ακριβά κυβέρνηση ΝΔ, πλουτοκρατία για τα εγκλήματα που πράττουν σε βάρος του λαού. Να γίνει αυτό που μόλις προχτές είπε ότι φοβάται ο πρωθυπουργός της χώρας. Το μεγάλο "κοινωνικό μπαμ". Ενα "κοινωνικό μπαμ" του λαϊκού ξεσηκωμού για την ανατροπή της εξουσίας, της δικτατορίας των μονοπωλίων. Τέρμα στα ψέματα και τις αυταπάτες. 'Η τις αλυσίδες ή τα όπλα της ταξικής πάλης. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει».

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Πέτυχαν επανασύνδεση του ρεύματος σε δύο φτωχές οικογένειες

Την επανασύνδεση παροχής ρεύματος στο σπίτι ενός εργαζόμενου και Ατόμου με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) αλλά και μίας άνεργης μητέρας δύο παιδιών από το Μενίδι, πέτυχαν χτες το πρωί, ύστερα από δυναμική παρέμβαση που πραγματοποίησαν στο υποκατάστημα της ΔΕΗ Μενιδίου, η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Συνδικάτο Οικοδόμων Μενιδίου, το Σωματείο Καθηγητών «Σωκράτης», το Σύλλογο Γυναικών Μενιδίου (μέλος ΟΓΕ), το Σωματείο των ΕΒΕ και φοιτητές από το ΜΑΣ.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με την προϊσταμένη του υποκαταστήματος και απαίτησε αμέσως να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος στα σπίτια των δύο ανθρώπων χωρίς καμία επιβάρυνση, καθώς αυτή τη στιγμή αδυνατούν να πληρώσουν έστω κι ένα ευρώ προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει σε επανασύνδεση του ρεύματος.

Να σημειώσουμε ότι ο εργαζόμενος, ο οποίος δουλεύει στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, ζει μαζί με τη γυναίκα του - που είναι άνεργη - και τα τέσσερά τους παιδιά. Τα έσοδα της οικογένειας δεν φτάνουν ούτε για τις καθημερινές ανάγκες, ενώ όπως λέει στον «Ρ» έφτασε να χρωστάει στη ΔΕΗ 2.500 ευρώ για το ρεύμα, καθότι οι υπεύθυνοι δε δέχθηκαν διακανονισμό όταν ακόμα ο λογαριασμός ήταν στα 1.100 ευρώ. Οπως προσθέτει, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας είναι σε τέτοια τραγική κατάσταση, που πριν από λίγες ημέρες έγινε διακοπή και στο νερό, με αποτέλεσμα πια η οικογένεια κυριολεκτικά να μην μπορεί να ζήσει!

Τραγική κατάσταση βιώνει και η δεύτερη οικογένεια. Η μητέρα άνεργη εδώ και τρία χρόνια και ο πατέρας εργαζόμενος σε ταξί. Η οικογένεια χρωστά περίπου 860 ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε κάνει διακανονισμό, πληρώνοντας μόνο την πρώτη δόση (280 ευρώ), αφού οι οικονομικές υποχρεώσεις (δίδακτρα των παιδιών στις ιδιωτικές σχολές) δεν τους άφησαν περιθώριο να καταβάλουν και την επόμενη δόση (περίπου 191 ευρώ), με αποτέλεσμα να διακοπεί το ρεύμα.

Η προϊσταμένη - ύστερα από συνεννόηση με τους ανωτέρους της - αναγκάστηκε να δεχθεί το αίτημα να μην καταβληθεί κανένα ποσό για την επανασύνδεση του ρεύματος, αλλά και να γίνει νέα συνάντηση ώστε να οριστικοποιηθούν οι δόσεις ανάλογα με τις δυνατότητες των δύο οικογενειών. Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής αμέσως μετά τη συνάντηση, θα παρεμβαίνουν ώστε να μην κοπεί το ρεύμα, το τηλέφωνο, το νερό σε καμία οικογένεια, σε κανένα λαϊκό σπίτι.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ
Πρόθυμοι να απολύσουν εργαζόμενους μέσω της «εφεδρείας»

Την εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ, που προωθεί η κυβέρνηση, υπερασπίστηκε η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, όταν την Πέμπτη, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, κλήθηκε από τους εργαζόμενους να στηρίξει τον αγώνα τους κόντρα στις απολύσεις και την εφεδρεία και για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο Δήμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενέκρινε ψήφισμα που προσχηματικά αναφέρει ότι «η προκρούστεια λογική της «εργασιακής εφεδρείας» μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους» και προσθέτει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Συμβούλιο «επιβάλλεται να βρουν το βηματισμό τους δίπλα στον κόσμο, αποδοκιμάζοντας συγχρόνως κάθε πράξη λαϊκισμού και εξώθησης στην ανομία ή στη βία, από όπου και αν προέρχεται».

Την ουσία αυτού του ψηφίσματος συμπύκνωσε ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης όταν δήλωσε πως αν η εργασιακή εφεδρεία επεκταθεί και στους Δήμους, θα την εφαρμόσει. Προηγούμενα, είχε αναφέρει ότι υπάρχουν υπεράριθμοι και ανισομερώς κατανεμημένοι εργαζόμενοι στο Δήμο και προανήγγειλε καθορισμό των αναγκών του Δήμου σε προσωπικό, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρία συμβούλων. Είπε ότι την ώρα που γίνονται απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα δε θα μείνουν ανέγγιχτοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, μίλησε για πελατειακό κράτος και ρουσφετολογικές προσλήψεις στο κράτος και τους Δήμους, δηλώνοντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ο επικεφαλής της παράταξης των Οικολόγων Χ. Μάτης, είπε πως αν χρειαστεί να γίνουν απολύσεις θα τις ψηφίσει.

Ο σύμβουλος του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος, σημείωσε πως η εργασιακή εφεδρεία είναι απόλυση και προωθείται με στόχο να υποκατασταθούν οι εργαζόμενοι με δούλους των 300 ευρώ που θα απασχολούνται μέσω εργολάβων. Σχολίασε την επικίνδυνη πρακτική της διοίκησης αφού την ίδια ώρα που δηλώνει ότι υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό υπογράφει συμφωνία για απασχόληση 1.500 εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης της ανεργίας. Απευθυνόμενος στο βιομήχανο και δήμαρχο Γ. Μπουτάρη του είπε πως «αυτό το πελατειακό κράτος εσείς το φτιάξατε, για να στηρίζεται την εξουσία σας». Κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου να μην τολμήσει να βγάλει λίστες εφεδρείας, ούτε να φέρει εταιρεία συμβούλων που θα καταρτίσει λίστες υποψήφιων ανέργων. Προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου και το ΠΑΜΕ θα παλέψουν για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις που θέλει να υλοποιήσει στο Δήμο η Διοίκηση. Θα παλέψουν για το δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για όλους, σε όλους τους Δήμους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, πραγματοποίησε δυναμική κινητοποίηση αρχικά μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια, έξω στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου, την ώρα πραγματοποίησης των εγκαινίων της Μπιενάλε Νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, καταγγέλλοντας τη στάση της διοίκησης και του δημάρχου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τους ανέργους

Την Τρίτη στις 11 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), απαιτώντας μέτρα για την προστασία των ανέργων, προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Τρίτη 11 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. Με ανακοίνωσή του για το θέμα το Συνδικάτο επισημαίνει:

«Συναγερμός. Ολοι στους δρόμους για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Ηρθε η ώρα να σηκώσουμε το μπόι μας. Να πούμε "δεν πάει άλλο!" Να βγούμε στο δρόμο για να μη μας καταντήσουν ζητιάνους.

  • Να απαιτήσουμε τώρα να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ στους άνεργους οικοδόμους.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Είναι ζήτημα επιβίωσης να διεκδικήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Δε δεχόμαστε καμιά απάντηση από την κυβέρνηση που να μας λέει "δίκιο έχετε αλλά δεν υπάρχουν λεφτά". Εχουμε βαρεθεί να ακούμε το ίδιο τροπάριο. Για μας λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά όμως λεφτά υπάρχουν για να πριμοδοτείται το κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις με δεκάδες δισ. ευρώ. Γνωρίζουμε ότι δε θα καλυτερέψει η ζωή μας ακόμα και αν επιβάλουμε να παρθούν τα μέτρα που προτείνουμε για την άμεση ανακούφιση των ανέργων. Ομως, είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, γιατί η ζωή των οικοδόμων και των οικογενειών τους έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού».

ΝΙΚΑΙΑ
Κινητοποίηση για τα χαράτσια

Αγωνιστική κινητοποίηση στη Νίκαια για την ανεργία και τα χαράτσια διοργανώνουν μια σειρά συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της Νίκαιας την Πέμπτη 13 Οκτώβρη. Η κινητοποίηση περιλαμβάνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Νικόλα και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Διοργανωτές είναι: Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας, Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), ΕΕΔΥΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι μαζικοί φορείς ΟΦΟΝ - Εκπολιτιστικός Αγ. Τριάδας, Μέριμνα και άλλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ