ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΕΒΓΑΛ»
Πέτυχαν ανάκληση απόλυσης

Ξημερώματα Σαββάτου, έξω απ' τις πύλες της «ΜΕΒΓΑΛ»
Ξημερώματα Σαββάτου, έξω απ' τις πύλες της «ΜΕΒΓΑΛ»
Νίκη, που δείχνει τη δύναμη της εργατιάς όταν παλεύει ενωμένη και με ταξικό προσανατολισμό, πέτυχαν οι εργαζόμενοι της «ΜΕΒΓΑΛ» στην Αθήνα, αναγκάζοντας την εργοδοσία να πάρει πίσω την απόλυση και να επαναπροσλάβει, τα ξημερώματα της Δευτέρας, εργαζόμενο που απέλυσε την Παρασκευή.

Μετά από τρία μερόνυχτα απεργιακού αγώνα, οι εργάτες ξεπέρασαν την εργοδοτική τρομοκρατία - που εκφράστηκε ακόμη και με εξώδικα -, προχώρησαν σε κλιμάκωση, με απεργία και στα εργοστάσια της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα και παρέκαμψαν ακόμη και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό του συμβιβασμένου επιχειρησιακού σωματείου. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της απεργίας έπαιξαν η αποφασιστικότητα και ταξική ενότητα των εργατών, η συσπείρωση στο Συνδικάτο και η οργάνωση του αγώνα τους, αλλά και η έκφραση αλληλεγγύης από συνδικάτα και μαζικούς φορείς, που βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων από την πρώτη στιγμή.

Την Παρασκευή το απόγευμα, στο υποκατάστημα Αθηνών της «ΜΕΒΓΑΛ», η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση του εργαζόμενου στις αποθήκες Δημήτρη Κουλεντιανού, με την αιτιολογία της «μείωσης προσωπικού». Χωρίς καθυστέρηση, οι εργαζόμενοι σταμάτησαν τη δουλειά και απαίτησαν την άμεση επαναπρόσληψή του. Το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής προκήρυξε 24ωρη απεργία, μετά από μαζικότατη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Απ' την πρώτη στιγμή έγινε πράξη το «όλοι για έναν και ένας για όλους».

Το βράδυ της ίδιας μέρας η εταιρεία επιχείρησε να τους τρομοκρατήσει, αποστέλλοντας σε 17 εργαζόμενους εξώδικα, απειλώντας με απόλυση για συμμετοχή σε «παράνομη απεργία» και με μήνυση για διαφυγόντα κέρδη. Παρά τη συνεχή παρουσία της Αστυνομίας και την απειλή εισαγγελικής παρέμβασης οι εργάτες δεν τρομοκρατούνται. Κρατούν την πύλη του εργοστασίου και τα ξημερώματα του Σαββάτου καίνε τα εξώδικα. Το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) αποκαλύφθηκε όταν με ανακοίνωσή του ζήτησε από την εργοδοσία... εξηγήσεις (!) για την απόλυση και κάλεσε σε Γενική Συνέλευση την ερχόμενη ...Τρίτη.

Το Σάββατο, οι εργαζόμενοι σε νέα Γενική Συνέλευση, με καθολική συμμετοχή, αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας για άλλες 48 ώρες μέχρι και τη Δευτέρα το απόγευμα και οργανώνουν οι ίδιοι τον αγώνα τους με την εκλογή εργοστασιακής επιτροπής του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Στο πλευρό των απεργών βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ. Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ εκφράζει στους εργαζόμενους ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, που βρίσκεται στο χώρο.

Το βράδυ της Κυριακής οι απεργιακές κινητοποιήσεις «αγκαλιάζουν» και τα εργοστάσια της «ΜΕΒΓΑΛ» σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις, παρά την αντίθεση του επιχειρησιακού σωματείου, στάθηκαν φρουρά στις πύλες του εργοστασίου στα Κουφάλια και στις αποθήκες της επιχείρησης στην περιοχή της Κεντρικής Λαχαναγοράς. Αντίστοιχα, και στη Λάρισα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και την ταξική ενότητα που σφυρηλατήθηκε, η εργοδοσία στις 3.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόλυση.

ΚΛΑΔΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Απεργία ξεκινούν σήμερα στα πετρελαιοειδή

Κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός παζαρεύει τη χασούρα. Σε εργατικό ξεσηκωμό καλεί το ΠΑΜΕ Ενέργειας

Επ' αόριστο απεργία σε όλο τον κλάδο κήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, Διυλιστήρια και τη Χημική Βιομηχανία (ΠΟΕΠΔΧΒ), η οποία ξεκινά σήμερα με ζήτημα αιχμής την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου το οποίο χτυπά τους μισθούς των εργαζομένων και στις πρώην ΔΕΚΟ (και των εταιρειών του Ομίλου ΕΛΠΕ), αλλά και καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία στο ΔΣ του σωματείου στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ) καλεί σε αγώνα για να εξαιρεθεί ο όμιλος από το πολυνομοσχέδιο! Μια αντίληψη που διαιρεί τους εργαζόμενους, υποσκάπτει τους αγώνες τους. Αναλόγως, η πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στη ΔΕΗ) την περασμένη Κυριακή ανέβαλε τη συνεδρίαση του ΔΣ γιατί χθες το απόγευμα θα είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχαν οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» στη ΓΕΝΟΠ υπήρξε συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου για μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων κατά 14%, μείωση που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες περικοπές των μισθών και που αθροιστικά θα ανεβάσουν τις απώλειες των εργαζομένων στο 40%.

Στην αντίπερα όχθη στέκονται οι ταξικές δυνάμεις. «Η επίθεση αφορά όλους τους εργαζόμενους και για αυτό ενιαία πρέπει να απαντήσουμε», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Ενέργειας. Στιγματίζει και καταδικάζει τις ευθύνες των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, των Ομοσπονδιών στη ΔΕΗ και τα Πετρέλαια. Για το ζήτημα της εξαίρεσης επισημαίνει πως «η όποια εξαίρεση θα διευκολύνει να περάσουν τα μέτρα και στη συνέχεια θα τσακίσει και όσους σε πρώτη φάση θα εξαιρεθούν από επιμέρους πλευρές. Αυτό δείχνει και η πρόσφατη πείρα».

Το ΠΑΜΕ Ενέργειας τονίζει ότι απαιτείται γενικευμένη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική και καλεί σε οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, με όλες τις μορφές. Οι εργαζόμενοι, σημειώνει, πρέπει να ξεπεράσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και να περάσουν στην αντεπίθεση. Να απαιτήσουν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, να μην περάσει η λεηλασία των εισοδημάτων τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κράτησαν μέχρι τέλος αγωνιστική στάση

Ξεγυμνώθηκαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ που κινήθηκαν ενάντια στους εργαζόμενους

Συνέχεια στον αγώνα τους έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Παιδείας με κατάληψη του υπουργείου, ύστερα από απόφαση που είχαν πάρει στη γενική συνέλευσή τους την περασμένη Παρασκευή. Στο πλάι τους βρέθηκαν και πάλι στελέχη του ΠΑΜΕ στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα τους. Στην αντίπερα όχθη τα στελέχη της ΠΑΣΚ, που προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και κινήθηκαν παράλληλα με τις δυνάμεις καταστολής προκειμένου να σπάσουν τη χτεσινή κινητοποίηση.

Η κατάληψη, όπως και σε άλλα υπουργεία, έγινε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στο μισθολόγιο, την εφεδρεία, συνολικά τα αντεργατικά μέτρα. Λίγη ώρα μετά το ξεκίνημά της εμφανίστηκε ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο υπουργείο. Αρχισε να φωνάζει για να τρομάξει τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση του Σωματείου και άρπαξε με τα χέρια του εργαζόμενη. Αμέσως παρενέβη στέλεχος του ΠΑΜΕ για να υποστεί και αυτός την επίθεση από άλλους ΠΑΣΚίτες, συνδικαλιστές στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων του υπουργείου. Παρόμοια επεισόδια επαναλήφθηκαν αρκετές φορές, με τους εργαζόμενους να αποδοκιμάζουν εντονότατα τη δράση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚ.

Κάποια στιγμή ανέλαβαν δράση -καθόλου συμπτωματικά- οι δυνάμεις καταστολής, με την παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Β. Κουλαΐδη. Την ίδια ώρα οι ΠΑΣΚίτες καλούσαν τους εργαζόμενους να πιάσουν δουλειά. Ομως η πλειοψηφία των εργαζομένων κράτησε μέχρι τέλος αγωνιστική στάση και παρά το κλίμα τρομοκρατίας δεν πήγαν για δουλειά. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ, που έδωσαν επίμονα τη μάχη της περιφρούρησης, σπρώχτηκαν όχι λίγες φορές από τα ΜΑΤ με βιαιότητα.

Τα παραπάνω ξεγυμνώνουν εντελώς τα στελέχη της ΠΑΣΚ. Η ζέση να υπερασπίσουν τους εργοδότες ήταν τέτοιος που θα το ζήλευαν ακόμα και οι τελευταίοι. Ισως μάλιστα να τους καμάρωναν και από μακριά...

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις διώξεις συνδικαλιστών

Παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά για τη βιομηχανία δικαστικών διώξεων που έχει στηθεί με ξεκάθαρο το στόχο να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση, αλλά και την πρόσφατη στάση εισαγγελέα στην εκδίκαση μήνυσης σε βάρος συνδικαλιστών, πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, του Πειραιά, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Μαζί τους ήταν και η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ.

Σε συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη σωρεία των δικαστικών διώξεων που έχουν ασκηθεί κατά συνδικαλιστών και τον ενημέρωσαν για τη στάση της εισαγγελέα στη δίκη, στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, την περασμένη βδομάδα του προέδρου και του πρώην γραμματέα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρη Πουλικόγιαννη και Κώστα Φάκαρου. Η εισαγγελέας, παρά το γεγονός ότι οι μάρτυρες του εργοδότη ήταν συγγενείς του και έπεσαν σε απανωτές αντιφάσεις, στην αγόρευσή της αποδέχτηκε τις καταθέσεις τους, προσθέτοντας μάλιστα ότι γνωρίζει πώς ενεργεί το ΠΑΜΕ στις απεργίες, ότι έχει δει ανάλογες ενέργειες να γίνονται στις απεργίες στο λιμάνι από τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» (!) επομένως, όπως ανέφερε, «γιατί να μην έγινε έτσι και τώρα».

Οι δύο συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε 4μηνη φυλάκιση (άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι) με τις ανυπόστατες κατηγορίες της εξύβρισης και απειλής επιχειρηματία του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, επειδή μαζί με δεκάδες ακόμα εργαζόμενους, στις 5 Φλεβάρη του 2006, περιφρουρούσαν όπως όφειλαν την απεργία του Συνδικάτου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ανέφερε πως θα ερευνήσει την υπόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ