ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Καλπάζει μαζί με την καπιταλιστική κρίση

Τρανταχτές ανατιμήσεις κοντά στο 10% μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια. Με ρυθμό 3,1% έτρεχε για το μήνα Σεπτέμβρη

Νέες τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης πυροδοτεί η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ με τον επίσημο πληθωρισμό για το μήνα Σεπτέμβρη του 2011 να εκτινάσσεται στο 3,1% (και σε 3,9% στο τελευταίο 12μηνο) έναντι ρυθμού αύξησης 1,7% για το μήνα Ιούλη. Από το Γενάρη του 2010 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2011, με την καπιταλιστική κρίση να οξύνεται, με την ανεργία να απογειώνεται και με τα λαϊκά εισοδήματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια, ο επίσημος πληθωρισμός εκτινάχτηκε σε ποσοστό 9,5% (!). Η ζοφερή για το λαό πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει μία προς μία όλες τις προηγούμενες εκτιμήσεις κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών και για τον επίσημο πληθωρισμό που τον έβλεπαν να «τιθασεύεται» λόγω της κρίσης.

Αυτό το Σάββατο, από τις 15 του Οκτώβρη με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, ξεκινά και η αναβαθμισμένη ληστεία με τον τριπλασιασμό των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ ταυτόχρονα το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας κλιμακώνει την ομοβροντία από τα νέα αντιλαϊκά πακέτα, όπως συρρίκνωση στο αφορολόγητο όριο, πετσόκομμα «φοροελαφρύνσεων», γενικευμένες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (Σεπτέμβρης 2011) οι ανατιμήσεις στην κατηγορία «στέγαση» φτάνουν στο 8,8%, εξέλιξη που έχει να κάνει με τη συντελούμενη ληστεία στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, στα νοίκια κ.ά. Στο 4,4% φτάνουν οι επίσημες ανατιμήσεις στην κατηγορία «μεταφορές», λόγω των ανατιμήσεων στις βενζίνες και στα εισιτήρια, στο 2,2% για την ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», στο 2,8% για «ένδυση και υπόδηση».

Ειδικότερα οι ανατιμήσεις γα τον περασμένο Σεπτέμβρη διαμορφώνονται:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%.
  • Φυσικό αέριο 39,3%.
  • Βενζίνες 11,5%.
  • Υπηρεσίες μεταφορών 11,1%.
  • Ψάρια 5,7%.
  • Αναψυκτικά 8,9%.
  • Χυμοί φρούτων 8,8%.
  • Τσιγάρα 7,2%.
  • Ιδιωτικές κλινικές 6,1% κ.ά.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Συνεχίζει σε διαδικασία βύθισης

Κατρακύλα 11% τον Αύγουστο, στο 8,8% για το 8μηνο. Ακόμα χαμηλότερα και η οικοδομική δραστηριότητα

Σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη υποχωρεί η μάζα των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια μεταποίησης όσο και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα (μεταποίηση - ορυχεία, ηλεκτρισμός - παροχή νερού). Ο ρυθμός της κατρακύλας για το μήνα Αύγουστο του 2011 έπιασε το 11% και σε μέσα επίπεδα στο 8μηνο Γενάρη - Αυγούστου φτάνει στο 8,8%.

Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και ενταθεί και από τα νέα μέτρα της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, τη μαζική ανεργία, την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, την κάθετη πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ. Η κατρακύλα από το 2008, χρονιά όπου κάνουν την εμφάνισή τους οι πτωτικοί ρυθμοί στο ΑΕΠ, ξεπερνά το 27%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), που αφορούν στο 8μηνο Γενάρη - Αυγούστου του 2011:

Μεταποίηση: Ο ρυθμός πτώσης - σε σύγκριση με το 8μηνο του 2010 - διαμορφώνεται σε 8,8% έναντι ρυθμού πτώσης 4,7% πέρυσι. Σε καθοδική τροχιά κινήθηκαν οι 21 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτούς και οι κλάδοι: Τρόφιμα 3,7%, ποτά 7,6%, είδη ένδυσης 22,8%, δέρματα 11,6%, μη μεταλλικά ορυκτά 35,5%, έπιπλα 19,2%, παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα 16,4%, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός 10,7%, κλωστοϋφανουργία 18,4% κ.ά.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής συρρικνώθηκε σε ποσοστό 8,4%, σε συνέχεια της κατρακύλας 4,7% πέρυσι. Σε εντατικούς ρυθμούς πτώσης συνεχίζουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και συγκεκριμένα: Παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος: 9,8%, επεξεργασία και παροχή φυσικού νερού: 3,6%, εξορυκτική παραγωγή (ορυχεία - λατομεία): 2%.

Με πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να κινούνται και όλες οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα:

  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 15,8%.
  • Ενέργεια: 9,9%.
  • Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 5,5%.
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: 6,2%.
  • Ενδιάμεσα αγαθά: 9,1%.
Η οικοδομική δραστηριότητα

Καθίζηση παρουσίασε η οικοδομική δραστηριότητα το α' εξάμηνο του 2011, καθώς, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, η μείωση άγγιξε το 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Γενάρη - Ιούνη 2011 εγκρίθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας 16.123 οικοδομικές άδειες (35,6% λιγότερες από το 2010), οι οποίες αντιστοιχούν σε 2.702 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (-47,4% ως προς το 2010) και 9.990 κυβικά μέτρα οικοδομικού όγκου (-44,6% ως προς το 2010).


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόσκληση και προς το γαλλικό κεφάλαιο

Υποσχέσεις για ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, πληθώρα ιδιωτικοποιήσεων και δημιουργία υποδομών με δημόσιο χρήμα μοίρασε η κυβέρνηση στους Γάλλους επιχειρηματίες, ζητώντας τη σύναψη μιας συμφωνίας, ανάλογης με αυτή που υπογράφτηκε με το γερμανικό κεφάλαιο. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι, με θέμα τις επενδυτικές ευκαιρίες, ο υπουργός Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, επιχείρησε να θέσει τις βάσεις μιας «συνεργασίας» πάνω στην προοπτική υπερκερδοφορίας του γαλλικού κεφαλαίου. Χαρακτήρισε τη Γαλλία «στρατηγικό εταίρο» στη «Συμμαχία για την Ανάπτυξη» και κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Θεωρώντας ότι η «ριζική αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» είναι μία από τις προϋποθέσεις για τη «βιώσιμη έξοδο» της χώρας από την κρίση, ο υπουργός Ανάπτυξης υπερασπίστηκε ουσιαστικά μια ψευδεπίγραφη αναπτυξιακή πολιτική, που αρχίζει και τελειώνει στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, με όρους υποτέλειας και εξαθλίωσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Στην τοποθέτησή του συμπεριέλαβε ωστόσο και το «παράπονο» της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η αναβλητικότητα αποφάσεων στην ΕΕ σκοτώνει την πραγματική οικονομία», την ίδια στιγμή που τα μέτρα τρόικας - κυβέρνησης συνιστούν κατεξοχήν υφεσιακό παράγοντα.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά γοργά στις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και αεροδρομίων, στην ανάπτυξη πολλαπλών υποδομών και υδατοδρομίων, των φυσικών ιαματικών πόρων και στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Στη βάση αυτή ζήτησε κι αυτός να γίνουν γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ ανακοίνωσε ότι οι πρώτες προκηρύξεις για όλα αυτά θα γίνουν από το πρώτο εξάμηνο του 2012.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκλημα η συρρίκνωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Να σταματήσει κάθε διαδικασία υπολειτουργίας και πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ζητάει το ΚΚΕ με παρέμβασή του στη Βουλή. Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζονται τα εξής:

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΕ συγκαταλεγόταν στις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζάχαρης στην Ευρώπη και αποτελούσε τη σημαντικότερη γεωργική βιομηχανία της χώρας. Με χιλιάδες εργαζόμενους μόνιμους και εποχιακούς στα πέντε εργοστάσια και συνεργασία με μια σειρά μικροεπαγγελματιών και μεταφορέων, ενώ πάνω από 20.000 τευτλοπαραγωγοί εξασφάλιζαν εισόδημα από τη λειτουργία της. Κάλυπτε τις εγχώριες ανάγκες και έκανε εξαγωγές, ενώ είχε μια σειρά από παραπροϊόντα, που διέθετε ( Μελάσα, Ζαχαρόπιτα, Νωπό Πολτό, Τευτλόσπορο).

Η κατάσταση έχει ραγδαία αλλάξει, αφού η ΕΕ με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την αλλαγή του Κανονισμού Ζάχαρης, επέβαλλε δραστική μείωση της παραγωγής στο 50% και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν, ψήφισαν και υλοποίησαν με συνέπεια, την καταστροφική πολιτική κλεισίματος των δύο(2) από τα πέντε(5) εργοστάσια, σε Λάρισα και Ξάνθη. Μάλιστα προωθείται σήμερα ξήλωμα μηχανημάτων σε αυτά τα εργοστάσια, όταν συζητείται απελευθέρωση της ποσόστωσης ζάχαρης το 2019. Ουσιαστικά αντί να τις λειτουργήσετε αυτές τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τις καταστρέφετε. Είναι έγκλημα η καταστροφή παραγωγικών μονάδων.

Στο μνημόνιο υιοθετήθηκε και προωθείται από την κυβέρνηση, η απαλλαγή της ΑΤΕ από την ΕΒΖ και τις άλλες κρατικοσυνεταιριστικές εταιρείες με βαριές συνέπειες στην οικονομία και στους μικρομεσαίους αγρότες.

Η κατάσταση είναι τραγική. Απαξιώνεται συνειδητά για να δοθεί στους ιδιώτες, που προσέτρεξαν, αφού είναι φιλέτο που εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη. Ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγή ακριβότερης ζάχαρης, αφού η φετινή παραγωγή καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών μας. Αν και έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής, εμπορίας και εξαγωγής. Ταυτόχρονα παρακαλάτε για ξένες επενδύσεις!

Είναι εγκληματικό γιατί χιλιάδες αγροτών, εποχιακών εργατοϋπαλλήλων, μεταφορέων και άλλων μικροεπαγγελματιών είναι σε απόγνωση, καταδικασμένοι σε φτώχεια και ανεργία, ενώ και οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι μέσα στην αβεβαιότητα, αν θα δουλεύουν αύριο ή θα είναι στη μεγάλη ουρά της ανεργίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για να:

Σταματήσει κάθε διαδικασία υπολειτουργίας και πώλησης σε ιδιώτες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, όπως και κάθε ενέργεια αποξήλωσης μηχανημάτων στο εργοστάσιο ζάχαρης της Λάρισας και Ξάνθης.

Υπάρχει ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας ώστε να καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες σε ζάχαρη, εξασφαλίζοντας δουλειά και όχι ανεργία σε αγρότες, εργάτες, υπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ