Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Καλπάζει μαζί με την καπιταλιστική κρίση

Τρανταχτές ανατιμήσεις κοντά στο 10% μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια. Με ρυθμό 3,1% έτρεχε για το μήνα Σεπτέμβρη

Νέες τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης πυροδοτεί η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ με τον επίσημο πληθωρισμό για το μήνα Σεπτέμβρη του 2011 να εκτινάσσεται στο 3,1% (και σε 3,9% στο τελευταίο 12μηνο) έναντι ρυθμού αύξησης 1,7% για το μήνα Ιούλη. Από το Γενάρη του 2010 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2011, με την καπιταλιστική κρίση να οξύνεται, με την ανεργία να απογειώνεται και με τα λαϊκά εισοδήματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια, ο επίσημος πληθωρισμός εκτινάχτηκε σε ποσοστό 9,5% (!). Η ζοφερή για το λαό πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει μία προς μία όλες τις προηγούμενες εκτιμήσεις κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών και για τον επίσημο πληθωρισμό που τον έβλεπαν να «τιθασεύεται» λόγω της κρίσης.

Αυτό το Σάββατο, από τις 15 του Οκτώβρη με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, ξεκινά και η αναβαθμισμένη ληστεία με τον τριπλασιασμό των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ ταυτόχρονα το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας κλιμακώνει την ομοβροντία από τα νέα αντιλαϊκά πακέτα, όπως συρρίκνωση στο αφορολόγητο όριο, πετσόκομμα «φοροελαφρύνσεων», γενικευμένες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (Σεπτέμβρης 2011) οι ανατιμήσεις στην κατηγορία «στέγαση» φτάνουν στο 8,8%, εξέλιξη που έχει να κάνει με τη συντελούμενη ληστεία στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, στα νοίκια κ.ά. Στο 4,4% φτάνουν οι επίσημες ανατιμήσεις στην κατηγορία «μεταφορές», λόγω των ανατιμήσεων στις βενζίνες και στα εισιτήρια, στο 2,2% για την ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», στο 2,8% για «ένδυση και υπόδηση».

Ειδικότερα οι ανατιμήσεις γα τον περασμένο Σεπτέμβρη διαμορφώνονται:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%.
  • Φυσικό αέριο 39,3%.
  • Βενζίνες 11,5%.
  • Υπηρεσίες μεταφορών 11,1%.
  • Ψάρια 5,7%.
  • Αναψυκτικά 8,9%.
  • Χυμοί φρούτων 8,8%.
  • Τσιγάρα 7,2%.
  • Ιδιωτικές κλινικές 6,1% κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ