Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΕ
Επισπεύδει τις αποφάσεις η κυβέρνηση

Κλιμακώνοντας την πολιτική υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση προωθεί τις νέες ρυθμίσεις στο ζήτημα του «χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ», που έχει να κάνει με τις τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη διαμόρφωση του περίφημου τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου με τους φορείς της αγοράς στις 7 του Οκτώβρη και χτες δημοσιοποιήθηκε πρόσκληση προς τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις μέχρι τις 14 του Οκτώβρη. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση.

Το σκηνικό αντιπαράθεσης που έχει διαμορφωθεί εντοπίζεται σε διάφορα επίπεδα. Μεταξύ των επιχειρηματιών ΑΠΕ, ανάλογα με την πηγή ενέργειας που αντιπροσωπεύουν, καθώς οι ηλιακοί παραγωγοί θεωρούν τους εαυτούς τους «ριγμένους» από τους αιολικούς και διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή και διασφάλιση των τιμών (ή άλλα ανταλλάγματα στην περίπτωση αποφάσεων για μείωση των εγγυημένων τιμών διάθεσης της παραγωγής τους). Ολοι μαζί εναντιώνονται στους παραγωγούς από συμβατικά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι το τέλος ΑΠΕ είναι υψηλό και διαμορφώνεται με στρεβλό τρόπο, για να επιδοτεί έμμεσα αυτούς τους παραγωγούς, την ίδια ώρα που «συκοφαντούνται» ως ακριβές οι ΑΠΕ.

Ωστόσο, οι λύσεις που προτείνει το σύνολο των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, σε κάθε περίπτωση θίγουν τους καταναλωτές. Εάν αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ για να χρηματοδοτηθούν οι υψηλές και εγγυημένες τιμές, θα πληρώσουν περισσότερα οι καταναλωτές. Το ίδιο θα συμβεί όμως εάν μείνει στάσιμο ή μειωθεί το τέλος και αυξηθεί η χοντρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια μετακυλιστεί στους καταναλωτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ