ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ
Εντείνεται η δράση για την επιτυχία της

Σε όλη τη χώρα, με περιοδείες, συζητήσεις, συσκέψεις, εντείνεται καθημερινά η δραστηριότητα με στόχο η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19 Οκτώβρη να δώσει συντριπτική απάντηση στην άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ομόνοιας στις 11 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά στις 11 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηριστικά παραδείγματα συσπείρωσης νέων δυνάμεων, είναι οι συνελεύσεις του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και του Σωματείου Επισιτιστικών και τουριστικών επαγγελμάτων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες. Οι συνελεύσεις ήταν ιδιαίτερα μαζικές με συμμετοχή νέων εργαζόμενων κυρίως από αλυσίδες επισιτιστικών καταστημάτων, μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων και ανέργων, που όχι μόνο έκαναν το βήμα και συμμετείχαν για πρώτη φορά στις συνελεύσεις, αλλά δήλωσαν την απόφασή τους να αναλάβουν ευθύνες στην υλοποίηση του σχεδιασμού δράσης των σωματείων, να μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, να προγραμματίσουν συσκέψεις, να συμμετέχουν σε περιοδείες και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, στις εξορμήσεις, να συμβάλουν στην ακόμη μεγαλύτερη μαζικοποίηση των ταξικών συνδικάτων.

Κάλεσμα του ΜΑΣ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 19 Οκτώβρη απευθύνει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και προχωρά σε πρόγραμμα εξορμήσεων, σε χώρους δουλειάς. Στο κάλεσμα αναφέρεται ότι θα πραγματοποιήσει και προσυγκέντρωση Φοιτητικών - Σπουδαστικών συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, στις 10 π.μ. στα Χαυτεία.

Οι Επιτροπές Αγώνα καθημερινά διοργανώνουν εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς και πλατείες για να φτάσει το μήνυμα της απεργίας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αγώνα ΑΣΟΕΕ θα εξορμήσει στον ΟΤΕ, οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου στις εταιρείες ICAP και Newsphone, οι Επιτροπές Αγώνα Νομικού - Οικονομικού - Πολιτικού στην ATTICA, οι Επιτροπές Αγώνα Γεωπονικής στην ΕΒΓΑ Παπαδοπούλου, οι Επιτροπές Αγώνα του ΕΜ Πολυτεχνείου στην Hellas On line στην οδό Κατεχάκη, οι Επιτροπές Αγώνα της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) στο Mall, οι Επιτροπές Αγώνα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά στο ΙΚΕΑ, η Επιτροπή Αγώνα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά στα JUMBO. Επίσης, Επιτροπές Αγώνα θα κάνουν εξορμήσεις στις πλατείες: Καισαριανής, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Αμπελοκήπων, Γκύζη, Πειραιά στην πλατεία Κοραή, Αιγάλεω και Περιστέρι.

Σημαντική εμπειρία από τα Γιάννενα

Ευρεία σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας και στα Γιάννενα από το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή των τοπικών γραμματειών της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ. Ξεχωριστή σημασία είχε η εκτίμηση της απεργίας στις 5 Οκτώβρη. Παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, έγινε απόπειρα υπονόμευσής της με ανοιχτή απεργοσπασία από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό όπως σε ΠΙΝΔΟ (ΠΑΣΚΕ), ΔΩΔΩΝΗ (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) και στη ΔΕΗ. Ωστόσο, χάρη στα αντανακλαστικά του ΠΑΜΕ, την ετοιμότητα στην οργάνωση, την περιφρούρηση σε χώρους δουλειάς, η απεργία όχι μόνο ήταν πετυχημένη, αλλά και κατέδειξε τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων να μη σκύψουν το κεφάλι.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν συμπεράσματα από την έμπρακτη ανταπόκριση του γιαννιώτικου λαού στο κάλεσμα της οργανωμένης ανυπακοής και απειθαρχίας στα χαράτσια. Την υλοποίηση στην πράξη της δωρεάν στέγης για τους φοιτητές κόντρα στο ενοίκιο των 45 ευρώ το μήνα που επιβάλλει το Πανεπιστήμιο. Μεταφέρθηκαν εμπειρίες για τον υπονομευτικό ρόλο των διοικήσεων στη μεταλλουργική βιομηχανία Spinder (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» (αριστεριστές), τον ψευτοσυντονισμό τους με συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σε πρωτοβάθμια σωματεία που επιδιώκει να βάλει φρένο στη ριζοσπαστικοποίηση, να λειτουργήσει ως εφεδρεία της συμβιβασμένης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Αποφασίστηκε οι εξορμήσεις να μην περιοριστούν στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο, να συσταθούν κλιμάκια και στις γειτονιές, να γίνουν πικετοφορίες στην ύπαιθρο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Προετοιμασία σε κάθε χώρο δουλειάς

Η συσπείρωση των εργαζομένων, η μαζικοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), η οργάνωση της αντίστασης του κλάδου αποτελεί μονόδρομο στις σημερινές συνθήκες έντασης της επίθεσης και σημαντικός σταθμός σε αυτή την κατεύθυνση είναι η πανεργατική απεργία στις 19 του Οκτώβρη. Αυτό αναδείχθηκε στην προχτεσινή γενική συνέλευση και όπως αποφασίστηκε πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας.

Στη συνέλευση μεταφέρθηκε σημαντική εμπειρία μέσα από τους τόπους δουλειάς. Αρκεί να αναφερθεί, όπως και εισηγητικά είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Α. Περράκης, ότι ο κλάδος μετρά πάνω από 3.000 απολύσεις τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ενδεικτικό της εργοδοτικής τρομοκρατίας αποτελεί αυτό που μετέφερε εργαζόμενος:

  • Στην τελευταία απεργία που είχαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ (σημειώνεται ότι το ΣΕΤΗΠ είχε πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία στον ΟΤΕ) στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Newsphone» η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους τη μέρα της απεργίας να πάνε από τις 5 το πρωί (!) για δουλειά, «για να προλάβουν» πριν έρθει το ΣΕΤΗΠ για την περιφρούρηση της απεργίας! Καταγγέλθηκε, δε, ότι για τις επιπλέον ώρες οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν.
  • Στην εταιρεία «teleperformance» καταγγέλθηκε ότι ήδη η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν σύμβαση για μείωση του ωραρίου εργασίας από τις 8 στις 6 ώρες.
  • Το ζήτημα της επαγρύπνησης, της αναγκαιότητας της συσπείρωσης των εργαζομένων στο σωματείο έθεσε άλλος εργαζόμενος με αφορμή την επικείμενη συγχώνευση των εταιρειών «Wind» και «Vodafone» και τις επιπτώσεις (νέες μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών) που θα έχει αυτή στους εργαζόμενους.
  • Στη συνέλευση καταγγέλθηκε και συζητήθηκε διεξοδικά και η επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ και καταδίκασε τους εργαζόμενους σε μείωση μισθών κατά 11% για τα επόμενα τρία χρόνια. Μάλιστα, η συνέλευση ενέκρινε και ψήφισμα καταδίκης αυτής της συμφωνίας.
  • Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί αυτό που μεταφέρθηκε και αφορά την εταιρεία «NSN». Σε συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων πάρθηκε απόφαση για την οργάνωση της μαζικής άρνησης πληρωμής των χαρατσιών. Την επόμενη μέρα, η πλειοψηφία του ΔΣ συγκάλεσε εκ νέου συμβούλιο (αυτή τη φορά σε πλήρη απαρτία το ΔΣ όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ) και ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση!

Τέλος, η συνέλευση αποφάσισε τη δημιουργία Επιτροπής Ανέργων του σωματείου.

Σε απεργία οι ναυτεργάτες από τη Δευτέρα

Απεργιακό αγώνα ξεκινούν από τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Χτες πρωί, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε ομόφωνα 48ωρη απεργία, που θα αρχίσει στις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η απεργιακή μάχη θα συνεχιστεί και την Τετάρτη 19 του μήνα, καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) έχουν αποφασίσει για αυτή τη μέρα 24ωρη απεργία, με το πλαίσιο και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Η απόφαση της Εκτελεστικής λήφθηκε τόσο κάτω από το βάρος της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται και οι εργάτες της θάλασσας στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, όσο και από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών, όπως αποδεικνύει και η 24ωρη απεργία που έχουν αποφασίσει.

Χαρακτηριστικό αυτής της δράσης των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, ήταν η χτεσινή παρέμβασή τους στο ΝΑΤ που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει έκτακτη και ανοιχτή στους ναυτεργάτες και στους υπαλλήλους του Ταμείου - οι οποίοι έχουν καταλάβει το κτίριο - συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου και να αποφασιστεί ομόφωνα να μην απολυθεί και να μη μεταταχθεί κανένας υπάλληλος, να μη διαλυθεί το ΝΑΤ και οι υπηρεσίες του, κόντρα στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης που προβλέπουν τη συγχώνευσή του στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, τη διάλυση όλων των υπηρεσιών του και το διωγμό των εργαζομένων. Στη διάρκεια της συνεδρίασης και το πλευρό των ναυτεργατών παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ απευθύνουν το κάλεσμα «κανένας ναυτεργάτης να μη λείψει από την προετοιμασία και την οργάνωση του απεργιακού αγώνα. Σε κάθε λιμάνι, σε κάθε ναυτότοπο καλούμε τους εν ενεργεία, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές να συμμετέχουν και να προβάλλουν την ανάγκη οργάνωσης δυνάμεων για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής, που έχει πάρει χαρακτήρα πογκρόμ σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, των εργαζομένων».

Κάλεσμα της ΟΓΕ

Να κλείσουν το δρόμο στην αντιλαϊκή επέλαση της πλουτοκρατίας με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία στις 19 Οκτώβρη, καλεί τις γυναίκες η ΟΓΕ. Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ αναφέρει:

«

Γυναίκα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, γυναίκα του καθημερινού μόχθου στην πόλη και στον αγρό, που σε κτυπούν αλύπητα όλα τα μέτρα που παίρνουν στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά και στα κοινωνικά σου δικαιώματα. Η φοροληστεία και η ακρίβεια αρπάζουν την μπουκιά από το στόμα των παιδιών σου.

Μη διστάζεις, μην τρομάζεις, μη φοβηθείς.

Πάρε θέση απέναντι στους αδίστακτους, μπες στο ταξικό, στο πλατύ πανεργατικό μέτωπο εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα για να εμποδίσουμε την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων, για την ανατροπή της πολιτικής όλων όσων υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στον ολομέτωπο και άγριο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, χρειάζεται οργανωμένη και συντονισμένη συλλογική απάντηση.

Αν σκύψεις το κεφάλι τώρα, θα τα πάρουν όλα, δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο.

Πάρε θέση τώρα. Στις 19 Οκτώβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Πάρε θέση στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα στις 11 π.μ. στην Ομόνοια.

Η ΟΓΕ θα είναι εκεί».

Τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία της 19ης του Οκτώβρη ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, καλώντας τους πρατηριούχους να συμμετέχουν μαχητικά στις κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ