Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ
Εντείνεται η δράση για την επιτυχία της

Σε όλη τη χώρα, με περιοδείες, συζητήσεις, συσκέψεις, εντείνεται καθημερινά η δραστηριότητα με στόχο η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19 Οκτώβρη να δώσει συντριπτική απάντηση στην άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ομόνοιας στις 11 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά στις 11 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηριστικά παραδείγματα συσπείρωσης νέων δυνάμεων, είναι οι συνελεύσεις του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και του Σωματείου Επισιτιστικών και τουριστικών επαγγελμάτων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες. Οι συνελεύσεις ήταν ιδιαίτερα μαζικές με συμμετοχή νέων εργαζόμενων κυρίως από αλυσίδες επισιτιστικών καταστημάτων, μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων και ανέργων, που όχι μόνο έκαναν το βήμα και συμμετείχαν για πρώτη φορά στις συνελεύσεις, αλλά δήλωσαν την απόφασή τους να αναλάβουν ευθύνες στην υλοποίηση του σχεδιασμού δράσης των σωματείων, να μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, να προγραμματίσουν συσκέψεις, να συμμετέχουν σε περιοδείες και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, στις εξορμήσεις, να συμβάλουν στην ακόμη μεγαλύτερη μαζικοποίηση των ταξικών συνδικάτων.

Κάλεσμα του ΜΑΣ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 19 Οκτώβρη απευθύνει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και προχωρά σε πρόγραμμα εξορμήσεων, σε χώρους δουλειάς. Στο κάλεσμα αναφέρεται ότι θα πραγματοποιήσει και προσυγκέντρωση Φοιτητικών - Σπουδαστικών συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, στις 10 π.μ. στα Χαυτεία.

Οι Επιτροπές Αγώνα καθημερινά διοργανώνουν εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς και πλατείες για να φτάσει το μήνυμα της απεργίας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αγώνα ΑΣΟΕΕ θα εξορμήσει στον ΟΤΕ, οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου στις εταιρείες ICAP και Newsphone, οι Επιτροπές Αγώνα Νομικού - Οικονομικού - Πολιτικού στην ATTICA, οι Επιτροπές Αγώνα Γεωπονικής στην ΕΒΓΑ Παπαδοπούλου, οι Επιτροπές Αγώνα του ΕΜ Πολυτεχνείου στην Hellas On line στην οδό Κατεχάκη, οι Επιτροπές Αγώνα της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) στο Mall, οι Επιτροπές Αγώνα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά στο ΙΚΕΑ, η Επιτροπή Αγώνα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά στα JUMBO. Επίσης, Επιτροπές Αγώνα θα κάνουν εξορμήσεις στις πλατείες: Καισαριανής, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Αμπελοκήπων, Γκύζη, Πειραιά στην πλατεία Κοραή, Αιγάλεω και Περιστέρι.

Σημαντική εμπειρία από τα Γιάννενα

Ευρεία σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας και στα Γιάννενα από το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή των τοπικών γραμματειών της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ. Ξεχωριστή σημασία είχε η εκτίμηση της απεργίας στις 5 Οκτώβρη. Παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, έγινε απόπειρα υπονόμευσής της με ανοιχτή απεργοσπασία από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό όπως σε ΠΙΝΔΟ (ΠΑΣΚΕ), ΔΩΔΩΝΗ (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) και στη ΔΕΗ. Ωστόσο, χάρη στα αντανακλαστικά του ΠΑΜΕ, την ετοιμότητα στην οργάνωση, την περιφρούρηση σε χώρους δουλειάς, η απεργία όχι μόνο ήταν πετυχημένη, αλλά και κατέδειξε τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων να μη σκύψουν το κεφάλι.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν συμπεράσματα από την έμπρακτη ανταπόκριση του γιαννιώτικου λαού στο κάλεσμα της οργανωμένης ανυπακοής και απειθαρχίας στα χαράτσια. Την υλοποίηση στην πράξη της δωρεάν στέγης για τους φοιτητές κόντρα στο ενοίκιο των 45 ευρώ το μήνα που επιβάλλει το Πανεπιστήμιο. Μεταφέρθηκαν εμπειρίες για τον υπονομευτικό ρόλο των διοικήσεων στη μεταλλουργική βιομηχανία Spinder (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» (αριστεριστές), τον ψευτοσυντονισμό τους με συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σε πρωτοβάθμια σωματεία που επιδιώκει να βάλει φρένο στη ριζοσπαστικοποίηση, να λειτουργήσει ως εφεδρεία της συμβιβασμένης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Αποφασίστηκε οι εξορμήσεις να μην περιοριστούν στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο, να συσταθούν κλιμάκια και στις γειτονιές, να γίνουν πικετοφορίες στην ύπαιθρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ