Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την προστασία των ανέργων

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Με παράσταση διαμαρτυρίας, χτες, στο υπουργείο Εργασίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και άνεργοι εργάτες του κλάδου απαίτησαν άμεσα μέτρα για την ελάχιστη ανακούφιση των άνεργων οικοδόμων. Η ανεργία στον κλάδο έχει φτάσει σε οριακό σημείο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην οικοδομή να μην έχουν κάνει έστω κι ένα μεροκάματο εδώ και μήνες και ξεπερνάει το 70%. Ταυτόχρονα, η συνολικότερη άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, έχει ως συνέπεια οι εργάτες του κλάδου να μην μπορούν να συντηρήσουν ακόμη και τις οικογένειές τους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων όπως:

  • Εκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ για τους άνεργους οικοδόμους.
  • Πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επιπλέον, το Συνδικάτο Οικοδόμων, με έγγραφο προς την ηγεσία του υπουργείου, απαιτεί: Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας, συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια, πάγωμα δανείων, δωρεάν παιδικούς σταθμούς, πλήρη και σταθερή εργασία. Στην πρώτη γραμμή μπαίνει και το ζήτημα της πραγματοποίησης έργων με δημόσιες επενδύσεις, που να υπηρετούν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όπως κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης κ.λπ.

Με πανό «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία - Τώρα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων», άνεργοι οικοδόμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συνδικάτου τους. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι η ανεργία», λέει στο «Ρ» ο Βαγγέλης Αγάς, οικοδόμος μπογιατζής και συνεχίζει: «Είμαι άνεργος τους τελευταίους 7 μήνες και εδώ κι ένα μήνα έχει τελειώσει και το ταμείο ανεργίας, αλλά τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τρέχουν».

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, όπου εκτός από τα άμεσα μέτρα για την ελάχιστη ανακούφιση των ανέργων, απαίτησε επίσης: Να ξεπαγώσουν τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ενώ έθεσε και το ζήτημα της απαλοιφής του όρου της «αποκλειστικότητας» στην άσκηση του οικοδομικού επαγγέλματος ως προϋπόθεσης για την καταβολή του χειμερινού επιδόματος. Απ' την πλευρά της, η κυβέρνηση απάντησε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για το έκτακτο επίδομα και το ξεπάγωμα των προγραμμάτων του ΟΕΚ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη «δίχως όρους και προϋποθέσεις», ενώ δήλωσε πως «εξετάζει» το ζήτημα του χειμερινού επιδόματος.

«Η απάντηση "δεν υπάρχουν λεφτά" είναι η μόνιμη απάντηση που παίρνουμε, ωστόσο, λεφτά παίρνουνε απ' τις τσέπες μας με την αισχρή και βάρβαρη φορολογία και πηγαίνουν στις τσέπες των τραπεζιτών και του κεφαλαίου, ενώ οι οικογένειες των οικοδόμων βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού», τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας αμέσως μετά τη συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ