ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Νοέμβρη 2011
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
«Λεμονόκουπα» στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Με αφαίρεση βαθμών ελέω FIFA κινδυνεύει ο ΟΦΗ εξαιτίας του ανοιχτού θέματος που υπάρχει με οφειλές προς τον Σουλεάπ

Eurokinissi

Με αφαίρεση βαθμών ελέω FIFA κινδυνεύει ο ΟΦΗ εξαιτίας του ανοιχτού θέματος που υπάρχει με οφειλές προς τον Σουλεάπ
To θέμα που έχει προκύψει εδώ και ένα μήνα και κορυφώθηκε - απ' ό,τι φαίνεται- στις αρχές της βδομάδας με την FIFA να απαιτεί την αφαίρεση έξι βαθμών από τον ΟΦΗ για οφειλές προς τον ποδοσφαιριστή Σουλεάπ, καθώς και η αποβολή του Μακεδονικού από το Περιφερειακό Πρωτάθλημα για ίδιους λόγους ανέδειξε ένα μόνιμο πρόβλημα των περισσοτέρων (και όχι μόνο) ελληνικών ΠΑΕ. Αυτό που έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις προς τους παίκτες της. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι γνωστές οι παρεμβάσεις του Συνδέσμου των παικτών (ΠΣΑΠ) σχετικά με την αντιμετώπιση που έχει η μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών όταν το θέμα αφορά οφειλόμενα από τους ...εργοδότες τους που είναι οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τον ΠΣΑΠ μάλιστα, αν εξαιρέσει κανείς μια μειοψηφία παικτών που θεωρούνται η ελίτ, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Πρόσφατα ο Σύνδεσμος έφερε το θέμα της ασφάλειας και ιατρικής περίθαλψης των παικτών που ήταν ανύπαρκτο στην κατηγορία της Football league 2. Οι ελληνικές ομάδες εμφανίζονται πολύ συχνά ενώπιον των αρμοδίων επιτροπών της FIFA, κατηγορούμενες από ξένους συλλόγους, παίκτες και προπονητές για ασυνέπεια στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Νέα μόδα τα λευκά συμβόλαια

Πλέον όμως ένα νέο φρούτο - ιδιαίτερα διαδομένο αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης - είναι τα καινούργια ..επιχειρηματικά τερτίπια που αφορούν τα λεγόμενα λευκά συμβόλαια που όλο κα περισσότερες ομάδες την ακολουθούν. Εμφανίζουν συμβόλαια με το βασικό μισθό και υπογράφουν με τους ποδοσφαιριστές ιδιωτικά συμφωνητικά, στα οποία προβλέπεται το πραγματικό ποσό που θα εισπράξουν. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν την καταβολή φόρου (που πλέον από την αυτοτελή φορολόγηση του 23% έχει φτάσει στο 40%), εισφορών στο ΙΚΑ και ποσοστών στην ΕΠΟ. Πρακτικά όμως εκείνο που φαίνεται επίσημα είναι οι αμοιβές των παικτών με το βασικό μισθό οι οποίοι ας σημειωθεί υπάγονται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στα συμβόλαιά τους υπάρχει η ελάχιστη αμοιβή των 826 ευρώ (μεικτά). Τα συμβόλαια που κατατίθενται και περιέχουν μόνο την προαναφερθείσα αμοιβή ονομάζονται «λευκά συμβόλαια». Βέβαια, τα προβλήματα στη σχέση ΠΑΕ - παικτών δεν αφορούν μόνο το οικονομικό σκέλος. Αντίθετα υπάρχει και μια σειρά άλλων θεμάτων όπως, για παράδειγμα, το πού θα βρουν το δίκιο τους σε περίπτωση διαφωνιών.

Στις...καλένδες οι διαφωνίες

Για παράδειγμα, οι επιτροπές της ΕΠΟ (Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο) δε δέχονται τα ιδιωτικά συμφωνητικά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ισχύοντα στη FIFA, η οποία τα αναγνωρίζει και τα δέχεται. Στις επιτροπές της (DRS) προσφεύγουν αλλοδαποί ποδοσφαιριστές, καταγγέλλοντας ελληνικούς συλλόγους για μη τήρηση των συμφωνηθέντων. Αρκετές ελληνικές ομάδες έχουν βρεθεί μέχρι τώρα αρκετές φορές στη λεγόμενη ...μαύρη λίστα της FIFA, η οποία κατά το παρελθόν έχει ασχοληθεί με υποθέσεις από την Ελλάδα. Ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Ιωνικός και άλλες έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τη FIFA έπειτα από καταγγελίες αλλοδαπών ποδοσφαιριστών.


ΚΕΙΜΕΝΑ: Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Φαινόμενο ενταγμένο στις λογικές της εμπορευματοποίησης

Σε απεργία προχώρησαν στις αρχές της περιόδου οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές διεκδικώντας τα οφειλόμενά τους

Associated Press

Σε απεργία προχώρησαν στις αρχές της περιόδου οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές διεκδικώντας τα οφειλόμενά τους
Το θέμα πάντως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αντίθετα παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν ποδοσφαιριστές και σε άλλα πρωταθλήματα ακόμα και αυτά που θεωρούνται αυτή τη στιγμή τα καλύτερα της Ευρώπης. Κάτι που αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι το θέμα δεν είναι μόνο μιας χώρας ή μιας μερίδας κακών παραγόντων αλλά αντίθετα εντάσσεται στις λογικές και πρακτικές που επιβάλλει το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου όπου το κέρδος (και υπερκέρδος) των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο είναι ο αυτοσκοπός.

Πριν δυο μήνες στην Ισπανία οι ποδοσφαιριστές της 1ης και 2ης εθνικής κατηγορίας κατέβηκαν σε απεργία με την έναρξη της σεζόν, καθώς σε περίπου 200 παίκτες δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα σχεδόν 50 εκατομμυρίων ευρώ.Το χρέος των συλλόγων αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.Δεκάδες ποδοσφαιριστές έχουν καταθέσει προσφυγές αξιώνοντας την καταβολή των μισθών τους, ενώ η ένωσή τους ζητά την εισαγωγή ρήτρας, που θα τους επιτρέπει να σπάνε τα συμβόλαιά τους εάν δεν πληρωθούν επί τρεις συνεχόμενους μήνες.

Την ίδια ακριβώς περίοδο το δρόμο της απεργίας επέλεξαν και οι συνάδελφοι των Ισπανών ποδοσφαιριστών, Ιταλοί παίκτες, με κύριο αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και τη λύση σε μια σειρά από εργασιακά θέματα που τους αφορούσαν. Αίτημα το οποίο αρνούνταν να υπογράψει η Ενωση των Επαγγελματικών Ομάδων της χώρας παρά το γεγονός ότι υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Την κατάσταση που επικρατούσε είχε περιγράψει ο πρόεδρος των παικτών Νταμιάνο Τομάσι.

«Δεν κινητοποιούμαστε για τα χρήματα, ειδικά σε αυτή την περίπτωση, αλλά για βασικά εργασιακά δικαιώματα» είχε πει ο πρόεδρος των παικτών ο οποίος παράλληλα εξέφρασε και το παράπονό του λέγοντας: «Δεν είναι σωστό ότι κάθε φορά που ανακοινώνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις, μας αντιμετωπίζουν όλοι με τις στερεότυπες φράσεις για πλούσιους ποδοσφαιριστές».

FIFA
Εφαρμογή ... «Τειρεσία» για να έχει τον έλεγχο

Η θεαματική αύξηση των προσφυγών ανάγκασε τη FIFA να οργανώσει την άμυνά της, με γνώμονα αφ' ενός μεν σε πρακτικό επίπεδο να μην της ξεφεύγει ο έλεγχος ιδιαίτερα στα οικονομικά και δεύτερο τα συχνά φαινόμενα να μην οδηγήσουν στην απαξίωση του προϊόντος.

Η άμυνά της ονομάζεται Transfer Matching System (TMS) και είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης όλων των μετακινήσεων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών σε διεθνές επίπεδο, με στοιχεία που είναι υποχρεωμένες οι ομάδες να προσκομίζουν έγκαιρα, ειδάλλως θα έχουν τις ανάλογες κυρώσεις. Το ΤΜS ξεκίνησε πιλοτικά το 2007 και η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες δέκα χώρες που επιλέχθηκαν να το εφαρμόσουν. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο ποδοσφαιρικό «Τειρεσία», μέσα από τον οποίο ελέγχεται η οικονομική φερεγγυότητα των ομάδων, χωρίς όμως να υπάρχει άμεση απαγόρευση μεταγραφών για όσες δεν είναι συνεπείς. Η βάση δεδομένων που δημιουργείται βοηθά τις ομάδες και τους παίκτες να ξέρουν πόσο αξιόπιστος είναι αυτός με τον οποίο συναλλάσσονται, ενώ σε περιπτώσεις όπου ξεφεύγουν τα πράγματα πέρα από τις φυσιολογικές αρρυθμίες της αγοράς, οι παραβάτες παραπέμπονται για κυρώσεις στις αρμόδιες επιτροπές της FIFA.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ