Κυριακή 13 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
«Λεμονόκουπα» στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Με αφαίρεση βαθμών ελέω FIFA κινδυνεύει ο ΟΦΗ εξαιτίας του ανοιχτού θέματος που υπάρχει με οφειλές προς τον Σουλεάπ

Eurokinissi

Με αφαίρεση βαθμών ελέω FIFA κινδυνεύει ο ΟΦΗ εξαιτίας του ανοιχτού θέματος που υπάρχει με οφειλές προς τον Σουλεάπ
To θέμα που έχει προκύψει εδώ και ένα μήνα και κορυφώθηκε - απ' ό,τι φαίνεται- στις αρχές της βδομάδας με την FIFA να απαιτεί την αφαίρεση έξι βαθμών από τον ΟΦΗ για οφειλές προς τον ποδοσφαιριστή Σουλεάπ, καθώς και η αποβολή του Μακεδονικού από το Περιφερειακό Πρωτάθλημα για ίδιους λόγους ανέδειξε ένα μόνιμο πρόβλημα των περισσοτέρων (και όχι μόνο) ελληνικών ΠΑΕ. Αυτό που έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις προς τους παίκτες της. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι γνωστές οι παρεμβάσεις του Συνδέσμου των παικτών (ΠΣΑΠ) σχετικά με την αντιμετώπιση που έχει η μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών όταν το θέμα αφορά οφειλόμενα από τους ...εργοδότες τους που είναι οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τον ΠΣΑΠ μάλιστα, αν εξαιρέσει κανείς μια μειοψηφία παικτών που θεωρούνται η ελίτ, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Πρόσφατα ο Σύνδεσμος έφερε το θέμα της ασφάλειας και ιατρικής περίθαλψης των παικτών που ήταν ανύπαρκτο στην κατηγορία της Football league 2. Οι ελληνικές ομάδες εμφανίζονται πολύ συχνά ενώπιον των αρμοδίων επιτροπών της FIFA, κατηγορούμενες από ξένους συλλόγους, παίκτες και προπονητές για ασυνέπεια στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Νέα μόδα τα λευκά συμβόλαια

Πλέον όμως ένα νέο φρούτο - ιδιαίτερα διαδομένο αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης - είναι τα καινούργια ..επιχειρηματικά τερτίπια που αφορούν τα λεγόμενα λευκά συμβόλαια που όλο κα περισσότερες ομάδες την ακολουθούν. Εμφανίζουν συμβόλαια με το βασικό μισθό και υπογράφουν με τους ποδοσφαιριστές ιδιωτικά συμφωνητικά, στα οποία προβλέπεται το πραγματικό ποσό που θα εισπράξουν. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν την καταβολή φόρου (που πλέον από την αυτοτελή φορολόγηση του 23% έχει φτάσει στο 40%), εισφορών στο ΙΚΑ και ποσοστών στην ΕΠΟ. Πρακτικά όμως εκείνο που φαίνεται επίσημα είναι οι αμοιβές των παικτών με το βασικό μισθό οι οποίοι ας σημειωθεί υπάγονται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στα συμβόλαιά τους υπάρχει η ελάχιστη αμοιβή των 826 ευρώ (μεικτά). Τα συμβόλαια που κατατίθενται και περιέχουν μόνο την προαναφερθείσα αμοιβή ονομάζονται «λευκά συμβόλαια». Βέβαια, τα προβλήματα στη σχέση ΠΑΕ - παικτών δεν αφορούν μόνο το οικονομικό σκέλος. Αντίθετα υπάρχει και μια σειρά άλλων θεμάτων όπως, για παράδειγμα, το πού θα βρουν το δίκιο τους σε περίπτωση διαφωνιών.

Στις...καλένδες οι διαφωνίες

Για παράδειγμα, οι επιτροπές της ΕΠΟ (Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο) δε δέχονται τα ιδιωτικά συμφωνητικά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ισχύοντα στη FIFA, η οποία τα αναγνωρίζει και τα δέχεται. Στις επιτροπές της (DRS) προσφεύγουν αλλοδαποί ποδοσφαιριστές, καταγγέλλοντας ελληνικούς συλλόγους για μη τήρηση των συμφωνηθέντων. Αρκετές ελληνικές ομάδες έχουν βρεθεί μέχρι τώρα αρκετές φορές στη λεγόμενη ...μαύρη λίστα της FIFA, η οποία κατά το παρελθόν έχει ασχοληθεί με υποθέσεις από την Ελλάδα. Ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Ιωνικός και άλλες έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τη FIFA έπειτα από καταγγελίες αλλοδαπών ποδοσφαιριστών.


ΚΕΙΜΕΝΑ: Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ