Κυριακή 13 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
Μία καλή άμυνα δε φοβάται την επίθεση

Μάθημα 18ο (β' μέρος)

...«Ας ξεκινήσουμε με τις άσχημες θέσεις. Ο Λάσκερ λέει ότι από κάθε θέση μπορείς να αμυνθείς και ο καθένας ξέρει τη δημοφιλή σκακιστική παροιμία: "Ποτέ δεν είναι αργά για να εγκαταλείψεις".

Η πείρα απέδειξε ότι όσο και αν μια κατάσταση είναι απελπιστική πάντοτε θα υπάρχει μια ευκαιρία για να ορθοποδήσεις. Πρέπει να βρεις μια ευκαιρία.

Οταν ο αντίπαλός σου, που περιμένει μια εύκολη νίκη και αντιμετωπίζει νέα προβλήματα και δυσκολίες, κάνει ένα λάθος, τότε θα του ξεφύγει η νίκη. Φυσικά, εάν και οι δυο πλευρές παίξουν καλά σ' αυτή την κατάσταση, τότε η άσχημη κατάσταση, όποια κι αν είναι η άμυνα, θα παραμείνει μια άσχημη κατάσταση. Αλλά εσύ θα πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς και να συνεχίζεις να παίζεις μέχρι να έλθει το πικρό τέλος.

Κοίτα πώς το έκανε ο Λάσκερ εναντίον του Νίμζοβιτς στην Πετρούπολη το 1914. Λευκά: Ρα1, Βε2, Πη2, Πη1, Αγ1, Ιζ3, Στρ. α2, β2, γ3, δ4, θ2. Μαύρα: Ργ8, Βθ3, Πθ8, Πδ7, Αγ7, Ιε4, Στρ. α7, β7, γ6, ε6, ζ7, ζ5. Ο μαύρος έχει ένα επιπλέον πιόνι, έναν ίππο στο κέντρο και μια καλή διάταξη πιονιών. Πολύ λίγοι θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει μια ισχυρή άμυνα εδώ. Αλλά ο μεγάλος Λάσκερ παρατηρώντας ότι ο ίππος του μαύρου μπορούσε να αλλαχθεί και το έξτρα πιόνι ήταν ακόμα διπλωμένο, κατάλαβε ότι το πλεονέκτημα του μαύρου, αν και φανερό, δεν ήταν ακόμα αποφασιστικό. Ο μαύρος είχε ακόμη να σκεφθεί πώς να βελτιώσει τη θέση του, έτσι ο λευκός θα έπρεπε να περιμένει ήσυχα. 27. α3 α6 28. Αε3 Πθδ8 29. Ρα2 Πθ8 30. Ρα1 Πθδ8. Η πρώτη επιτυχία του λευκού έρχεται από τη μη εκμετάλλευση του πλεονεκτήματος που έχει ο μαύρος παίζοντας δύο φορές τον Πθ στο δ8. Αυτό δίνει δύναμη στην αντοχή του λευκού. 31. Ρα2 Πε8 32. Πη8 Πη8 33. Πη8+ Πδ8 34. Πη7 Πδ7 35. Πη8 + Πδ8 36. Πη7 Πζ8. Ο λευκός έχει βάλει νέα εμπόδια στο δρόμο του μαύρου για νίκη. Η αλλαγή των Πύργων αφαίρεσε την πίεση από το "θ2".

Παράλληλα, ο λευκός Πύργος είναι πιο ενεργητικός από τον μαύρο γι' αυτό έπρεπε να υποστηριχθεί ή η μαύρη βασίλισσα να διώξει τον λευκό Πύργο με Βθ8. Τώρα ο Λάσκερ απειλεί με προώθηση πιονιών στο κέντρο. 37. γ4 Ιζ6; (βλέπε διάγραμμα). Ενα ακόμα λάθος, η κίνηση 37... Βθ8 ήταν καθοριστική».

(Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ