ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ
Νέα μείωση παραγωγής και παραγωγών

Οι αγελαδοτρόφοι μειώθηκαν από το 2010 μέχρι το 2011 κατά 65,5%!

Η παραγωγή και οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος μειώθηκαν ακόμα περισσότερο τη γαλακτοκομική περίοδο 2010 - 2011, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ. Τη γαλακτοκομική περίοδο 2010 - 2011 η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε στους 666.124 τόνους από 682.517 τόνους την περίοδο 2009 - 2010. Αντίστοιχα, ο αριθμός των παραγωγών μειώθηκε σε 4.275 από 4.590. Από την άλλη, όμως, τα μονοπώλια γάλακτος σε Ελλάδα και ΕΕ γιγαντώνονται και αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους.

Οι αγελαδοτρόφοι αποτελούν ένα τρανταχτό παράδειγμα μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων παραγωγών. Από 12.400 που ήταν το 2010 έφτασαν να είναι το 2011 4.275. Δηλαδή, υπήρξε μείωση 65,5%! Ταυτόχρονα, η χώρα είναι ελλειμματική σε αγελαδινό γάλα, αλλά η παραγωγή δεν μπορεί να αναπτυχθεί για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες εξαιτίας της ΚΑΠ, των ποσοστώσεων, των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των γαλακτοβιομηχανιών - καρτέλ και της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού. Η ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα είναι 840.000 τόνοι, αλλά οι ανάγκες της χώρας ξεπερνούν, όπως εκτιμάται, τους 1.200.000 τόνους. Με άλλα λόγια, η χώρα εισάγει περισσότερους από 600.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος! Ταυτόχρονα, οι αγελαδοτρόφοι δίνουν το γάλα τους σε εξευτελιστικές τιμές και οι γαλακτοβιομήχανοι το πουλούν πανάκριβα σε τριπλάσια και τετραπλάσια τιμή.

Η χώρα μπορεί να αποκτήσει αυτάρκεια σε αγελαδινό γάλα, όπως και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, και να αυξήσει και τις εξαγωγές. Μπορεί να παράγει φτηνά και υγιεινά προϊόντα σε όφελος του λαού. Αλλά όχι υπό συνθήκες καπιταλιστικής παραγωγής, ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων παραγωγών και πολιτικής ενίσχυσης των κερδών των μονοπωλίων. Ούτε φυσικά εντός της ΕΕ και σε καθεστώς μνημονίου. Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική οι αγελαδοτρόφοι θα υφίστανται ανελέητη εκμετάλλευση από τα μονοπώλια γάλακτος και θα οδηγούνται στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τους εργάτες, τους οποίους αντίστοιχα εκμεταλλεύονται ανελέητα τα μονοπώλια και τους οδηγούν μαζικά στη φτώχεια και την ανεργία. Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο για τους αγελαδοτρόφους και συνολικά αγροτοκτηνοτρόφους αν δεν υπάρξουν: Εγγυημένες τιμές παραγωγού και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Μείωση του κόστους παραγωγής. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές.

Ανάπτυξη, όμως, της εγχώριας παραγωγής και αλλαγή της ακολουθούμενης ολέθριας πολιτικής σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και των λαϊκών στρωμάτων θα υπάρξει μόνο όταν την εξουσία θα έχει πραγματικά ο λαός. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθεί η οικονομία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και θα εφαρμόζεται μια πολιτική που θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Πτώση» στα δάνεια των νοικοκυριών

Η συνεχής υποχώρηση, σε απόλυτα και σχετικά μεγέθη, των τραπεζικών χορηγήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καταδεικνύει το πρόβλημα του ελληνικού καπιταλισμού στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Τα κατεστραμμένα αγγεία τροφοδοσίας των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων με φρέσκα κεφάλαια από το πιστωτικό σύστημα ορθώνουν εμπόδια που δεν επιτρέπουν να ξεκινήσει η διαδικασία της αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου σε διευρυμένη κλίμακα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) μειώθηκε κατά 2,2% το Σεπτέμβρη του 2011, από 1,3% τον προηγούμενο Αύγουστο και 0,0% το Δεκέμβρη του 2010. Συνολικά το Σεπτέμβρη του 2011 η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα (χορηγήσεις νέων δανείων μείον εξόφληση τοκοχρεολυτικών δόσεων των υφιστάμενων δανείων) ήταν αρνητική κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών το Σεπτέμβρη του 2011 διαμορφώθηκαν στα 252,9 δισ. ευρώ έναντι 257,8 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2010.

Αναλυτικότερα, τα υπόλοιπα χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά το Σεπτέμβρη διαμορφώθηκαν στα 114,6 δισ. ευρώ έναντι 118,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2010. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά ήταν αρνητικός κατά 3,1%, ενώ αρνητική κατά 0,1 δισ. ευρώ ήταν και η μηνιαία καθαρή ροή.

Από τα υπόλοιπα των 118,1 δισ. ευρώ, τα 79,2 δισ. ευρώ αφορούν υπόλοιπα χρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων (ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης -3,1%), τα 33,7 δισ. ευρώ υπόλοιπα χρηματοδότησης των καταναλωτικών δανείων (ετήσιος ρυθμός μεταβολής -6,5%) και τα 1,7 δισ. ευρώ τα υπόλοιπα χρηματοδότησης των λοιπών δανείων.

Τα υπόλοιπα χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 122,7 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας ετήσιο ρυθμό μεταβολής αρνητικό κατά 0,9% και μηνιαία καθαρή ροή -0,6 δισ. ευρώ.

ΔΕΗ
Με τα στοιχεία των δήμων το χαράτσι

Μέτωπο απέναντι στους δήμους φαίνεται να ανοίγει η διοίκηση της ΔΕΗ, σαφώς με κυβερνητική εντολή. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «την ελλιπή και σε ορισμένες περιπτώσεις παραπλανητική ενημέρωση των καταναλωτών από εκπροσώπους Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για δήθεν εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού από τη ΔΕΗ του ύψους του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών». Σπεύδει μάλιστα, να επισημάνει ότι «σε περίπτωση κατά την οποία η ΔΕΗ θεωρήσει ότι βλάπτεται η εταιρική φήμη της, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της, από εσκεμμένη παραπληροφόρηση, θα πάρει όλα τα αναγκαία νόμιμα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της». Αν και στην προκειμένη περίπτωση περιορίζεται στο θέμα του υπολογισμού, η ΔΕΗ στέλνει σαφώς ένα μήνυμα και στους δήμους που καλούν στη μη πληρωμή του χαρατσιού.

Για τον υπολογισμό του τέλους, σημειώνει ότι προκύπτει από στοιχεία που έχουν χορηγήσει οι Δήμοι μέχρι τις 17 του περασμένου Σεπτέμβρη. Προσθέτει ότι η ΔΕΗ, όπως και οι άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, «δεν έχουν κανένα δικαίωμα μεταβολής στοιχείων, διορθώσεων και επιστροφής χρημάτων». Ακόμη, τα στοιχεία των δήμων που άλλαξαν μετά τις 19 του Σεπτέμβρη δεν επηρεάζουν τον υπολογισμό του τέλους, αλλά μόνο το ΤΑΠ.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, εάν εκτιμηθεί ότι υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους, οι καταναλωτές θα πρέπει: στην περίπτωση ευπαθών ομάδων να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αυτή θα επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ για τυχόν συμψηφισμό ή μη έκδοση δεύτερης δόσης. Στις άλλες περιπτώσεις, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το τέλος και στη συνέχεια να απευθυνθούν στις εφορίες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Νέα σκληρά μέτρα από τη νέα κυβέρνηση

Τα σημαντικά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων, που οξύνονται ακόμα περισσότερο λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, κυριάρχησαν στις εργασίες της εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ), που έγινε στο Αγρίνιο την περασμένη Κυριακή, 7 του Νοέμβρη.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών ήταν αντίθετο με το κλίμα που επικράτησε και τις αποφάσεις της ΓΣ. Ο συνδυασμός της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ, που στηρίζεται και συμμετέχει στην ΠΑΣΕΒΕ, έδωσε μια σκληρή μάχη επιμένοντας ότι αυτό που «πρέπει να διαφυλαχτεί και να βαθύνει είναι να συνεχίσει η ΟΕΣΒΔΕΝ σε αντιμονοπωλιακή γραμμή συσπείρωσης και δράσης». Πήρε 23 ψήφους και 5 έδρες στο νέο ΔΣ, με 9 αντιπροσώπους για την ΕΣΕΕ. Ο συνδυασμός ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, που συγκροτήθηκε από δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, του ΝΑΡ και διάφορους «ανεξάρτητους», σε αντι-ΠΑΣΕΒΕ, αντι-ΠΑΜΕ κατεύθυνση και με παραπλανητικό σύνθημα το «έξω τα κόμματα», πήρε 27 ψήφους και 6 έδρες, με 11 αντιπροσώπους για την ΕΣΕΕ.

Χαρακτηριστικό του κλίματος της συζήτησης στη Γενική Συνέλευση ήταν το ψήφισμά της, στο οποίο σημειώνει ότι «καταδικάζει την προσπάθεια που γίνεται για κυβέρνηση "Εθνικής Σωτηρίας" πριν αποφανθεί ο Ελληνικός λαός, με σκοπό την ψήφιση της Δανειακής Σύμβασης και των μέτρων που την συνοδεύουν. Στο βαθμό που αυτή υλοποιηθεί αυτό σημαίνει νέα πιο σκληρά μέτρα ενάντια στα λαϊκά στρώματα και μαζικό κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ