ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ» ΕΒΕΑ
Εξι στους δέκα τρέμουν την ανεργία

Εξι στους δέκα εργαζόμενους φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2012. Αυτό αποτυπώνεται στο «οικονομικό βαρόμετρο» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), που πραγματοποίησε για λογαριασμό του η Alco σε δείγμα 1.000 ατόμων, απ' όλη τη χώρα, εκτάκτως αυτή τη φορά στις αρχές του μήνα Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «φοβάστε ότι το 2012 μπορεί να χάσετε τη δουλειά σας», το 64% απάντησε «ναι», το 33% «όχι», ενώ δεν απάντησε το 3% των ερωτηθέντων. Στις απαντήσεις αποτυπώνεται με ενδεικτικό τρόπο η ανασφάλεια και η αγωνία που βιώνουν οι εργαζόμενοι ότι από μέρα σε μέρα θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων όσο βαθαίνουν η κρίση και η φτώχεια για την πλειοψηφία του λαού.

Στην ίδια έρευνα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν εάν «πιστεύουν ότι η συμφωνία της 26ης Οκτώβρη θα οδηγήσει σε ανάκαμψη την οικονομία ή θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση». Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την άγρια προπαγάνδα που γίνεται τις τελευταίες μέρες από τα περισσότερα αστικά κόμματα για το ρόλο της συγκεκριμένης συμφωνίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, το 53%, απάντησε ότι θα οξύνει την «ύφεση», ενώ μόνο το 18% φέρεται να πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε «ανάκαμψη».

Τέλος, στην ερώτηση εάν γνωρίζουν «το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης», οι ερωτηθέντες απάντησαν «όχι» σε ποσοστό 57% , «μέρος της» σε ποσοστό 34% , «ναι» το 6% και δεν απάντησε το 3%.

Στην πραγματικότητα, αυτό που μπορεί κανείς να δει από την πρώτη ανάγνωση των απαντήσεων που δόθηκαν, είναι η συσκότιση που σκόπιμα και συντονισμένα συντηρούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου γύρω από τις βάρβαρες επιπτώσεις των πολιτικών που όλα μαζί βάζουν πλάτες να προωθήσουν για τη στήριξη των κερδών της πλουτοκρατίας.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - S&B
Στην «Αλουμίνιον» οι βωξίτες

Στα χέρια της «Αλουμίνιον ΑΕ» περνά ο βωξίτης, βασική πρώτη ύλη της εταιρείας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με την «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο πλευρών, η απόκτηση της δραστηριότητας του βωξίτη θα γίνει σταδιακά.

Σε πρώτη φάση, η δραστηριότητα βωξίτη της S&B θα μεταφερθεί στην εταιρεία Δελφοί Δίστομον («ΔΔ»). Στο νέο εταιρικό σχήμα («Νέα ΔΔ») που θα προκύψει, η «Αλουμίνιον» θα αγοράσει μέρος της συμμετοχής της S&B, ώστε το ποσοστό της να διαμορφωθεί σε 51%. Το 49% που θα ανήκει στην S&B, θα εξαγοραστεί σταδιακά, εντός 30 μηνών, από την «Αλουμίνιον».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ, Ε. Μυτυλαιναίος, δήλωσε ότι «μετά από 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, με την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων, θα ελέγχει η ίδια τη βασική της πρώτη ύλη, τον βωξίτη, κάτι που δεν είχε καταφέρει έως τώρα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των μεταλλείων και σε αύξηση των εξαγωγών».

Σύμφωνα με τη δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της S&B, Κρ. Αναβλαβή, ο όμιλος θα εστιάσει στις διεθνείς του δραστηριότητες. Ο βωξίτης αντιπροσωπεύει το 8% των πωλήσεων του ομίλου. Ο όμιλος έχει παρουσία σε 20 χώρες και απασχολεί διεθνώς περίπου 2.000 εργαζόμενους.

ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ - ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
Ζητούν εξαίρεση από το χαράτσι στα ακίνητα

Εναντίον της υπουργικής απόφασης, που «αυθαίρετα» δεν εξαιρεί τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων από την καταβολή του τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, καταφέρεται η Συνομοσπονδία του κλάδου. Κάνει, μάλιστα, λόγο για «πλήρη αντίθεση» της απόφασης με όσα προβλέπει ο νόμος και θεωρεί ότι η εξαίρεση μόνο των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ από το χαράτσι με την «παράνομη» αυτή απόφαση, σημαίνει την «υφαρπαγή του εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων».

Η Συνομοσπονδία, που συμμετέχει και στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), παραγνωρίζοντας ότι σ' αυτόν κυριαρχούν τα μεγάλα τουριστικά συμφέροντα, «έπεσε από τα σύννεφα» χωρίς λόγο, αφού η πολιτική που υλοποιείται και αυτή που συνδιαμορφώνεται από κυβέρνηση και ΣΕΤΕ, εξυπηρετεί απόλυτα στοχευμένα τα συμφέροντα των μεγάλων του τουριστικού κλάδου.

Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ακόμη ότι «καταγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών για αποφάσεις "δύο ταχυτήτων" που βάλλουν κατά του κλάδου των τουριστικών καταλυμάτων και οδηγούν σε απόγνωση τους 40.000 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Η Συνομοσπονδία στηλιτεύει την τακτική της παρερμηνείας του νόμου και αποδοκιμάζει την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, προειδοποιώντας για δυσμενείς συνέπειες στην περιφερειακή οικονομία της χώρας, την οποία χρόνια τώρα στηρίζουν οι επιχειρήσεις - μέλη της».

ΥΠΕΚΑ
Δύο απολύσεις για δωροδοκία

Την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης (απόλυσης) δύο υπαλλήλων του επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η ποινή επιβλήθηκε «μετά από τη σχετική απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, καθώς συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω για δωροδοκία κατόπιν καταγγελίας ιδιοκτήτη εστιατορίου, όπου είχαν πάει για έλεγχο».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Απόφαση για την καύση βιομάζας

Υπέγραψε το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την απόφαση με την οποία επιτρέπεται η καύση βιομάζας για θέρμανση κτιρίων και νερού. Με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού», η νέα απόφαση αποσκοπεί σε δύο πράγματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «Στην απελευθέρωση της χρήσης βιομάζας (pellets και άλλα) στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης» και στη «θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου πλαισίου ελέγχου των εκπεμπόμενων από αυτές τις εγκαταστάσεις καυσαερίων».

Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και απόλυτα συνειδητά, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκονται στα ύψη, ενώ τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών έχουν «κατακρεουργηθεί» άμεσα και έμμεσα, με το μέλλον να αναμένεται ακόμη πιο μαύρο. Αν και διανθίζεται με διάφορες «κορόνες» περί προστασίας του περιβάλλοντος, απαγκρίστωσης από το πετρέλαιο, μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η απόφαση δε θεωρείται άσχετη με μια ολόκληρη επιχείρηση που στήνεται εδώ και καιρό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις νέες μεθόδους συμπύκνωσης ώστε να είναι δυνατή η καύση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ