ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΟΛΟΥ
Καταγραφή δημοτικής περιουσίας ενόψει εκποιήσεων;

Την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βόλου ανέθεσε στην επιχείρησή του «Αναπτυξιακή Εταιρεία Βόλου» (ΑΝΕΒΟ ΑΕ), η Δημοτική Αρχή του δήμου - υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος είναι ο Π. Σκοτινιώτης - έναντι του ποσού των 40.000 ευρώ. Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου επισημαίνει πως «εκτιμά ότι οι διακηρύξεις της δημοτικής αρχής για καταγραφή και "αξιοποίηση" της δημοτικής περιουσίας, εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης, εκχώρησης και εκμετάλλευσής της από ελληνικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια και της τιτλοποίησής της για αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας». Σημειώνει, δε, ότι «ο Καλλικρατικός Δήμος Βόλου κατέχει ακίνητη περιουσία που υπολογίζεται με αντικειμενικές αξίες, των γηπέδων - οικοπέδων σε 164.000.000 ευρώ και των κτιρίων και τεχνικών έργων σε 65.000.000 ευρώ».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει: «Η νέα δημοτική αρχή έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να προχωρήσουν οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα. Ωστόσο, το "ξεκαθάρισμα" του περιουσιολογίου των περιφερειακών πρώην δήμων που συνενώθηκαν με το Δήμο Βόλου, οι οποίοι κατέχουν μεγάλες εκτάσεις γης, συνδέεται με την εφαρμογή επιχειρησιακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που στόχο έχουν να υποθηκεύσουν και να δεσμεύσουν την περιουσία του κράτους και των δήμων, με αποικιακού τύπου συμφωνίες, στα συμφέροντα μονοπωλιακών επιχειρήσεων της ΕΕ, για να εξασφαλίσουν αμύθητα κέρδη και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ιδιαίτερα σ' αυτήν την περίοδο γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης».

Και καταλήγει: «Αυτά είναι τα σχέδια "ανάπτυξης", που προωθεί η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, με την αγαστή στήριξη της ΝΔ, και της οποία "μεταβατική" προκύψει ύστερα από τις πολιτικές διεργασίες που είναι εξέλιξη, έχοντας στο πλευρό τους και τους "καλλικρατικούς άρχοντες". Είναι σχέδια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της εργατικής δύναμης, με την "κινεζοποίηση" των μισθών, προς όφελος της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Μια ανάπτυξη που θα σπρώξει ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια και την ανέχεια την εργατική τάξη. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από το "νέο μοντέλο ανάπτυξης", γιατί είναι τόσο παλιά όσο το βάρβαρο σύστημα που υπηρετούν. Ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού είναι αυτός της λαϊκής εξουσίας με λαϊκή οικονομία».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Επιδιώκει «αλλαγή εικόνας της πόλης» προς όφελος του κεφαλαίου

Μια πρωτεύουσα παραδομένη σε μεγαλοξενοδόχους και μεγαλεμπόρους, μακριά από την ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών, προωθεί συστηματικά η δημοτική αρχή Αθήνας (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ). Σε αυτό το πλαίσιο και κατόπιν πρωτοβουλίας του γραφείου της Κομισιόν στην Αθήνα χτες ο δήμαρχος Γ. Καμίνης συναντήθηκε με 35 δημοσιογράφους από 5 ευρωπαϊκές χώρες.

Χαρακτήρισε κυρίαρχη επιδίωξή του μια Αθήνα βιώσιμη πόλη γενικά για τους κατοίκους της και «αξιόλογο προορισμό» για τους επισκέπτες της. Εδωσε δε έμφαση στην «ανάγκη αλλαγής της εικόνας του ιστορικού κέντρου». Ανάγκη που υπηρετείται από ευρωενωσιακά και εθνικά προγράμματα, προωθούμενα από κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο, τα οποία αποσκοπούν σε ανάπλαση με δημόσιο χρήμα ολόκληρων περιοχών, επίτηδες υποβαθμισμένων και αφόρητων σε ό,τι αφορά την διαβίωση για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, όπου πρόλαβαν και με το χρήμα τους τοποθετήθηκαν έγκαιρα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αναμένοντας τώρα να βγάλουν στο πολλαπλάσιο την επένδυσή τους.

Κι επειδή η οικονομική εκμετάλλευση πηγαίνει χέρι - χέρι με τον περιορισμό λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αναφερόμενος ο δήμαρχος στα πρόσφατα επεισόδια και τις καταστροφές που προκάλεσαν γνωστοί παρακρατικοί μηχανισμοί, προανήγγειλε «ανάληψη πρωτοβουλίας» προς όλους τους «εμπλεκόμενους φορείς», ώστε «να συζητηθεί πως η πόλη θα παραμείνει όρθια».

Θυμίζουμε ότι ο Γ. Καμίνης, με εκπεφρασμένη την αντίληψή του εδώ και χρόνια για περιορισμό διαδηλώσεων στο κέντρο όπως ζητούν οι μεγαλέμποροι, ανέλαβε ως δήμαρχος, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, πρωτοβουλία για την εκπόνηση προσχεδίου νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις με στόχο τον περιορισμό τους.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ήταν μέχρι χτες βράδυ επιχείρηση της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της ΕΥΠ για την εξάρθρωση τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Στην υπόθεση εμπλέκονται και τέσσερις αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος. Ερευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη σε Αττική, Πάτρα και Ιωάννινα και μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 18 άτομα, ενώ οι αρχές εντόπισαν μεγάλη αποθήκη στην Ελευσίνα, όπου βρέθηκαν χιλιάδες πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΜΕΧΡΙ 2.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ: Νόμιμες κρίθηκαν από το ΣτΕ οι συμπληρωματικές ρυθμίσεις που έγιναν στο ΠΔ του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους όρους δόμησης σε μικρούς οικισμούς. Με το ΠΔ επέρχονται σημαντικές αλλαγές στους όρους και τους περιορισμούς δόμησης σε οικισμούς της χώρας που έχουν πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους. Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ αυστηροποιούνται οι όροι δόμησης και σε αρκετές περιπτώσεις επανακαθορίζεται η αρτιότητα και το ελάχιστο εμβαδόν των οικοπέδων, το ελάχιστο «πρόσωπο» των οικοπέδων, ο συντελεστής δόμησης, η κλήση του οικοπέδου, το μέγιστο ύψος των κτιρίων κ.λπ. Τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε κριθεί το επίμαχο διάταγμα νόμιμο, ενώ μετά τη γνωμοδότηση του ΣτΕ επανακατατέθηκε με τροποποιήσεις και προσθήκες, το οποίο εγκρίθηκε με την υπ' αριθμό 284/2011 γνωμοδότηση του ΣτΕ.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εύβοιας ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 13 Νοέμβρη 2011 και ώρα 11 π.μ. στον Αϊ-Γιώργη στο Προκόπι Εύβοιας, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους: ΘΥΜΙΟ ΚΑΨΗ (καπετάν Ανάποδο) και ΓΙΩΡΓΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟ (καπετάν Ευβοιώτη), καθώς επίσης και όλους τους ήρωες του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Από τη Χαλκίδα θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Αγοράς

Επίσης, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ που συμμετέχουν στην εκδήλωση, δρομολογούν πούλμαν, την ίδια μέρα ώρα 8 το πρωί από πλατεία Κάνιγγος, για την εκδήλωση (πληροφορίες στα τηλ: 210/8831368 και 8225407).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ