ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Εκατοντάδες στην ουρά για το ψωροεπίδομα

Παρέμβαση στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου έκανε χτες η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος

Μαζική παρέμβαση στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου έγινε χτες από τη Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς του Κερατσινίου ανοίγοντας τη συζήτηση με τους ανέργους που βρίσκονταν στις ουρές. Στις 9 το πρωί είχαν ήδη περάσει από το τοπικό γραφείο 200 άνεργοι, ενώ σύμφωνα με στοιχεία των υπαλλήλων του γραφείου, οι άνεργοι που περνούν καθημερινά για αιτήσεις και επίδομα, ξεπερνούν πλέον τους 600! Τον Σεπτέμβρη έφταναν τους 400! Και βέβαια η τάση είναι διαρκώς αυξητική. Η αύξηση των επιδοτούμενων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι πάνω 30%!

Ο Κ. Δ. οδηγός που απολύθηκε πριν από 5 μήνες και έχει 4 παιδιά, ήταν ένας από αυτούς που είχε στηθεί στην ουρά. Οπως ανέφερε, τώρα δε δουλεύει κανένας στο σπίτι και προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με το επίδομα «και κάτι λίγα που είχαμε στην μπάντα. Εχω σταματήσει πια να πληρώνω και τις δόσεις για το δάνειο που είχαμε πάρει για να αγοράσουμε σπίτι. Δεν έχω πληρώσει το επίδομα αλληλεγγύης. Δεν έχω να πληρώσω όχι το χαράτσι της ΔΕΗ, αλλά ούτε και το λογαριασμό της ΔΕΗ. Αλλά και να είχα δε θα τους πλήρωνα. Εχω καταλάβει ότι το μόνο που έχουμε να κάνουμε και το οφείλουμε στα παιδιά μας είναι να ξεσηκωθούμε».

Η χτεσινή παρέμβαση στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου ήταν μία από τις αγωνιστικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται αυτές τις μέρες από τις ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις του Πειραιά, αναδεικνύοντας ως έναν ακόμα μεγάλο σταθμό της πάλης των εργαζομένων, το αυριανό συλλαλητήριο στην Ομόνοια.

Στα πλαίσια αυτά, παρέμβαση έγινε χτες το πρωί και στο κατάστημα του ΙΚΑ στο κέντρο του Πειραιά, από συνταξιούχους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Με το μεγάλο πανό που είχαν «στήσει» μπροστά στην είσοδο του κτιρίου το οποίο ανέγραφε: «Οχι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οργάνωση στα ταξικά σωματεία. Αντεπίθεση», να δίνει το στίγμα, καλούσαν με την ντουντούκα το λαό του Πειραιά σε συσπείρωση και οργάνωση δυνάμεων σε κάθε χώρο δουλειάς, στις εργατογειτονιές σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στην Ομόνοια, για να δώσουν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου, τη δική τους απάντηση στο μαύρο μέτωπο της αστικής τάξης, των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, σήμερα η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών διοργανώνει σύσκεψη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Αντιδρούν στα αντιλαϊκά μέτρα

Πάνω από 200 οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση

Την απόφασή τους να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση που νιώθουν, από τα αλλεπάλληλα χαράτσια και τα κύματα αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων που καθημερινά επιβάλλονται, σε συνειδητή άρνηση πληρωμής, μαζική απειθαρχία και αποφασιστική αντίσταση, δηλώνουν οι εργατοοικογένειες που ζουν στις εργατικές κατοικίες της ΖΕΠ στην Κοζάνη.

Χθες το πρωί από τις 7 έως τις 9, προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στη συνέχεια, στις 10 το πρωί, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΥΑΚ, απαιτώντας από τη Δημοτική Επιχείρηση να μην τολμήσει να κόψει το νερό και την τηλεθέρμανση σε καμία εργατική οικογένεια που αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς.

Σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ., συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, θα συμμετέχουν στην προγραμματισμένη συμβολική κατάληψη και παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΕΥΑΚ, που οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Κοζάνης.

Τα χαράτσια της ΔΕΗ έφτασαν στα περισσότερα σπίτια των εργατικών κατοικιών και είναι τσουχτερά. Για την πρώτη δόση οι εργατικές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν από 250 ευρώ και πάνω για σπίτια που θα τα πληρώνουν μια ζωή χωρίς να ξέρουν αν ποτέ καταφέρουν να γίνουν δικά τους. Στο σύνολό τους, οι περίπου 200 εργατικές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση. Το 50% βιώνει την ανεργία και όσοι εργάζονται είτε είναι απλήρωτοι για μήνες είτε έχουν υποστεί τις δραματικές μειώσεις στους μισθούς που επέβαλαν οι εργοδότες τους. Ηδη, πολλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να τους κόψουν το νερό και την τηλεθέρμανση, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Στο ψήφισμά τους σημειώνουν: «Απαιτούμε να παρθούν πίσω τα χαράτσια. Δεν καταβάλλουμε ούτε ένα ευρώ από όσα ζητούν να πληρώσουμε και προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να επιβάλλουν μέτρα για τη στάση μας αυτή. Θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντί τους. Θα αποκρούσουμε αγωνιστικά κάθε προσπάθεια της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στις οικογένειές μας. Δε θα επιτρέψουμε να μείνει χωρίς ρεύμα, νερό ή θέρμανση καμιά οικογένεια στον εργατικό οικισμό. Κάθε δρόμος και τετράγωνο, κάθε πολυκατοικία, σπίτι το σπίτι του Οικισμού Εργατικών Κατοικιών θα γίνουν φρούρια αντίστασης, αγώνα, αλλά και εργατικής αντεπίθεσης!»

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Καθημερινές πρωτοβουλίες

Σε ανοιχτή συνέλευση καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Ιπποκράτη Λάρισας τους κατοίκους της συνοικίας, αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο 27ο Δημοτικό Σχολείο, στην αίθουσα του γυμναστηρίου. Στη συνέλευση θα συζητηθεί η οργάνωση της μαζικής άρνησης πληρωμής των χαρατσιών της κυβέρνησης, αλλά και η υπεράσπιση κάθε λαϊκής οικογένειας στην οποία θα επιχειρήσουν να κόψουν το ρεύμα ή να κάνουν κατάσχεση.

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Ιπποκράτη επισημαίνει: «Η οργανωμένη αγωνιστική κινητοποίηση όλων μας, ενάντια στα χαράτσια και συνολικά σε κάθε πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής, επιβάλλεται σήμερα, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών της συνοικίας, όπως και όλες οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες, βιώνουμε τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης που εξαπέλυσαν εναντίον μας η κυβέρνηση, η ΕΕ, η τρόικα και το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας. Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο, ενώ πολλοί εργαζόμαστε ελάχιστες ώρες και ημέρες το μήνα και το μέλλον είναι ακόμα πιο άσχημο, αφού οι απολύσεις θα αυξηθούν και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, αλλά και πολλοί ΕΒΕ οδηγούνται στο κλείσιμο».

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Θήβας πραγματοποιεί παράσταση - διαμαρτυρία στην τοπική ΔΕΗ ενάντια στα χαράτσια των εργατικών κατοικιών της περιοχής. Αντίστοιχα, συγκεντρώσεις ενάντια στα χαράτσια διοργανώνουν έξω από το κτίριο της ΔΕΗ την Πέμπτη το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Αμφισσας και η Λαϊκή Επιτροπή Αιδηψού το πρωί της Παρασκευής.

Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα και Αλληλεγγύης Προσφυγικών στην Πάτρα καλεί σε λαϊκή συνέλευση με θέμα την άρνηση πληρωμών των χαρατσιών της ΔΕΗ και της Εφορίας και την οργάνωση του αγώνα, το Σάββατο 12 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του «Παμμικρασιατικού».

Χέρι χέρι να φτάσει παντού το κάλεσμα του ξεσηκωμού
Χέρι χέρι να φτάσει παντού το κάλεσμα του ξεσηκωμού
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Παρέμβαση στο ΙΚΑ Νεάπολης

Κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ Νεάπολης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι συνταξιούχοι της περιοχής, καταγγέλλοντας την πολιτική που εμπορευματοποιεί την υγεία και καταδικάζει σε έξωση από τις υπηρεσίες Υγείας χιλιάδες συνταξιούχους και φτωχούς εργάτες. Οπως κατήγγειλαν στη διάρκεια της κινητοποίησης, στο ΙΚΑ Νεάπολης όπως και σε όλα τα ΙΚΑ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς.

Η κινητοποίηση ήταν η πρώτη από τις παρεμβάσεις που προγραμματίζει να κάνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης. Στις 14 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., μαζί με προέδρους των σωματείων από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης. Στις 22 Νοέμβρη, 8.30 π.μ., θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και αποκλεισμό των ταμείων του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ακύρωσαν πρόστιμο που επιβλήθηκε σε άνεργο

Δυναμική παρέμβαση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) πραγματοποίησε χτες το πρωί η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος, απαιτώντας δωρεάν μεταφορά των ανέργων και κατάργηση των προστίμων σε όσους άνεργους δεν μπορούν να πληρώσουν εισιτήριο. Μάλιστα, απαίτησαν επιτόπου και κατάφεραν την ακύρωση ενός τέτοιου προστίμου που είχε επιβληθεί σε μακροχρόνια άνεργο. Επίσης, ζήτησαν από τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΘ να τεθούν τα αιτήματά τους στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού στις 24 Νοέμβρη, ώστε να συζητηθούν και να ληφθεί σχετική απόφαση.

Στην Ξάνθη, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, απαιτώντας να μην καταβληθεί το χαράτσι. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, κάλεσε το λαό οργανωμένα να αρνηθεί να πληρώσει και να τιμωρήσει αυτούς που έχουν το θράσος να βασανίζουν και να απειλούν τα λαϊκά στρώματα με κυρώσεις και πρόστιμα, αν δεν υποταχθούν.

Αύριο Πέμπτη, 10 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Ρολόι της Νεάπολης Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής, με στόχο την οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού από το λαό της περιοχής.

Συλλαλητήριο στη Νάουσα

Συλλαλητήριο ενάντια στα χαράτσια διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας την Παρασκευή 11 Νοέμβρη στις 11 το πρωί στην πλατεία Καρατάσου και στη συνέχεια αποκλεισμό της ΔΕΗ. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου το ΕΚ Νάουσας έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Σε κλείσιμο των καταστημάτων από τις 11 το πρωί καλεί τους ΕΒΕ η Επιτροπή Αγώνα αυτοαπασχολούμενων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ