ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ο δρόμος για τους ανέργους είναι η οργάνωση της πάλης τους

Τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία με τους ανέργους να ξεπερνούν τις 900.000 τον περασμένο Αύγουστο και το ποσοστό ανεργίας να εκτινάσσεται στο 18,4% δείχνουν το μεγάλο μακελειό που γίνεται από την εφαρμοζόμενη βάρβαρη αντεργατική πολιτική, σημειώνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΣΥΕ για τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας δείχνουν το μεγάλο μακελειό που γίνεται. Ιδιαίτερα στη νεολαία, στις γυναίκες.

Οι άνεργοι εμφανίζονται αυξημένοι τον Αύγουστο του 2011 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι κατά 295.000. Συνολικά 908.000, που ανέρχεται σε ποσοστό επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού της χώρας 18,4% από 12,2% τον Αύγουστο του 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο διαχρονικά τα ποσοστά ανεργίας είναι τα χαμηλότερα του έτους, λόγω ανόδου της τουριστικής δραστηριότητας.

Τα στοιχεία βέβαια αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Κρύβουν σκόπιμα τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κ.λπ. Αποκρύπτουν επίσης τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και αναζητούν δουλειά για ένα πενιχρό μεροκάματο.

Η ανεργία είναι αγιάτρευτη πληγή της καπιταλιστικής ανάπτυξης και θεριεύει σε περίοδο κρίσης.

Η ανεργία το επόμενο διάστημα θα γιγαντωθεί και εξαιτίας της εμβάθυνσης της οικονομικής ύφεσης από τις δέσμες βαρβάρων αντιλαϊκών μέτρων.

Οι άνεργοι δεν είναι επαίτες. Διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν δουλειά σταθερή και μόνιμη με πλήρη δικαιώματα. Διεκδικούν μέτρα προστασία τους. Ο δρόμος για τους ανέργους είναι η οργάνωση της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την προστασία τους με τη διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Για να αποτινάξουν από πάνω τους τα δεσμά του καπιταλιστικού συστήματος που τους κάνει τη ζωή μαρτύριο.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες, το κάθε σωματείο των εργαζομένων και την κάθε οργάνωση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε συνεχή αγωνιστικό πόλεμο μέχρι να συντρίψουν την αντεργατική πολιτική. Τους καλεί με τους αγώνες τους να ντεραπάρουν τα φρικιαστικά σχέδια σε βάρος του λαού, του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. που στηρίζεται αναφανδόν από την πλουτοκρατία, την ΕΕ, το ΔΝΤ. Να δυναμώσουν πιο πολύ τους δεσμούς τους με τους ανέργους, τις γυναίκες, τη νεολαία δίνοντας βάρος στην οργάνωσή τους στους τόπους δουλειάς, στις εργατικές λαϊκές συνοικίες. Να παλέψουν για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Κλήση σε απολογία» για κινητοποίηση στην Εφορία

Σε απολογία κάλεσε χτες η αστυνομία κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής τον Δημήτρη Τασιούλα, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, δημοτικό σύμβολο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την κατάληψη της Εφορίας από το ΠΑΜΕ και τις υπόλοιπες αγωνιστικές αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις στις 29 Σεπτέμβρη. Αφορμή έδωσε η επώνυμη καταγγελία σωφρονιστικού υπαλλήλου προς την υπηρεσία του για τους λόγους που η Εφορία ήταν κλειστή. Η καταγγελία αυτή στάλθηκε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών και αξιοποιήθηκε για να κινηθεί στη συνέχεια η διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων. «Δεν είναι η πρώτη φορά, σημειώνει, που όταν κινητοποιούνται και διεκδικούν οι εργαζόμενοι τα δίκαια αιτήματά τους γίνονται μάρτυρες της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους όπως συνέβη και στην πόλη μας με τις εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ "DIA", με τους συμβασιούχους εργαζόμενους του Δήμου Ιωαννιτών, παλαιότερα με τους κατοίκους του Ελληνικού». Ξεκαθαρίζει ότι «η πολιτική ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων, της πάλης του λαού συνολικά, για τη θωράκιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, της συνεχιζόμενης και ακόμη πιο σκληρής, άγριας επίθεσης από τη νέα κυβέρνηση των κομμάτων της πλουτοκρατίας δε θα περάσει».

Καλεί την εργατική τάξη και το λαό να μη φοβηθεί, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις με όρους μαζικής συμμετοχής, οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, παντού, για την ανατροπή της αστικής νομιμότητας και τη δημιουργία μιας νέας νομιμότητας, της λαϊκής. Για την ανατροπή της εξουσίας και οικονομίας των μονοπωλίων, για να επιβάλει τελικά το δίκιο της τάξης του.

Αθωώθηκαν οι εργάτες του «Καριπίδη»

Χτες, επίσης, 26 εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καριπίδη» οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με την κατηγορία της «παράνομης βίας» και τη «διατάραξη της οικιακής ειρήνης» επειδή το 2009 κατά τη διάρκεια αγωνιστικών κινητοποιήσεων με τη στήριξη του ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, υπεράσπιζαν την εργασία τους. Η κατηγορία δε στοιχειοθετήθηκε και ήταν φυσικό, αφού οι μηνύσεις ήταν προϊόν της εργοδοσίας για να ενοχοποιήσει τους αγωνιζόμενους εργάτες.

ΠΑΣΚΕ
Στηρίζει το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Την κυβερνητική πολιτική για ξεπούλημα της ΔΕΗ και τα συμφέροντα των μονοπωλίων που διεκδικούν να πάρουν μερίδιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στηρίζουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που μέχρι πριν δήλωναν ότι «το ξεπούλημα της ΔΕΗ θα περάσει πάνω από τα πτώματά μας». Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», που με δήλωσή του υπογραμμίζει ότι προκειμένου να μην ακυρωθεί εξαιτίας του προβλήματος χρηματοδότησης, η επένδυση της νέας μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ύψους 1,3 δισ., «μια εφαρμόσιμη λύση μπορεί να είναι η είσοδος ιδιώτη, καθώς ούτως ή άλλως το επικυρωμένο πια μνημόνιο καθορίζει ότι οι ιδιώτες αποκτούν πρόσβαση «σε ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν υπάρχουσες μονάδες της ΔΕΗ μέσω καύσης λιγνίτη, καθώς και νεότερες μονάδες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον».

Σε μια προσχηματική προσπάθεια διαφοροποίησης από τις δηλώσεις του προέδρου, το Σωματείο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ - ΔΑΚΕ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως η θέση του σωματείου για τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», είναι ότι θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο από τη ΔΕΗ. Βέβαια, αρχίζει να ρίχνει τις «μάσκες» της αντίστασης καθώς πουθενά δεν καταδικάζει ούτε τη στάση του προέδρου, ούτε την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Αλλωστε, την ίδια στάση έχει και η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (πλειοψηφούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την απελευθέρωση του κλάδου Ενέργειας και την εισβολή ιδιωτών στη ΔΕΗ.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία», η παράταξη του ΠΑΜΕ στο σωματείο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», καταδικάζει τη στάση του προέδρου και των παρατάξεων που τον στηρίζουν. Με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η μόνη ελπίδα για να μην ξεπουληθεί στους ιδιώτες η ΔΕΗ και η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, για ανάπτυξη της ΔΕΗ που θα υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας και του εργαζόμενου λαού, είναι ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, η ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων. Καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη και ανοχή στις ξεπουλημένες ηγεσίες, γιατί είναι επικίνδυνες για τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού και της χώρας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΤΑ: Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους και την αιρετή περιφέρεια, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, απευθύνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, να συμμετάσχουν στην αυριανή εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, την Κυριακή 13 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Νομικής Σχολής Αθηνών, οδός Σόλωνος και Μασσαλίας.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Το ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί σε νέα συνέλευση αύριο 13 Νοέμβρη. Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρξει απαρτία, η εκλογοαπολογιστική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τελικά την Κυριακή 27 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στο ΕΚΘ.

«ALEX PACK»: Σε σύσκεψη, αύριο, στις 5 το απόγευμα, στα γραφεία του σωματείου, καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Alex Pack» ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ: Συγκέντρωση με εργαζόμενους που απασχολήθηκαν στην απογραφή, τη Δευτέρα, 14 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, διοργανώνει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην απογραφή του πληθυσμού - στην Εύβοια είναι πάνω από 1.000 άτομα - παραμένουν απλήρωτοι.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Αύριο η γενική συνέλευση

Νέα απόλυση στην ΕΒΓΑ

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 13 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής, στα γραφεία του, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος).

Στο μεταξύ στην ΕΒΓΑ, η εργοδοσία προχώρησε σε μία ακόμη απόλυση, την ενδέκατη μέσα στους τελευταίους μήνες, συνεχίζοντας την επιθετικότητά της. Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων αποφάσισε ομόφωνα 4ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη (12 μ. έως 4 μ.μ.) και διεξαγωγή γενικής συνέλευσης, απαιτώντας την ανάκληση όλων των απολύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ