ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επιμένει στον οικονομικό στραγγαλισμό της Παλαιστίνης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Να παρατείνει την παρακράτηση της απόδοσης των εσόδων από φόρους και τέλη που συλλέγει για λογαριασμό της Π. Αρχής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποφάσισε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, παρά την, περί του αντιθέτου, εισήγηση του υπουργού Αμυνας, Μπάρακ, που υποστήριξε ότι «το συνεχιζόμενο πάγωμα απόδοσης χρημάτων καλλιεργεί κλίμα έντασης και βίας». Η ισραηλινή ηγεσία προχώρησε στη συγκεκριμένη συλλογική τιμωρία, καθώς τα χρήματα αυτά (περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια το μήνα) προορίζονται για δημόσιες δαπάνες και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, μετά την αποδοχή της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους στην Unesco, στις αρχές του μήνα.

Η κλιμάκωση των ισραηλινών «αντιποίνων» συνοδεύτηκε και από μία νέα αεροπορική επιδρομή, τα ξημερώματα χτες, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Στόχος της επίθεσης στην Μπέιτ Λαχίγια έγινε ναυτική βάση, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αξιωματικός και να τραυματιστούν άλλα επτά άτομα. Ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε, ως συνήθως, να μιλήσει για «πλήγμα κατά ύποπτων κινήσεων».

Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, διέρρεαν ότι στη Γάζα έχουν φτάσει πολλά όπλα από τον πόλεμο στη Λιβύη και ότι πλέον παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν το Τελ Αβίβ, γι' αυτό και το Ισραήλ έχει σχέδια και ετοιμότητα ακόμη και για ανατροπή της κυβέρνησης της «Χαμάς», τα οποία, όμως, θεωρεί ότι δε χρειάζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να θέσει σε εφαρμογή.

Από την άλλη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, προκαλούσε, και πάλι, λέγοντας ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας μπορεί ν' αρθεί αν υπάρξει ξένος στρατός που θα ελέγχει τα σύνορά της, π.χ. η γαλλική Λεγεώνα των Ξένων!

Μέτρα κατά των «ενοχλητικών» οργανώσεων

Ως πολύ σοβαρό πλήγμα κατά του φιλειρηνικού κινήματος, αλλά και οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης εντός Ισραήλ σχολιάζουν αναλυτές, αλλά και αντιπολίτευση την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου να εγκρίνει μείωση του χρηματικού ποσού που μπορεί μια ισραηλινή μη κερδοσκοπική οργάνωση να λαμβάνει από το εξωτερικό, ακόμη και αν οι χρηματοδότες της είναι ο ΟΗΕ. Το νέο όριο ετήσιας χρηματοδότησης δεν ξεπερνά τα 5.200 δολάρια, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την επιβίωση αρκετών οργανώσεων, ιδιαίτερα οργανώσεων προστασίας δικαιωμάτων και φιλοπαλαιστινιακών και αυτός εκτιμάται ότι είναι και ο στόχος της συγκεκριμένης απόφασης.


ΣΥΡΙΑ
Σκληραίνει η αντιπαράθεση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε κλιμάκωση των πιέσεων προς την ηγεσία Ασαντ προχώρησε ο Αραβικός Σύνδεσμος, που, στη σχετική έκτακτη συνεδρίασή του το Σάββατο, αποφάσισε, τελικά, παρά τις διαφωνίες και τις αποχές από μέλη του (Λίβανος και Ιράκ φέρεται να ψήφισαν κατά και γι' αυτό κατηγορούνται ως φιλοϊρανοί), την αναστολή συμμετοχής της Συρίας στις συνόδους και στα όργανά του μέχρις ότου εφαρμόσει το σχέδιο του Συνδέσμου για την επίτευξη ηρεμίας στη χώρα, στο οποίο είχε συναινέσει στις αρχές του μήνα. Η απόφαση δεν έχει άμεση ισχύ, και αναμένεται αντίδραση της Δαμασκού μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος στο Ραμπάτ του Μαρόκου και θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων. Ενδεικτικό της εξαιρετικά τεταμένης κατάστασης που πλέον επικρατεί είναι το ότι ο αραβικός Τύπος στο σύνολό του, σχεδόν, εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος περιφερειακής σύρραξης με επίκεντρο τη Συρία είναι πολύ μεγάλος.

Οργισμένα αντέδρασε η Δαμασκός, της οποίας ο εκπρόσωπος στο Σύνδεσμο μίλησε για «παράνομη επιλογή που παραβιάζει τις αρχές παναραβισμού της οργάνωσης» και κατήγγειλε την προεδρεύουσα χώρα, το Κατάρ, ότι «υλοποιεί ατζέντα των ΗΠΑ και της Δύσης». Η Δαμασκός ζήτησε να συγκληθεί εκ νέου έκτακτη σύνοδος του Συνδέσμου.

Στη συριακή πρωτεύουσα, πλήθος κόσμου διαδήλωσε, την Κυριακή, υπέρ της ηγεσίας Ασαντ. Ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν στις πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, ενώ επιθέσεις δέχτηκαν τα προξενεία της τελευταίας και σε Χαλέπι και Λατάκεια. Η Αγκυρα απέσυρε τις οικογένειες των διπλωματών της και διατύπωσε επισήμως παράπονα.

Για τεράστιο «λάθος» έκανε λόγο και η Μόσχα, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι υπάρχουν «χώρες της Δύσης που υποκινούν τους αντιπάλους του Ασαντ να συνεχίσουν και να ζητούν την αποχώρησή του».

Αντίθετα, με φανερή ικανοποίηση έγινε δεκτή η απόφαση από την Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για «σημαντικότατη στιγμή που βοηθά στην ένταση της διπλωματικής απομόνωσης του καθεστώτος Ασαντ». Εξίσου θετικά αντέδρασαν η Βρετανία, η Γαλλία (που πρότεινε την αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ), η ΕΕ συνολικά, αλλά και η Τουρκία, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε, για δεύτερη φορά, με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης, και κυρίως του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου, που συγκροτήθηκε υπό τουρκική αιγίδα.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι «απέτυχε ο διάλογος και η διπλωματία με τον Ασαντ» και ότι πλέον στόχος της Αγκυρας είναι «η άσκηση περαιτέρω πίεσης». Στο παιχνίδι των πιέσεων εισήλθε, χτες, και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα δηλώνοντας ότι «αν ήταν στη θέση του Ασαντ, θα παραιτούνταν αμέσως».

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι εντός χώρας οι συγκρούσεις, που στις περισσότερες περιπτώσεις, πλέον, είναι σαφώς ένοπλες, κλιμακώνονται επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς της ηγεσίας Ασαντ για δράση ενόπλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια ιδιαίτερα αιματηρή σύγκρουση στο Ιντλίμπ, το Σαββατοκύριακο, σκοτώθηκαν εννιά στρατιώτες και έξι άλλοι ένοπλοι.


ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης

Εκδήλωση αλληλεγγύης με τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) την Παρασκευή 18/11 στις 7μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (πρώην πιλοποιείο Πουλόπουλου). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της Εκθεσης Εικαστικών Τεχνών για τα 30 χρόνια αντιιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕΔΔΑ.


ΙΡΑΝ
Διαβουλεύσεις και διαφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Πολύνεκρη έκρηξη σε βάση των «Φρουρών της Επανάστασης». Για «ατύχημα» μιλά η Τεχεράνη, δάκτυλο της «Μοσάντ» «βλέπουν» δυτικές μυστικές υπηρεσίες

TΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.--

Στην υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προσανατολίζεται η ΕΕ, όπως διαφάνηκε από τη σχετική συζήτηση που έγινε χθες στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι, όμως, θα λάβουν τελικές αποφάσεις την 1η Δεκέμβρη. Στη χθεσινή συζήτηση προέκυψε και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, κάτι που απέρριψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου, αλλά όχι και οι ομόλογοί τους από Βρετανία και Ολλανδία.

«Δεν αποκλείεται καμία επιλογή» διεμήνυσε, από τη Χονολουλού, και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, δηλώνοντας ότι προτιμά τη διπλωματία και συμπληρώνοντας ότι θα έχει σειρά διαβουλεύσεων με όλους για το ζήτημα, για να «υπάρξει ενωτική στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα». Ο Ομπάμα συζήτησε με τους Ρώσο και Κινέζο ομόλογό του, οι οποίοι συμφωνούν ότι θα πρέπει το Ιράν «να συνεργαστεί με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και να συμμορφωθεί», αλλά διαφωνούν με τις επιπλέον κυρώσεις. Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ υπογράμμιζε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που υποδαυλίζουν την ένταση».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου υποστηρίζει ότι η έκθεση της ΔΕΑΕ «δεν καλύπτει όλη την έκταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος» και εκτιμά ότι «βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην πυρηνική βόμβα από όσο νομίζουμε», ζητώντας «άμεση δράση από τη διεθνή κοινότητα». Την ίδια ώρα, στο Ιράν, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζάνι, ανακοίνωνε ότι το Κοινοβούλιο θα «επανεξετάσει τη σχέση του Ιράν με τη ΔΕΑΕ μετά την ιδιαίτερη εχθρότητα που εκφράζει σε βάρος της Τεχεράνης η τελευταία έκθεση».

Πολύνεκρη έκρηξη με πολλά ερωτηματικά

Σε κόλαση μετατράπηκε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, η στρατιωτική βάση Μπινγκαντέχ, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, από, μεγάλης ισχύος, έκρηξη, την οποία οι ιρανικές αρχές αποδίδουν σε «λάθη κατά τη μεταφορά πυρομαχικών». Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 16 μέλη των «Φρουρών της Επανάστασης», αλλά και ο διοικητής της βάσης, στρατηγός Χασάν Μογκαντάμ.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» υποστήριζε χθες, επικαλούμενη το αμερικανικό περιοδικό «Τάιμ», ότι πηγές προσκείμενες στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν δεδομένο ότι πίσω από την έκρηξη βρίσκεται η ισραηλινή «Μοσάντ» και ότι περιμένουν και άλλες ανάλογες δολιοφθορές! Σε μια άλλη εξέλιξη το Ιράν διέψευσε ότι βρίσκεται πίσω από ομάδα πέντε ανθρώπων που συνελήφθησαν από τις αρχές του Μπαχρέιν με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν «τρομοκρατικές επιθέσεις στο εμιράτο και είχαν σχέσεις με ξένη χώρα». Εντός Τεχεράνης, από την άλλη, συνελήφθη Ιρανός δημοσιογράφος που συνεργαζόταν με το BBC, και την υπηρεσία του που μεταδίδει στα φαρσί, καθώς οι αρχές έχουν απαγορεύσει τη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας στο Ιράν, ενώ ο δημοσιογράφος μετέδωσε ρεπορτάζ για την έκρηξη στη βάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ