Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επιμένει στον οικονομικό στραγγαλισμό της Παλαιστίνης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Να παρατείνει την παρακράτηση της απόδοσης των εσόδων από φόρους και τέλη που συλλέγει για λογαριασμό της Π. Αρχής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποφάσισε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, παρά την, περί του αντιθέτου, εισήγηση του υπουργού Αμυνας, Μπάρακ, που υποστήριξε ότι «το συνεχιζόμενο πάγωμα απόδοσης χρημάτων καλλιεργεί κλίμα έντασης και βίας». Η ισραηλινή ηγεσία προχώρησε στη συγκεκριμένη συλλογική τιμωρία, καθώς τα χρήματα αυτά (περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια το μήνα) προορίζονται για δημόσιες δαπάνες και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, μετά την αποδοχή της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους στην Unesco, στις αρχές του μήνα.

Η κλιμάκωση των ισραηλινών «αντιποίνων» συνοδεύτηκε και από μία νέα αεροπορική επιδρομή, τα ξημερώματα χτες, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Στόχος της επίθεσης στην Μπέιτ Λαχίγια έγινε ναυτική βάση, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αξιωματικός και να τραυματιστούν άλλα επτά άτομα. Ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε, ως συνήθως, να μιλήσει για «πλήγμα κατά ύποπτων κινήσεων».

Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, διέρρεαν ότι στη Γάζα έχουν φτάσει πολλά όπλα από τον πόλεμο στη Λιβύη και ότι πλέον παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν το Τελ Αβίβ, γι' αυτό και το Ισραήλ έχει σχέδια και ετοιμότητα ακόμη και για ανατροπή της κυβέρνησης της «Χαμάς», τα οποία, όμως, θεωρεί ότι δε χρειάζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να θέσει σε εφαρμογή.

Από την άλλη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, προκαλούσε, και πάλι, λέγοντας ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας μπορεί ν' αρθεί αν υπάρξει ξένος στρατός που θα ελέγχει τα σύνορά της, π.χ. η γαλλική Λεγεώνα των Ξένων!

Μέτρα κατά των «ενοχλητικών» οργανώσεων

Ως πολύ σοβαρό πλήγμα κατά του φιλειρηνικού κινήματος, αλλά και οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης εντός Ισραήλ σχολιάζουν αναλυτές, αλλά και αντιπολίτευση την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου να εγκρίνει μείωση του χρηματικού ποσού που μπορεί μια ισραηλινή μη κερδοσκοπική οργάνωση να λαμβάνει από το εξωτερικό, ακόμη και αν οι χρηματοδότες της είναι ο ΟΗΕ. Το νέο όριο ετήσιας χρηματοδότησης δεν ξεπερνά τα 5.200 δολάρια, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την επιβίωση αρκετών οργανώσεων, ιδιαίτερα οργανώσεων προστασίας δικαιωμάτων και φιλοπαλαιστινιακών και αυτός εκτιμάται ότι είναι και ο στόχος της συγκεκριμένης απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ