Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΧΩΡΩΝ ΑΣΙΑΣ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ
Προς δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου

ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.--

Να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ επιχείρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), που πραγματοποιήθηκε στη Χαβάη.

Η πρότασή του για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, για την Ασία και τον Ειρηνικό έτυχε της στήριξης της Ιαπωνίας, του Καναδά και του Μεξικού και της ψυχρής υποδοχής της Κίνας. Οχι αρνητικής πάντως, και ειδικά υπό το σκεπτικό ότι ο πρόεδρος Ομπάμα κατηγόρησε την Κίνα ότι παίζει με το «σύστημα». Μάλιστα, φέρεται να ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο για την «ανυπομονησία» και την «ανησυχία» των αμερικανικών επιχειρήσεων έναντι της οικονομικής πολιτικής του Πεκίνου, όπως δήλωσε ο Μάικλ Φρόμαν, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για τη διεθνή οικονομία, καταλήγοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πίεση στον Κινέζο πρόεδρο να επιτρέψει την αύξηση της ισοτιμίας του γιουάν, ενώ τόνισε την ανάγκη για εξισορρόπηση στην παγκόσμια οικονομία και είπε ότι ανυπομονεί να δει οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Οσο για τη «συνεργασία» των χωρών, όπως την ονόμασε ο πρόεδρος Ομπάμα, κυριαρχείται από ένα σχέδιο για μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, το οποίο υποστηρίζουν τα μισά από τα 21 κράτη - μέλη, αλλά εξ αυτών μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη και για το λόγο αυτό ανακοίνωσε με το πέρας της Συνόδου και μία προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με το περίγραμμα του προτεινόμενου σχεδίου για ελεύθερες συναλλαγές μεταξύ δέκα χωρών της Ασίας με τον Ειρηνικό.

Συνάντηση με Μεντβέντεφ

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της Συνόδου ο πρόεδρος Ομπάμα είχε συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με ατζέντα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράν.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Πριχόντκο, ανακοίνωσε πως το Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών, όπου ένα από τα βασικά θέματα θα είναι του αμυντικού πυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε πως η Μόσχα πιστεύει ότι οι ΗΠΑ, στα πλαίσια της δημιουργίας στην Ευρώπη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, μπορεί να στείλουν πολεμικά πλοία στη Μαύρη και στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και στη θάλασσα Μπάρεντς. Αυτό, όπως είπε, προκύπτει από όσα παραδέχονται οι ίδιοι οι Αμερικανοί στις συνομιλίες που διεξάγονται. Επιπλέον, ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να μην παρέχονται στη Μόσχα οι νομικές εγγυήσεις που έχει ζητήσει από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ότι η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε πως η Ρωσία θα προβεί σε αναγκαστικά στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα, αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παραγνωρίσουν τη θέση της στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει η «γκάμα» των αντιθέσεων (2012-06-21 00:00:00.0)
Αναγνωρίζει τους κινδύνους της «αντιπυραυλικής ασπίδας» η Μόσχα και ανεβάζει τους τόνους (2011-05-29 00:00:00.0)
«Ναι» στη νέα συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών (2010-03-27 00:00:00.0)
Μαζί για πιθανές νέες κυρώσεις κατά του Ιράν; (2009-09-25 00:00:00.0)
Τακτική εξωραϊσμού από Ομπάμα (2009-09-10 00:00:00.0)
Η αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα», νέα απειλή για τους λαούς (2008-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ