Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληραίνει η αντιπαράθεση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε κλιμάκωση των πιέσεων προς την ηγεσία Ασαντ προχώρησε ο Αραβικός Σύνδεσμος, που, στη σχετική έκτακτη συνεδρίασή του το Σάββατο, αποφάσισε, τελικά, παρά τις διαφωνίες και τις αποχές από μέλη του (Λίβανος και Ιράκ φέρεται να ψήφισαν κατά και γι' αυτό κατηγορούνται ως φιλοϊρανοί), την αναστολή συμμετοχής της Συρίας στις συνόδους και στα όργανά του μέχρις ότου εφαρμόσει το σχέδιο του Συνδέσμου για την επίτευξη ηρεμίας στη χώρα, στο οποίο είχε συναινέσει στις αρχές του μήνα. Η απόφαση δεν έχει άμεση ισχύ, και αναμένεται αντίδραση της Δαμασκού μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος στο Ραμπάτ του Μαρόκου και θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων. Ενδεικτικό της εξαιρετικά τεταμένης κατάστασης που πλέον επικρατεί είναι το ότι ο αραβικός Τύπος στο σύνολό του, σχεδόν, εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος περιφερειακής σύρραξης με επίκεντρο τη Συρία είναι πολύ μεγάλος.

Οργισμένα αντέδρασε η Δαμασκός, της οποίας ο εκπρόσωπος στο Σύνδεσμο μίλησε για «παράνομη επιλογή που παραβιάζει τις αρχές παναραβισμού της οργάνωσης» και κατήγγειλε την προεδρεύουσα χώρα, το Κατάρ, ότι «υλοποιεί ατζέντα των ΗΠΑ και της Δύσης». Η Δαμασκός ζήτησε να συγκληθεί εκ νέου έκτακτη σύνοδος του Συνδέσμου.

Στη συριακή πρωτεύουσα, πλήθος κόσμου διαδήλωσε, την Κυριακή, υπέρ της ηγεσίας Ασαντ. Ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν στις πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, ενώ επιθέσεις δέχτηκαν τα προξενεία της τελευταίας και σε Χαλέπι και Λατάκεια. Η Αγκυρα απέσυρε τις οικογένειες των διπλωματών της και διατύπωσε επισήμως παράπονα.

Για τεράστιο «λάθος» έκανε λόγο και η Μόσχα, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι υπάρχουν «χώρες της Δύσης που υποκινούν τους αντιπάλους του Ασαντ να συνεχίσουν και να ζητούν την αποχώρησή του».

Αντίθετα, με φανερή ικανοποίηση έγινε δεκτή η απόφαση από την Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για «σημαντικότατη στιγμή που βοηθά στην ένταση της διπλωματικής απομόνωσης του καθεστώτος Ασαντ». Εξίσου θετικά αντέδρασαν η Βρετανία, η Γαλλία (που πρότεινε την αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ), η ΕΕ συνολικά, αλλά και η Τουρκία, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε, για δεύτερη φορά, με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης, και κυρίως του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου, που συγκροτήθηκε υπό τουρκική αιγίδα.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι «απέτυχε ο διάλογος και η διπλωματία με τον Ασαντ» και ότι πλέον στόχος της Αγκυρας είναι «η άσκηση περαιτέρω πίεσης». Στο παιχνίδι των πιέσεων εισήλθε, χτες, και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα δηλώνοντας ότι «αν ήταν στη θέση του Ασαντ, θα παραιτούνταν αμέσως».

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι εντός χώρας οι συγκρούσεις, που στις περισσότερες περιπτώσεις, πλέον, είναι σαφώς ένοπλες, κλιμακώνονται επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς της ηγεσίας Ασαντ για δράση ενόπλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια ιδιαίτερα αιματηρή σύγκρουση στο Ιντλίμπ, το Σαββατοκύριακο, σκοτώθηκαν εννιά στρατιώτες και έξι άλλοι ένοπλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ