Πέμπτη 21 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΗΠΑ
Ανοίγει η «γκάμα» των αντιθέσεων

Στα προβλήματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G20, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαιώνοντας τη σκληρή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, τόσο για τα ζητήματα της αναμόρφωσης των διεθνών χρηματιστικών οργανισμών, όσο και για το ζήτημα της Συρίας, της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη και άλλων ζητημάτων, όπως του λεγόμενου «νομοσχεδίου Μαγνίτσκι».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε στην απόφαση για την αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κατά 430 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πως αυτό είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και τη μείωση των κινδύνων στις χρηματαγορές. Η Ρωσία θα παραχωρήσει στο ΔΝΤ μέχρι 10 δισεκατομμύρια δολάρια από το διεθνές απόθεμα της Τράπεζας της Ρωσίας. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να προσθέσει πως η αύξηση της βάσης των πόρων του Ταμείου θα πρέπει να συνδυαστεί με τη μεταρρύθμιση της διαχείρισής του με σκοπό την αύξηση του ρόλου της Ρωσίας στο ΔΝΤ, όπως και των άλλων «δυναμικά αναπτυσσόμενων χωρών».

Σ' ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Συρία ο Πούτιν κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επεξεργαστούν σχέδιο τερματισμού της κρίσης, πάντα μέσω διαπραγματεύσεων. «Οχι όπως συνέβη σε ορισμένες χώρες της Βορείου Αφρικής που η βία συνεχίζεται αν και το καθεστώς έχει αλλάξει», υπογράμμισε αναφερόμενος προφανώς στη Λιβύη.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την αντίθεση στο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας και πρόσθεσε πως η επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα δεν θα σημάνει το τέλος της διαμάχης για το θέμα αυτό. «Πιστεύω πως το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας δεν μπορεί να επιλυθεί είτε εκλεγεί ο Ομπάμα ή όχι», γιατί πρόκειται για στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ, που προωθείται πολλά χρόνια και πρόσθεσε πως ριζική αλλαγή θα υπάρξει μόνο αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν με τη ρωσική πρόταση κοινής αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας σε ισότιμη βάση.

Ο Πούτιν, σχολιάζοντας την επιδίωξη ψήφισης από το αμερικάνικο Κογκρέσο του λεγόμενου «Νόμου Μαγνίτσκι» σε βάρος των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας στις ΗΠΑ, σημείωσε πως «αν επιβληθούν περιορισμοί στην είσοδο πολιτών της Ρωσίας στις ΗΠΑ, αυτό θα σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχοι περιορισμοί στην είσοδο των Αμερικανών πολιτών στη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν ξέρω γιατί και σε ποιον χρειάζονται όλα αυτά, αλλά αυτό δεν αποτελεί επιλογή μας», ενώ σε ό,τι αφορά την κατάργηση της τροπολογίας Τζάκσον - Βένικ προέταξε πως σε συνθήκες ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και του παγκόσμιου ανταγωνισμού, η κατάργησή της συμφέρει πρώτ' απ' όλα τις ίδιες τις ΗΠΑ.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύει τον εξοπλισμό της (2013-02-28 00:00:00.0)
Επιδιώκει τη δημιουργία δικής της «ασπίδας»; (2012-08-15 00:00:00.0)
Προς δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου (2011-11-15 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και κοινά συμφέροντα (2011-03-23 00:00:00.0)
Στις βλέψεις και το Αζερμπαϊτζάν (2007-09-19 00:00:00.0)
Νέα «αντεπίθεση» από τον Πούτιν για την «ασπίδα» (2007-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ