Πέμπτη 21 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Πολιτικό άσυλο από το Εκουαδόρ ζητά ο Ασάνζ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η απόφαση του ιδρυτή του «Wiki Leaks», Τζούλιαν Ασάνζ, να καταφύγει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ για να ζητήσει πολιτικό άσυλο, έχει προκαλέσει τη διεθνοποίηση του ζητήματος καθώς διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών του Εκουαδόρ Ρικάρντο Πατίνιο «η χώρα μελετά το αίτημα».

Νωρίτερα η κυβέρνηση του Εκουαδόρ είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ο Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία της στο Λονδίνο και είχε τονίσει ότι θα εξετάσει το αίτημα ασύλου ζητώντας την άποψη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Σουηδίας...

Από την πλευρά της η βρετανική αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι οι ενέργειες του Ασάνζ συνιστούν παραβίαση των όρων της εγγύησής του και επιφέρουν σύλληψη.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ το βράδυ της Τρίτης, αρκετές ημέρες μετά την απόρριψη εκ μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας της έφεσης που είχε ασκήσει κατά της έκδοσής του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έχει δώσει διορία έως τις 28 Ιούνη για την εκκίνηση των διαδικασιών έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ