Πέμπτη 21 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Παζάρια» και διαφωνίες ιμπεριαλιστών

Οι συγκρούσεις στη Χομς συνεχίζονται
Οι συγκρούσεις στη Χομς συνεχίζονται
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις και η εκδήλωση αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ενώ η βία κλιμακώνεται εντός Συρίας και ο φόρος αίματος του συριακού λαού. Στο περιθώριο των εργασιών της G20, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ρώσο και τον Κινέζο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν και Χου Ζιντάο αντίστοιχα, στους οποίους εξέφρασε την άποψη ότι η ηγεσία Ασαντ έχει πλέον απολέσει τη νομιμότητά της και δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε καμία λύση του προβλήματος.

Οπως χαρακτηριστικά φέρεται να δήλωσε ο Ομπάμα στη συνέχεια, «οι ΗΠΑ συμφωνούν με τις Ρωσία και Κίνα ότι ο κίνδυνος από την διαμορφωθείσα κατάσταση στη Συρία είναι μεγάλος και πρέπει να υπάρχει κατάπαυση πυρός και εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση ως προς την προοπτική αποχώρησης του Ασαντ». Ο Πούτιν, λίγο αργότερα, επαναλάμβανε ότι αν οι Σύροι θέλουν μπορούν ν' απομακρύνουν τον Ασαντ, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παρεμβάσεων. Ολοι, πάντως, συμφώνησαν σε θεωρητικό επίπεδο ότι η «διεθνής κοινότητα θα πρέπει να έχει πιο κοινή γραμμή πάνω στο θέμα» κάτι που μεταφράζεται ως ένταση των ενδο-ιμπεριαλιστικών παζαριών.

Παράλληλα, μικρή συνέχεια στο σίριαλ με τα ρώσικα πλοία που κατευθύνονται ή όχι προς τη Συρία έδωσε χτες το αμερικανικό Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν τρία ρώσικα πλοία που κατευθύνονται προς τη ρωσική ναυτική βάση Ταρτούς, στη Συρία, αλλά μεταφέρουν κυρίως προμήθειες και τις νέες βάρδιες προσωπικού. Η Μόσχα, υπενθυμίζεται, μία μέρα πριν διέψευσε κατηγορηματικά ότι στέλνει στρατιωτικά πλοία στο Ταρτούς και ότι επίκεινται στρατιωτικά γυμνάσια με Ιράν, Συρία και Κίνα στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο στρατιωτικός υπεύθυνος για την ανάπτυξη των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, υποστήριξε, κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ότι παρά το γεγονός ότι οι παρατηρητές «δεν έχουν καταφέρει να κάνουν καλά τη δουλειά τους, έχουν γίνει δεκτοί από εχθρικά πλήθη και έχουν δεχτεί πυρά, έχουν την ηθική υποχρέωση να μείνουν στη Συρία και να επιμείνουν στην προσπάθεια εφαρμογής του σχεδίου αποκλιμάκωσης του Ανάν». Το πώς θα γίνει αυτή η προσπάθεια δεν έγινε σαφές, καθώς ο Μουντ έχει αναστείλει, για λόγους ασφαλείας, τις δραστηριότητες των παρατηρητών από το περασμένο Σάββατο.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, φαίνεται ότι οι μάχες και οι συγκρούσεις βρίσκονται σε διαρκή κλιμάκωση. Κατά πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, τουλάχιστον 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διάφορα σημεία κυρίως της επαρχίας της Λατάκκειας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία κυρίως, ενώ συγκρούσεις γίνονται στην περιοχή της Χάμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ