ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Βγάζουν στο σφυρί το «Ελληνικό»

Κλιμάκωση μέχρι τέλος Γενάρη με 6 ακόμη «διαγωνισμούς»

Με προσφορές κάθε είδους στα μονοπώλια και τις μερίδες της πλουτοκρατίας κλιμακώνεται η γκάμα των ιδιωτικοποιήσεων. Μετά και τα απομεινάρια του ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ (επέκταση σύμβασης), το φάσμα συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, με το «διαγωνισμό» για τα Εθνικά Λαχεία να τρέχει, σύντομα παίρνουν σειρά 6 ακόμη «διαγωνισμοί».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», πρώτο στη λίστα ξεπουλήματος ανεβάζουν το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, το «οικόπεδο - φιλέτο» που έχουν βάλει στο μάτι διάφοροι «επενδυτές», με τους νέους «διαγωνισμούς» να προγραμματίζονται από τώρα μέχρι και το τέλος Γενάρη του 2012. Η σπουδή τους να ανακοινώσουν από τώρα τη συγκεκριμένη επόμενη κίνηση έχει να κάνει με το μήνυμα που στέλνει το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης στις «αγορές», την απόφαση να κλιμακώσουν και να προχωρήσουν με την παράδοση φιλέτων δημόσιας γης, νευραλγικών υποδομών, βασικών και συγκεντρωμένων κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, που συνδιαμόρφωσαν κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα πωληθεί κατά τμήματα, με το πρώτο από αυτά να το βγάζουν στο σφυρί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στις προτεραιότητές τους για τους επόμενους μήνες μπαίνουν: ΔΕΠΑ (ποσοστό 55%), ΔΕΣΦΑ (31%), ΕΥΑΘ (40%), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (σύμβαση επέκτασης), ΟΛΘ (23,3%), Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (99,8%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%), ΤΡΑΙΝΟΣΕ (100%), ΛΑΡΚΟ (55,2%), ΟΔΙΕ (100%), Καζίνο Πάρνηθας (49%), ΕΛΒΟ (72,6%) κ.ά.

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για το 2011 διαμορφώνονται σε 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που,όπως και όλα τα άλλα, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, προορίζεται για τους μεγαλοδανειστές και τα άλλα σαπρόφυτα.

BNP PARIBAS
Κλείνει και πετάει στο δρόμο 100 εργαζόμενους

Στο δρόμο πετάει 100 εργαζόμενους η γαλλική πολυεθνική τράπεζα BNP Paribas, μετά την απόφασή της να κλείσει το εδώ υποκατάστημα και να αποχωρήσει από την Ελλάδα στις 23 Γενάρη 2012.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, θα διατηρήσει στην Ελλάδα μόνο τις εφοπλιστικές δραστηριότητες (Shipping) και τις δραστηριότητες των Off Shore εταιρειών, ενώ οι απολύσεις των εργαζομένων θα γίνουν σταδιακά. Θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Γενάρη και θα ολοκληρωθούν με την εκκαθάριση της τράπεζας.

Ως επίσημη δικαιολογία για την αποχώρησή της από την Ελλάδα, η γαλλική τράπεζα επικαλείται τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ προσθέτει ότι «...η πολιτική αναταραχή που ακολούθησε οδήγησε σε τεράστια αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον αναφορικά με τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα του κράτους όπως και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Η αποχώρηση της BNP Baribas, η οποία λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1981 και παρά το μικρό μέγεθος των δραστηριοτήτων της, αποτελεί πλήγμα για την εικόνα που προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν η αστική τάξη και το πολιτικό της σύστημα, οι οποίοι εμφανίζουν την Ελλάδα ως χώρα φιλική στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων... Η προσέλκυση ξένου κεφαλαίου, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την ολιγαρχία της χώρας, στα πλαίσια των συμμαχιών που πραγματοποιεί, με στόχο τη στήριξη του πολιτικού της συστήματος και τη διατήρηση του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.


«ΧΑΡΑΤΣΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΕΛΓΑ
Παράνομες οι παρακρατήσεις των αγροτικών επιδοτήσεων!

Επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Από πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών της Αλεξανδρούπολης για τα χαράτσια
Από πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών της Αλεξανδρούπολης για τα χαράτσια
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου ενάντια στην επιχείρηση αρπαγής των αγροτικών επιδοτήσεων, προκειμένου να εισπράξει η κυβέρνηση το χαράτσι των διογκωμένων ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, που δεν μπορούν να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Οπως καταγγέλλουν οι αγρότες, η Αγροτική Τράπεζα προχωρεί σε παρακρατήσεις από την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης που καταβάλλει στους δικαιούχους, ώστε να ξοφλήσουν τις οφειλές τους για τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, τα οποία έχουν εκτοξευτεί στα ύψη με τον τελευταίο νόμο για τον ΕΛΓΑ που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η ενέργεια της Αγροτικής Τράπεζας - που, προφανώς, γίνεται κατόπιν κυβερνητικής εντολής - εκτός από αντιαγροτική και αυθαίρετη, είναι και παράνομη, καθώς οι κοινοτικοί κανονισμοί, σαφώς και κατηγορηματικώς, δεν επιτρέπουν παρακρατήσεις από τις αγροτικές επιδοτήσεις για την απόδοση οφειλών.

Τούτο επιβεβαιώνεται και από τη γραπτή απάντηση που έδωσε, πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική Ερώτηση του Γ. Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Στην Ερώτηση με θέμα «παράνομες παρακρατήσεις από τους αγρότες» ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωνε: «Η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση της Ελλάδας (ΠΑΣΕΓΕΣ), με υπόδειξη της ελληνικής κυβέρνησης, υποχρεώνει μαζί με την ενιαία δήλωση καλλιέργειας - εκτροφής, αναγκαστικά να συμπληρώσουν αίτηση οι αγρότες, που να δίνουν εντολή - εξουσιοδότηση όπως ο ΕΛΓΑ εισπράξει από την κοινοτική επιδότηση (ενιαία κοινοτική ενίσχυση) τα ποσά που αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Αυτό σημαίνει ότι παρακρατεί παράνομα και καταχρηστικά μέρος της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται κάθε αγρότης, αν και στο άρθρο 28 του κανονισμού 1782/2003 του Συμβουλίου αναφέρεται σαφώς ότι οι ενισχύσεις στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους.

Επίσης, από ορισμένες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών - μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ, με την ανοχή και της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να παραλάβουν από τους Ελληνες αγρότες τις αιτήσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους, απαιτούν εκβιαστικά την καταβολή ποσού που κυμαίνεται από 10 έως 150 ευρώ για κάθε αίτηση και ανάλογα με το ύψος των επιδοτήσεων που δικαιούνται.

Εχει γνώση η Επιτροπή για το θέμα; Τι ενέργειες θα κάνει για να σταματήσει την παράνομη παρακράτηση, τόσο για τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ όσο για τις αιτήσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων;».

Η απάντηση της Επιτροπής, που δόθηκε στις 12/9/2011, είναι: «Η Επιτροπή γνωρίζει καλά τα στοιχεία που περιγράφονται στην Ερώτηση του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή εξετάζει εάν λόγω της εισφοράς την οποία οφείλουν να καταβάλουν ορισμένοι Ελληνες δικαιούχοι άμεσων ενισχύσεων της ΕΕ για διοικητικές και άλλες δαπάνες παραβιάζεται η αρχή της καταβολής των ενισχύσεων στο ακέραιο, που προβλέπεται στη γεωργική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1920/2005, καθώς και το άρθρο 40 παράγραφος 2 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ)).

Η Επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική κατάληξη όσον αφορά την εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ».

Η ΠΑΣΥ

Η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ) καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να αντιδράσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική επιχείρηση κλοπής των επιδοτήσεων, να μην πληρώσουν τα κυβερνητικά χαράτσια - ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, ΔΕΗ για τα ακίνητα, «τακτοποίηση» αυθαιρέτων, έκτακτη εισοδηματική εισφορά κ.ά. - συνεχίζοντας, ταυτόχρονα, την πάλη για την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με την συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής, τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες με κρατική στήριξη για την παραγωγή φτηνών και ασφαλών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Να μην τους περάσει

«

Χάλια» είναι η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ και οι άλλοι παραγωγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Την ίδια στιγμή παρατηρούνται: Μεγάλες επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής, φόροι στο φυσικό αέριο, φόροι στο πετρέλαιο, μεγάλη άνοδος της χοντρικής τιμής, μικρή (σ.σ. υποχρεωτικά και κατ' απαίτηση των ιδιωτών) η φτηνότερη υδροηλεκτρική παραγωγή. Τα λειτουργικά έχουν πάει στα «ουράνια». Βάλε και το τέλος ΑΠΕ που περιμένουν από αυτό να πληρωθούν οι παραγωγοί...

Τα παραπάνω περίπου υποστηρίζουν οι αρμόδιοι στις εισηγήσεις τους προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

***

Μόνο που αν τα «σουμάρεις» όλα αυτά, μαζί με κάτι επιπρόσθετες αυξήσεις που είχε ζητήσει η ΔΕΗ κατά 19%, λένε ότι βγάζουν «αναγκαίες» αυξήσεις στα τιμολόγια της τάξης του 20% κατ' ελάχιστο, για το 2012!!!

Ωστόσο, το υπουργείο «αντιστέκεται» και δεν πρόκειται να βγάλει απόφαση για τέτοιες ανατιμήσεις, θα είναι μικρότερες...

Το σενάριο είναι γνωστό. Τα ίδια γίνονται κάθε φορά. Βγάζουν στη δημοσιότητα ένα ποσοστό ανατίμησης των τιμολογίων του ρεύματος 30 ή και 40% που το παρουσιάζουν κάτι περίπου το αναπόφευκτο και αμέσως μετά ορθώνει «ανάστημα» το υπουργείο, το οποίο αποφασίζει αυξήσεις μόνο... 15 - 20%. Αλλά αυτή τη φορά δε θα τους σώσουν τέτοια τερτίπια.

***

Το ξαναλέμε. Τα κόστη είναι πλασματικά, προέρχονται κατά κύριο λόγο από αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών. Σκοπός είναι να μεγαλώνουν τα κέρδη τους, να παίρνει μια γερή μερίδα και το κράτος για να το επιστρέφει στους μεγαλοεπιχειρηματίες ως χρηματοδότηση και να πληρώνουν όλο και περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά.

***

Να μην τους περάσει. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα. Ούτε στα φοροχαράτσια, ούτε στις αυξήσεις, ειδικά σε μια περίοδο μεγάλης φτώχειας για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.


Γ. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ