Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΧΑΡΑΤΣΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΕΛΓΑ
Παράνομες οι παρακρατήσεις των αγροτικών επιδοτήσεων!

Επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Από πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών της Αλεξανδρούπολης για τα χαράτσια
Από πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών της Αλεξανδρούπολης για τα χαράτσια
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου ενάντια στην επιχείρηση αρπαγής των αγροτικών επιδοτήσεων, προκειμένου να εισπράξει η κυβέρνηση το χαράτσι των διογκωμένων ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, που δεν μπορούν να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Οπως καταγγέλλουν οι αγρότες, η Αγροτική Τράπεζα προχωρεί σε παρακρατήσεις από την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης που καταβάλλει στους δικαιούχους, ώστε να ξοφλήσουν τις οφειλές τους για τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, τα οποία έχουν εκτοξευτεί στα ύψη με τον τελευταίο νόμο για τον ΕΛΓΑ που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η ενέργεια της Αγροτικής Τράπεζας - που, προφανώς, γίνεται κατόπιν κυβερνητικής εντολής - εκτός από αντιαγροτική και αυθαίρετη, είναι και παράνομη, καθώς οι κοινοτικοί κανονισμοί, σαφώς και κατηγορηματικώς, δεν επιτρέπουν παρακρατήσεις από τις αγροτικές επιδοτήσεις για την απόδοση οφειλών.

Τούτο επιβεβαιώνεται και από τη γραπτή απάντηση που έδωσε, πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική Ερώτηση του Γ. Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Στην Ερώτηση με θέμα «παράνομες παρακρατήσεις από τους αγρότες» ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωνε: «Η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση της Ελλάδας (ΠΑΣΕΓΕΣ), με υπόδειξη της ελληνικής κυβέρνησης, υποχρεώνει μαζί με την ενιαία δήλωση καλλιέργειας - εκτροφής, αναγκαστικά να συμπληρώσουν αίτηση οι αγρότες, που να δίνουν εντολή - εξουσιοδότηση όπως ο ΕΛΓΑ εισπράξει από την κοινοτική επιδότηση (ενιαία κοινοτική ενίσχυση) τα ποσά που αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Αυτό σημαίνει ότι παρακρατεί παράνομα και καταχρηστικά μέρος της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται κάθε αγρότης, αν και στο άρθρο 28 του κανονισμού 1782/2003 του Συμβουλίου αναφέρεται σαφώς ότι οι ενισχύσεις στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους.

Επίσης, από ορισμένες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών - μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ, με την ανοχή και της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να παραλάβουν από τους Ελληνες αγρότες τις αιτήσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους, απαιτούν εκβιαστικά την καταβολή ποσού που κυμαίνεται από 10 έως 150 ευρώ για κάθε αίτηση και ανάλογα με το ύψος των επιδοτήσεων που δικαιούνται.

Εχει γνώση η Επιτροπή για το θέμα; Τι ενέργειες θα κάνει για να σταματήσει την παράνομη παρακράτηση, τόσο για τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ όσο για τις αιτήσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων;».

Η απάντηση της Επιτροπής, που δόθηκε στις 12/9/2011, είναι: «Η Επιτροπή γνωρίζει καλά τα στοιχεία που περιγράφονται στην Ερώτηση του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή εξετάζει εάν λόγω της εισφοράς την οποία οφείλουν να καταβάλουν ορισμένοι Ελληνες δικαιούχοι άμεσων ενισχύσεων της ΕΕ για διοικητικές και άλλες δαπάνες παραβιάζεται η αρχή της καταβολής των ενισχύσεων στο ακέραιο, που προβλέπεται στη γεωργική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1920/2005, καθώς και το άρθρο 40 παράγραφος 2 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ)).

Η Επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική κατάληξη όσον αφορά την εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ».

Η ΠΑΣΥ

Η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ) καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να αντιδράσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική επιχείρηση κλοπής των επιδοτήσεων, να μην πληρώσουν τα κυβερνητικά χαράτσια - ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, ΔΕΗ για τα ακίνητα, «τακτοποίηση» αυθαιρέτων, έκτακτη εισοδηματική εισφορά κ.ά. - συνεχίζοντας, ταυτόχρονα, την πάλη για την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με την συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής, τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες με κρατική στήριξη για την παραγωγή φτηνών και ασφαλών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ