Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να μην τους περάσει

«

Χάλια» είναι η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ και οι άλλοι παραγωγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Την ίδια στιγμή παρατηρούνται: Μεγάλες επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής, φόροι στο φυσικό αέριο, φόροι στο πετρέλαιο, μεγάλη άνοδος της χοντρικής τιμής, μικρή (σ.σ. υποχρεωτικά και κατ' απαίτηση των ιδιωτών) η φτηνότερη υδροηλεκτρική παραγωγή. Τα λειτουργικά έχουν πάει στα «ουράνια». Βάλε και το τέλος ΑΠΕ που περιμένουν από αυτό να πληρωθούν οι παραγωγοί...

Τα παραπάνω περίπου υποστηρίζουν οι αρμόδιοι στις εισηγήσεις τους προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

***

Μόνο που αν τα «σουμάρεις» όλα αυτά, μαζί με κάτι επιπρόσθετες αυξήσεις που είχε ζητήσει η ΔΕΗ κατά 19%, λένε ότι βγάζουν «αναγκαίες» αυξήσεις στα τιμολόγια της τάξης του 20% κατ' ελάχιστο, για το 2012!!!

Ωστόσο, το υπουργείο «αντιστέκεται» και δεν πρόκειται να βγάλει απόφαση για τέτοιες ανατιμήσεις, θα είναι μικρότερες...

Το σενάριο είναι γνωστό. Τα ίδια γίνονται κάθε φορά. Βγάζουν στη δημοσιότητα ένα ποσοστό ανατίμησης των τιμολογίων του ρεύματος 30 ή και 40% που το παρουσιάζουν κάτι περίπου το αναπόφευκτο και αμέσως μετά ορθώνει «ανάστημα» το υπουργείο, το οποίο αποφασίζει αυξήσεις μόνο... 15 - 20%. Αλλά αυτή τη φορά δε θα τους σώσουν τέτοια τερτίπια.

***

Το ξαναλέμε. Τα κόστη είναι πλασματικά, προέρχονται κατά κύριο λόγο από αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών. Σκοπός είναι να μεγαλώνουν τα κέρδη τους, να παίρνει μια γερή μερίδα και το κράτος για να το επιστρέφει στους μεγαλοεπιχειρηματίες ως χρηματοδότηση και να πληρώνουν όλο και περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά.

***

Να μην τους περάσει. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα. Ούτε στα φοροχαράτσια, ούτε στις αυξήσεις, ειδικά σε μια περίοδο μεγάλης φτώχειας για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.


Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ