ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Ούτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας»

Τοπικές κινητοποιήσεις στις 24 και 25 Νοέμβρη, καταλήψεις και συλλαλητήρια ενάντια στον προϋπολογισμό αποφάσισε το ΣΑΣΑ

Με το σύνθημα «όλοι οι μαθητές στους δρόμους» και με ένα αγωνιστικό πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας απευθύνεται στους μαθητές.

Το ΣΑΣΑ, το οποίο συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο, αποφάσισε τα εξής:

  • «Στηρίζουμε τον αγώνα των γονιών μας για να μην πληρώσουν τα χαράτσια που ρημάζουν το ήδη μικρό εισόδημα που μπαίνει στα σπίτια μας.
  • Συνεχίζουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγωνιστές φοιτητές, πιο αποφασισμένοι!
  • Δεν πληρώνουμε ούτε 1 ευρώ για τη μόρφωσή μας. Αμεση και συντονισμένη απάντηση στα σχολεία που δεν υπάρχει πετρέλαιο για θέρμανση, ρεύμα, νερό, με Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, καταλήψεις.
  • Οργανώνουμε τον αγώνα μας στη γειτονιά μας μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
  • Ολοι για έναν και ένας για όλους! Αλληλεγγύη στις οικογένειες των συμμαθητών μας που τους κόβουν το ρεύμα, υποσιτίζονται, δεν τα βγάζουν πέρα.
  • 24 - 25/11 μέρες πολύμορφης δράσης και τοπικών συλλαλητηρίων σε κάθε τάξη, σχολείο, δήμο.
  • Προχωράμε σε καταλήψεις τη βδομάδα ψήφισης του άθλιου προϋπολογισμού για το 2012. Οργανώνουμε συλλαλητήρια, κατεβαίνουμε στους δρόμους τη μέρα ψήφισής του».

Στην ανακοίνωσή του το ΣΑΣΑ τονίζει σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2012: «Είναι άθλιος! Κόβει ακόμα και τα ψίχουλα που έδιναν ως τώρα στα σχολεία μας και που δεν έφταναν ούτε για βιβλία, πετρέλαιο, αναλώσιμα. Κόβει τα λεφτά για την Υγεία και την Ασφάλιση, φέρνει νέα χαράτσια για τις οικογένειές μας. Την ίδια στιγμή μπουκώνει χρήμα τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, για να "σωθεί η χώρα". Εκβιάζουν εμάς και τις οικογένειές μας με στάση πληρωμών και πτώχευση. Μας έχουν ήδη πτωχεύσει».

«Εχουμε τη δύναμη να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι μαθητές. «Με το λαό στο προσκήνιο, κόντρα στα ψέματα, στους εκβιασμούς, στην τρομοκρατία και την κρατική καταστολή. Στο πλευρό των εργαζομένων που αγωνίζονται, που δε σκύβουν το κεφάλι, όπως οι χαλυβουργοί που αυτές τις μέρες στέκονται αλύγιστοι και περήφανοι μετά από τόσες μέρες απεργίας. Που μας μαθαίνουν το σημαντικότερο μάθημα, εκείνο του αγώνα, της αξιοπρέπειας, της δύναμης της οργάνωσης, της αλληλεγγύης, της ενότητας!», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού.

«Ούτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας, από τον αγώνα μας! Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας!», τονίζουν οι μαθητές διεκδικώντας: «Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία. Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία. Δωρεάν μετακινήσεις σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δωρεάν διατροφή στο σχολείο με ευθύνη του κράτους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στην Εκπαίδευση. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων. Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών. Κάλυψη του κόστους των εκπαιδευτικών εκδρομών από τις σχολικές επιτροπές. Ενα σχολείο 12χρονο για όλους. Μόρφωση - δουλειά με δικαιώματα για μας και τους γονείς μας».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Ξεκίνησε το τουρνουά ποδοσφαίρου για μαθητές

Μαθητές από ανατολικές συνοικίες άνοιξαν το τουρνουά
Μαθητές από ανατολικές συνοικίες άνοιξαν το τουρνουά
Παρέμβαση με πολλούς στόχους και με πρωταγωνιστές τους μαθητές αποτελεί η πρωτοβουλία των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά που αυτό το διάστημα συνδιοργανώνουν τουρνουά ποδοσφαίρου για μαθητές Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Αττικής. Με κεντρικό σύνθημα «Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου! Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», οι μαθητές στέλνουν επίκαιρο μήνυμα ότι απορρίπτουν τις εξαρτήσεις κάθε μορφής και διεκδικούν το δικαίωμά τους στον αθλητισμό, το οποίο υπονομεύεται από την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, χώρων άθλησης, δωρεάν υποδομών.

Κοντά στους νεαρούς παίκτες βρέθηκε εκ μέρους του παραρτήματος Βύρωνα του ΕΣΥΝ η Πωλίνα Ψαρομηλίγκου και συζήτησε μαζί τους για το πώς η τοξικομανία χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά από το καπιταλιστικό σύστημα, για τις καταστροφικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έρχονται και το αρνητικό παράδειγμα από τη «νομιμοποίηση» σε άλλες χώρες και συζήτησαν τη διοργάνωση κοινών πρωτοβουλιών ΕΣΥΝ και ΣΑΣΑ στη βάση της κοινής τους θέσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Αλλωστε, η πρόληψη σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά που αφορούν όλο και μικρότερες ηλικίες, κάθε άλλο παρά αποτελεί ζήτημα αιχμής από το σχολείο. «Μας ανοίγουν το δρόμο στη μαστούρα και μας έκλεισαν το δρόμο στην ολόπλευρη μόρφωση», είπε μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» ο μαθητής Διον. Γάκης, σημειώνοντας ότι το τουρνουά συναντά την αποδοχή των μαθητών. Τον αγώνα φιλοξένησε το γήπεδο πέντε επί πέντε που βρίσκεται σε έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες της Αττικής, στο άλσος πάνω στην πόλη του Βύρωνα. Για την ιστορία, ο αγώνας έληξε με νίκη για την ομάδα της Ηλιούπολης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τουρνουά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.mathites.gr και να δηλώσουν ακόμα συμμετοχή στα εξής τηλέφωνα: Δυτικές Συνοικίες:6978.271.793.Κεντρικές Συνοικίες:6978.272.104.Ανατολικές Συνοικίες:6978.271.725.Βόρειες Συνοικίες:6978.271.728.Νότιες Συνοικίες:6978.268.114.Πειραιάς:6978.267.734.

ΠΕΡΑΜΑ
Παρέμβαση των γονιών στο δήμο για τα προβλήματα των σχολείων

Δυναμική συντονισμένη παρέμβαση έγινε χτες το πρωί στο Δήμο Περάματος από την Ενωση και τους Συλλόγους Γονέων σχολείων της πόλης, ενάντια στην υποχρηματοδότηση των σχολείων και συνολικά στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που υποβαθμίζει ραγδαία και εμπορευματοποιεί την Παιδεία. Φορέας αυτής της πολιτικής είναι και η δημοτική αρχή (ΝΔ), η οποία επί της ουσίας έχει προχωρήσει σε παύση πληρωμών και σε βάρος των σχολικών μονάδων. Τους γονείς ξεσήκωσε ανάμεσα στα άλλα και το γεγονός ότι τις δύο πιο κρύες μέρες της περασμένης βδομάδας ο δήμος εγκατέλειψε τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο και τα παιδιά έκαναν μάθημα κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Ενώ τα 500 λίτρα πετρελαίου που προμηθεύτηκαν στη συνέχεια - κάτω από την παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Περάματος - ήδη κοντεύουν να εξαντληθούν και ο χειμώνας είναι μπροστά.

Οι γονείς συναντήθηκαν με τους αντιδημάρχους Οικονομικών και Παιδείας του δήμου, από όπου άκουσαν από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να υπόσχεται μόνο ότι μέρος της προμήθειας πετρελαίου σε σχολεία θα γίνει με τη ...χορηγία δύο εταιρειών πετρελαιοειδών που έχουν εγκαταστάσεις στο Πέραμα.

Από την πρόεδρο της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Περάματος Ειρ. Καλαϊτζή και άλλους γονείς καταγγέλθηκε ότι τα μισά σχολεία του Περάματος την προηγούμενη εβδομάδα ήταν χωρίς πετρέλαιο, έχουν ασυντήρητους καυστήρες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των παιδιών. Επιπλέον, σε σχολεία δεν πληρούνται στοιχειώδεις όροι υγιεινής και καθαριότητας, με αποτέλεσμα να καραδοκούν ασθένειες. Επίσης, οι γονείς ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την αλλαγή χρήσης, που προωθεί η δημοτική αρχή, σχολικών αιθουσών που έμειναν κενές, μετά από τις απαράδεκτες συγχωνεύσεις σχολείων που έγιναν.

Προειδοποίησαν με πιο δυναμική κινητοποίηση και κατέθεσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο για δημόσια δωρεάν Παιδεία χωρίς καμία επιχειρηματικότητα, με εκπαιδευτικούς με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Απαίτησαν να έρθουν τώρα τα βιβλία στα σχολεία, έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων. Δωρεάν θέρμανση, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία με ευθύνη του κράτους. Παύση πληρωμών από τις σχολικές επιτροπές στις πρώην ΔΕΚΟ. Κανένα παιδί χωρίς φαγητό, χωρίς μόρφωση, χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα κ.ά.

6ο ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλουν απειλές οι μαθητές

Σε κατάληψη του σχολείου τους έχουν προχωρήσει οι μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ Πειραιά, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, απαιτώντας κάλυψη των ελλείψεων σε βιβλία και εξοπλισμό των εργαστηρίων και επίλυση του κτιριακού προβλήματος του σχολείου. Οπως εξήγησε στο «Ριζοσπάστη», ο Μάριος Καμακάρης, πρόεδρος του 15μελούς, οι μαθητές αντιδρούν στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, απαιτούν δημόσια και δωρεάν Παιδεία, δουλειά για όλους τους μαθητές μετά την αποφοίτηση με ευθύνη του κράτους κ.ά. Κατήγγειλε πως οι μαθητές έχουν δεχτεί απειλές από τη διεύθυνση, για... απουσίες παρόλο που δε γίνεται μάθημα, έως και για κλήση της αστυνομίας!

Στο πλευρό των μαθητών στάθηκε η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο πρόεδρος της οποίας Σάββας Σάββας επισήμανε ότι «ο χώρος του πεζοδρομίου δεν είναι χώρος εργασίας» και η απαίτηση να βάζουν οι καθηγητές απουσίες στο πεζοδρόμιο είναι εξευτελιστική...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ