ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Σε «απόσταση αναπνοής» οι νέες ανατιμήσεις

Η ΡΑΕ εξετάζει σύνδεση των χονδρικών και λιανικών τιμών με αυτόματη εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος

Οι... διαδρομές του χρήματος, της ενέργειας και των τιμών απασχόλησαν χτες την ενεργειακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Ν. Βασιλάκο, να προαναγγέλλει αυτόματες, εξαμηνιαίες αναπροσαρμογές των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνάρτηση με τη χονδρεμπορική αγορά και αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γενικότερα, η συζήτηση περιστράφηκε στο προσφιλές θέμα, για επιχειρηματίες, πολιτικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες, της αύξησης των κερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των επιβαρύνσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε επίπεδο ειδήσεων προέκυψαν τα εξής: Η εξέταση από τη ΡΑΕ της αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος ανά εξάμηνο, έως τον Ιούνη του 2013, οπότε θα υπάρξουν νέες ρυθμίσεις. Η προαναγγελία αύξησης του τέλους ΑΠΕ. Οι αλλαγές αναμένονται από το Γενάρη του 2012, με μια επιφύλαξη για το τέλος. Η πρόθεση της ΡΑΕ να μειώσει έως 15% τις μέσες τιμές χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, σε αντίθεση με τις προτάσεις του ΔΕΣΦΑ (διαχειριστή του συστήματος) για αυξήσεις. Η μείωση αναμένεται να επηρεάσει προς τα κάτω τις λιανικές τιμές, αλλά και να ελαφρύνει κάπως τις ηλεκτροπαραγωγικές επιχειρήσεις με φυσικό αέριο, οι οποίες διαμαρτύρονται για την αύξηση κόστους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης φυσικού αερίου. Η προαναγγελία, από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για το κοίτασμα χρυσού και χαλκού στη Βάθη Κιλκίς, το πρώτο 15ήμερο του Δεκέμβρη. Εκτιμώνται αποθέματα έως 7 δισ. ευρώ.

Το βασικό ζήτημα των επιχειρηματιών της ενέργειας στην Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι η χρηματοδότηση και τα δίκτυα. Ανάλογα, το βασικό ζήτημα για τους ενεργειακούς ομίλους σε επίπεδο ΕΕ είναι ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, η άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις και η χρηματοδότηση, όπως είπε ο Μπ. Βαν Χόουτεν, μέλος της «ομάδας δράσης» της ΕΕ, υπεύθυνος για την ενέργεια. Η ταύτιση απόψεων είναι λογική: Ολοι τους θέλουν εκτεταμένα δίκτυα για να πουλάνε και να αγοράζουν ενέργεια, «εκσυγχρονισμένα» με δημόσιο χρήμα και στη βάση των επιδιώξεών τους, αλλά και στρόφιγγες χρηματοδότησης και φυσικά «τσουχτερά» τιμολόγια κι ας πληρώνει όποιος μπορεί. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ηλεκτροπαραγωγών, Γ. Περιστέρης, όχι μόνο επιτέθηκε κατά του τέλους ΑΠΕ (αναζητείται ένας πιο σίγουρος και αναμφισβήτητος τρόπος πληρωμής των ΑΠΕ), αλλά ζήτησε κι αυτός ανάπτυξη των δικτύων και χρηματοδότηση με πόρους του ΕΣΠΑ. Ο Σ. Καλαφάτης, βουλευτής της ΝΔ, συμφώνησε με τον υφυπουργό - που νωρίτερα είχε απαριθμήσει τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα - στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ζήτησε να χαραχτούν ΑΟΖ με Κύπρο, Αίγυπτο, Λιβύη, Τουρκία, Αλβανία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ζητά διαγωνισμό για το κοίτασμα ζεολίθων

Την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ζεολίθων της περιοχής Πετρωτών Νομού Εβρου, ζήτησε από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, Ευθ. Σώκο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης.

Στο έγγραφο του υφυπουργού, σημειώνεται ότι «μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το έγγραφο του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την ομόφωνη και διαχρονική θέση των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περί αποκλεισμού της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης, απαιτείται η άμεση προώθηση και ολοκλήρωση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας».

Εκτιμάται ύψος επένδυσης 40 εκατ. ευρώ. Τους προηγούμενους μήνες είχε προωθηθεί η απευθείας ανάθεση του κοιτάσματος, αλλά υπήρξε εμπλοκή από το υπουργείο. Η αξία του κοιτάσματος είναι υψηλή, καθώς ο ζεόλιθος είναι υλικό εξαιρετικών χαρακτηριστικών και πολλαπλών χρήσεων. Ενδεικτικά, μόνο ως συμπλήρωμα διατροφής εκτιμάται ότι αποβάλλει έναν πολύ μεγάλο αριθμό τοξινών από τον οργανισμό. Η περιεκτικότητα του πετρώματος στο συγκεκριμένο κοίτασμα φτάνει το 87%, από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στον κόσμο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να πλουτίσει άνετα με ένα ακόμη θησαυρό της ελληνικής γης, κομμάτι του πλούτου του λαού.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Νέα μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας

Στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας εταιρειών με περιορισμένη ευθύνη των μετόχων της προσβλέπει η κυβέρνηση με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί με τους «άξονες δράσης» που εκχωρούν γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της δημιουργίας προϋποθέσεων «φιλικών» προς τις επιχειρήσεις κατά τις αξιώσεις της τρόικας και των ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οπως προκύπτει από τις διατάξεις που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση σχετικά με την «ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία», πρόκειται για νέα εταιρική μορφή που εντάσσεται «στις κεφαλαιουχικές εταιρείες, εκείνες, δηλαδή, που από τη μια μεριά διαθέτουν κεφάλαιο, από την άλλη, δε, περιορισμένη ευθύνη των εταίρων για τα χρέη της εταιρείας».

Με το επιχείρημα ότι το ύψος του κεφαλαίου των εταίρων έχει «απομυθοποιηθεί» ως μέσο αποτροπής της διασπάθισης της εταιρικής περιουσίας και της επέλευσης της αφερεγγυότητας, καθιερώνεται η κατάργηση του ελάχιστου ποσού του κεφαλαίου και η εισαγωγή της δυνατότητας «κεφαλαίου του 1 ευρώ». Μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι ενώ σε μια ΑΕ ή ΕΠΕ υπάρχει από τη μια μεριά το κεφάλαιο και από την άλλη οι μετοχές ή τα μερίδια, που αποτελούν υποδιαιρέσεις τους, εδώ υπάρχει από τη μια μεριά το σύνολο των εισφορών (ορισμένες από τις οποίες αποτελούν πράγματι κεφάλαιο, άλλες, όμως, όχι) και από την άλλη τα μερίδια που αντιστοιχούν στις εισφορές αυτές. Κάθε εταίρος έχει μερίδια διότι πραγματοποίησε μια εισφορά, είτε η τελευταία απαρτίζει κεφάλαιο είτε όχι».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Ετοιμάζουν ελιγμό για τα ταξί

«Ταύτιση απόψεων» διαπιστώνει ο υπουργός Μ. Βορίδης με τον τομεάρχη Μεταφορών της ΝΔ

Η ανάγκη να «τρέξει» η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών το ζήτημα της απελευθέρωσης των ταξί τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Μ. Βορίδης με τον τομεάρχη Μεταφορών της ΝΔ Μιχ. Παπαδόπουλο. Οπως επισήμανε ο υπουργός, υπήρξε «ταύτιση απόψεων» μεταξύ των δύο, η οποία «θα διευκολύνει το έργο του υπουργείου το επόμενο χρονικό διάστημα».

Απ' ό,τι φαίνεται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, αναφορικά με το «άνοιγμα» των οδικών επιβατικών μεταφορών, θα ακολουθήσει δρόμο που φαινομενικά θα διαφέρει από αυτόν του πρώην υπουργού Γ. Ραγκούση, εισάγοντας κάποιας μορφής «πληθυσμιακά κριτήρια» στην έκδοση νέων αδειών τετραθέσιων ταξί, την ίδια ώρα που «από το παράθυρο» θα εφαρμόζει την πολιτική ουσία της «απελευθέρωσης». Οπως «διαρρέεται» εδώ και μέρες, το ΛΑ.Ο.Σ. έχει επεξεργαστεί ένα τέτοιο σχέδιο που θα κατατεθεί υπό τη μορφή νόμου στη Βουλή, το αμέσως επόμενο διάστημα, και σε αυτό το σχέδιο έχει την υποστήριξη της ΝΔ αλλά και μεγάλης μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που για λόγους πολιτικής τακτικής δεν ήθελαν την «κόντρα» που είχε ανοίξει ο Γ. Ραγκούσης με έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο.

Αλλωστε, τη... δουλειά τους - την παράδοση δηλαδή του «φιλέτου» της αγοράς ταξί σε λίγες μεγάλες εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο - την έχουν εξασφαλίσει και με το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα, ρύθμιση που έχει και την υποστήριξη της «πρασινογάλαζης» συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του κλάδου.

Οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές πρέπει να έχουν καθαρό, ότι ο όποιος ελιγμός επιχειρηθεί από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. στο ζήτημα της «απελευθέρωσης» της αγοράς αδειών ταξί, θα είναι αποτέλεσμα των δικών τους σκληρών απεργιακών κινητοποιήσεων και σαν στόχο θα έχει να τους απενεργοποιήσει για να τους «σφάξει με το βαμβάκι». Υπό αυτό το πρίσμα, οφείλουν να εντείνουν τους αγώνες τους συσπειρωμένοι στις Επιτροπές Αγώνα για την οριστική απόσυρση του νόμου της «απελευθέρωσης», όποιου υπουργού το όνομα κι αν αυτή φέρει.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η Γενική Συνέλευση

Η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 23 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας (Σαλαμινίας 9 και Π. Ράλλη).

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
«Αναβολή» Γενικής Συνέλευσης

Ανηλεή χτυπήματα από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων δέχεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στους ιδιώτες. Ενόψει και των τελικών αποφάσεων για το «κούρεμα» και τους όρους του αναβλήθηκε και η χτεσινή επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του, από την οποία «απουσίαζε» το Δημόσιο που κατέχει σήμερα το 34% των μετοχών.

Την ένταξη στο λεγόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την Τbank (πρώην Τράπεζα Ασπίς), στην οποία εμφανίζεται μεγαλομέτοχος το ΤΤ, φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση. Στα υπό συζήτηση θέματα της χτεσινής συνέλευσης ήταν και η απορρόφηση της Τbank από το ΤΤ.

Ενώπιον του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σ. Μουζακίτη καλείται την επόμενη βδομάδα, να δώσει εξηγήσεις ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Ι. Καπελέρης. Η κλήση γίνεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσίευμα που έκανε λόγο για μη είσπραξη προστίμων που επιβλήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ