Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Σε «απόσταση αναπνοής» οι νέες ανατιμήσεις

Η ΡΑΕ εξετάζει σύνδεση των χονδρικών και λιανικών τιμών με αυτόματη εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος

Οι... διαδρομές του χρήματος, της ενέργειας και των τιμών απασχόλησαν χτες την ενεργειακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Ν. Βασιλάκο, να προαναγγέλλει αυτόματες, εξαμηνιαίες αναπροσαρμογές των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνάρτηση με τη χονδρεμπορική αγορά και αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γενικότερα, η συζήτηση περιστράφηκε στο προσφιλές θέμα, για επιχειρηματίες, πολιτικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες, της αύξησης των κερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των επιβαρύνσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε επίπεδο ειδήσεων προέκυψαν τα εξής: Η εξέταση από τη ΡΑΕ της αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος ανά εξάμηνο, έως τον Ιούνη του 2013, οπότε θα υπάρξουν νέες ρυθμίσεις. Η προαναγγελία αύξησης του τέλους ΑΠΕ. Οι αλλαγές αναμένονται από το Γενάρη του 2012, με μια επιφύλαξη για το τέλος. Η πρόθεση της ΡΑΕ να μειώσει έως 15% τις μέσες τιμές χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, σε αντίθεση με τις προτάσεις του ΔΕΣΦΑ (διαχειριστή του συστήματος) για αυξήσεις. Η μείωση αναμένεται να επηρεάσει προς τα κάτω τις λιανικές τιμές, αλλά και να ελαφρύνει κάπως τις ηλεκτροπαραγωγικές επιχειρήσεις με φυσικό αέριο, οι οποίες διαμαρτύρονται για την αύξηση κόστους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης φυσικού αερίου. Η προαναγγελία, από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για το κοίτασμα χρυσού και χαλκού στη Βάθη Κιλκίς, το πρώτο 15ήμερο του Δεκέμβρη. Εκτιμώνται αποθέματα έως 7 δισ. ευρώ.

Το βασικό ζήτημα των επιχειρηματιών της ενέργειας στην Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι η χρηματοδότηση και τα δίκτυα. Ανάλογα, το βασικό ζήτημα για τους ενεργειακούς ομίλους σε επίπεδο ΕΕ είναι ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, η άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις και η χρηματοδότηση, όπως είπε ο Μπ. Βαν Χόουτεν, μέλος της «ομάδας δράσης» της ΕΕ, υπεύθυνος για την ενέργεια. Η ταύτιση απόψεων είναι λογική: Ολοι τους θέλουν εκτεταμένα δίκτυα για να πουλάνε και να αγοράζουν ενέργεια, «εκσυγχρονισμένα» με δημόσιο χρήμα και στη βάση των επιδιώξεών τους, αλλά και στρόφιγγες χρηματοδότησης και φυσικά «τσουχτερά» τιμολόγια κι ας πληρώνει όποιος μπορεί. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ηλεκτροπαραγωγών, Γ. Περιστέρης, όχι μόνο επιτέθηκε κατά του τέλους ΑΠΕ (αναζητείται ένας πιο σίγουρος και αναμφισβήτητος τρόπος πληρωμής των ΑΠΕ), αλλά ζήτησε κι αυτός ανάπτυξη των δικτύων και χρηματοδότηση με πόρους του ΕΣΠΑ. Ο Σ. Καλαφάτης, βουλευτής της ΝΔ, συμφώνησε με τον υφυπουργό - που νωρίτερα είχε απαριθμήσει τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα - στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ζήτησε να χαραχτούν ΑΟΖ με Κύπρο, Αίγυπτο, Λιβύη, Τουρκία, Αλβανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ