ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Ενοχλεί ο ταξικός προσανατολισμός

Μετά από την κατάθεση αγωγής και ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τέσσερις εργαζόμενοι, καθοδηγούμενοι από την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) και με νομικό σύμβουλο τον Μ. Πατσιαντά, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Βόλου, στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη εξέδωσε απόφαση ακύρωσης των εκλογών του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Νομού Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτη και αναστολής της λειτουργίας της διοίκησής του που είναι στα χέρια των ταξικών δυνάμεων.

Η απόφαση πάρθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου που εκδίκασε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για ακύρωση των εκλογών, επειδή δόθηκε παράταση στην εκλογική διαδικασία κατά 3 ώρες από την εφορευτική επιτροπή, για να μπορέσουν να ψηφίσουν εργαζόμενες από το νησί της Σκοπέλου, τον Αλμυρό, τη Ζαγορά και άλλες περιοχές του Νομού Μαγνησίας.

Τα παραπάνω κατάγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χτες στο Βόλο, εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ - οι Γ. Κομνηνός, Χρ. Καλούσης και Γ. Ρούσας - και του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών Νομού Μαγνησίας - Μαρία Γκριτζάνη, πρόεδρος, Μαρία Πλαγερά και Μαρία Χιώτη - επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, για να περάσουν ακόμα πιο γρήγορα και χωρίς αντίσταση από τους εργαζόμενους τα εφιαλτικά μέτρα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, υπονομεύει τη λειτουργία του Σωματείου χρησιμοποιώντας δικαστικά μέσα προκειμένου να εμποδίσουν τη δράση του. Ενοχλούνται - τονίστηκε - γιατί το σωματείο όλα αυτά τα χρόνια καταφέρνει να συσπειρώνει τους εργαζόμενους του κλάδου σε ταξική κατεύθυνση, πραγματοποιώντας μαζικές συνελεύσεις (όπως στην εκλογοαπολογιστική που ξεπέρασε τα 120 άτομα), παραστάσεις διαμαρτυρίας, συλλαλητήρια και απεργίες, πηγαίνοντας αντίθετα στη βασική λογική αυτών των ξεπουλημένων πλειοψηφιών για υποταγή στις εντολές του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Ενοχλούνται οι βαστάζοι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, γιατί δε θέλουν να πάρουμε μέρος με αύξηση των δυνάμεών μας (4 αντιπρόσωποι από 3) στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου που πραγματοποιείται το επόμενο διάστημα.

Την απόφασή τους να περιφρουρήσουν τη λειτουργία του Σωματείου τους, «δηλώνουν» σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων και εργολαβικών συνεργείων Μαγνησίας, σε ψήφισμα που ενέκριναν σε σύσκεψη - συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στο Βόλο, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο ψήφισμα, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι «όσα δικαστικά μέτρα κι αν πάρουν, με μεγαλύτερο πείσμα και ορμή θα συνεχίσουμε μαζί με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα το ΠΑΜΕ, την πάλη μας ενάντια στην κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας».

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δεν υπάρχουν καλές και κακές ιδιωτικοποιήσεις

Οι εργατοπατέρες καλλιεργούν αυταπάτες

Σε συντονισμένο και οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, που για τα κέρδη των μονοπωλίων, όπως είναι η COSCO, παραδίδει λιμάνια, ενέργεια, μεταφορές, τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο, τσακίζει εργατικά λαϊκά δικαιώματα, καταδικάζει το λαό στην ανεργία και τη φτώχεια, κάλεσε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που έγινε χτες το πρωί στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 3ωρης στάσης εργασίας που αποφάσισαν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή στάση εργασίας που κήρυξε η Ευρωπαϊκή Ζώνη του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (International Dockworkers Council IDC) διεκδικώντας «την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων», επειδή «τα βάρη της κρίσης που ανέδειξε η αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποιημένη πολιτική δεν μπορεί να μεταφέρονται αποκλειστικά στους εργαζόμενους»! Με περιεχόμενο δηλαδή που είναι κομμένο και ραμμένο στα πλαίσια αυτής της πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αιχμή της κινητοποίησης ήταν, υποτίθεται, να καταγγελθεί ο εργασιακός μεσαίωνας που έχει επιβάλει το μονοπώλιο της COSCO, στο οποίο έχει παραχωρηθεί από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συνυπογραφή των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ σε ΟΜΥΛΕ και Ενωση Λιμενεργατών, η προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ.

Πέρα από το γεγονός ότι η κινητοποίηση έγινε χιλιόμετρα μακριά από την πύλη της COSCO, στις τοποθετήσεις τόσο από την πλευρά της ΟΜΥΛΕ, όσο και από τους εκπροσώπους των συνδικάτων της Ευρωπαϊκής Ζώνης της IDC «θριάμβευσαν» τα περί ελεγχόμενων και υπό όρους ιδιωτικοποιήσεων, προκαλώντας σύγχυση στους εργαζόμενους, ενώ εκφράστηκε η «διαμαρτυρία» από το συντονιστή της IDC ότι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τώρα δεν έχει προσέλθει σε κοινωνικό διάλογο με τα συνδικάτα για το θέμα της κατοχύρωσης των εργασιακών σχέσεων. Οσο για τον πρόεδρο της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλο (ΠΑΣΚΕ), τον πείραξε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ έγινε χωρίς... «να εξασφαλιστεί δημόσιος έλεγχος»!

Από τον Σπ. Χαλβατζή ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχουν «καλές και κακές ιδιωτικοποιήσεις». Κάλεσε τους εργαζόμενους, στραπατσάροντας το φόβο και την τρομοκρατία που επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, για να σκύψουν το κεφάλι, να αγωνιστούν «ενάντια στις επιλογές της ΕΕ, στην ίδια την ΕΕ», να δυναμώσουν την «πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης», να διεκδικήσουν τη δική τους, τη λαϊκή εξουσία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ενίσχυση των εφοπλιστών με κάθε μέσο

Η επιδότηση των καυσίμων για τους εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα, η «ούτε κατά διάνοια» αύξηση της φορολογίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου (άλλωστε η φορολογία των εφοπλιστών είναι λιγότερη και από αυτή που πληρώνει ένας περιπτεράς), η πλήρης άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και η ψήφιση νόμου για την επιβίβαση οπλισμένων ράμπο στα πλοία δήθεν στο όνομα της αντιμετώπισης της πειρατείας, είναι ορισμένα από αυτά που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, για τη θωράκιση της κερδοφορίας των εφοπλιστών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χτες ο υφυπουργός Αδ. Γεωργιάδης στη συνάντησή του με τους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Ετσι, την ίδια ώρα που τα παιδιά κάνουν μάθημα χωρίς θέρμανση, αφού δεν δίνεται «σάλιο» από την συγκυβέρνηση για να προμηθευτούν τα σχολεία με πετρέλαιο, ετοιμάζεται διακανονισμός με τα ΕΛΠΕ, προκειμένου, σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη, οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, να πληρώνουν τοις μετρητοίς το 50% του πετρελαίου που προμηθεύονται για τα πλοία τους και το υπόλοιπο «να βρεθεί μία φόρμουλα» για να επιδοτείται! Σε αυτό να προστεθεί ότι για τους εφοπλιστές το πετρέλαιο είναι αφορολόγητο (τράνζιτ).

Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, όπου έχει αρθεί το καμποτάζ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έχει εφαρμοστεί πλήρως ο εκτρωματικός κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποτέλεσμα τα κρουαζιερόπλοια να είναι πλωτά γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, ετοιμάζεται νομοσχέδιο για να καταργηθούν και αυτές οι συμβάσεις που υπέγραφαν οι εταιρείες των κρουαζιερόπλοιων με το Δημόσιο, που προέβλεπαν την καταβολή 3,95 ευρώ για κάθε επιβάτη, ποσό που μειωνόταν κατά 20% για κάθε παραπάνω ελληνικό λιμάνι που έπιαναν τα κρουαζιερόπλοια και κατά 7% αν στο σύνολο του πληρώματος το ...1% ήταν Ελληνες ναυτεργάτες.

Οσο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πειρατείας στα πλοία, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβρη και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας απαιτεί «να υπάρχουν ένοπλοι φρουροί στα πλοία», δηλαδή οπλισμένοι ράμπο που θα έρθουν να συμπληρώσουν τις συνθήκες της άγριας εκμετάλλευσης που επιβάλλουν οι εφοπλιστές σε βάρος των ναυτεργατών που είναι και η πηγή της κερδοφορίας τους. Χώρια ότι τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν προειδοποιήσει ότι «οπλισμένα εμπορικά πλοία» θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ