ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Περιφρούρησαν και χτες την κινητοποίησή τους

Συνεχίστηκε και χτες - τέταρτη κατά σειρά μέρα - η κατάληψη της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΔΕΗ στη Μεσογείων από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στην επιχείρηση ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα. Συνέπεια της κατάληψης είναι το κλείσιμο του μηχανογραφικού συστήματος «Ερμής» από τη Δευτέρα το μεσημέρι. Μέρος του συστήματος αυτού είναι και οι εντολές της διακοπής ρεύματος, οι οποίες τη συγκεκριμένη περίοδο αφορούν και σε όλους όσοι αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα.

Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - συναυλία στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Σαρωνικού, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ν. Ιωνίας, Ρέντη - Νίκαιας, αντιπροσωπείες σωματείων εργαζομένων από άλλους κλάδους κ.ά. Ο δήμαρχος Πετρούπολης Θωμάς Κοτσαμπάς σε δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το χαράτσι για τα ακίνητα είναι μέρος της γενικότερης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής και αυτό που απαιτείται είναι η οργάνωση της πάλης για την ανατροπή της».

Το υπόλοιπο της ημέρας συνεχίστηκε με την κυβέρνηση να προσπαθεί να δημιουργήσει γεγονότα που να προκαλέσουν την επέμβαση της αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό ήρθαν δυο φορές διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ με στόχο να επανασυνδεθεί το ρεύμα ώστε να λειτουργήσει το μηχανογραφικό σύστημα. Κάτι, βέβαια, που δεν πέτυχαν.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Να μην περάσει το χαράτσι μέσα από τη ΔΕΗ

Σε αντίσταση και αντεπίθεση με άμεσο στόχο να μην περάσει το μέτρο του χαρατσιού μέσα από τη ΔΕΗ, καλεί η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Η ανακοίνωσή της είναι ως εξής:

«Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε - συνταξιούχε. Η καπιταλιστική κρίση στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, βαθαίνει. Ο πόλεμος ανάμεσα στα μονοπώλια καθημερινά γίνεται όλο και πιο σφοδρός. Χρησιμοποιούν και είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που διαθέτουν για την υπεράσπιση της πολιτικής τους και της οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Η άρχουσα τάξη στη χώρα μας επέβαλε την κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., θεωρώντας ότι έτσι μπορεί καλύτερα να ξεζουμίσει τη λαϊκή οικογένεια. Επιδίδεται σ' ένα όργιο τρομοκρατίας και παραπληροφόρησης προκειμένου να περάσει τα μέτρα της. Σήμερα είναι η 6η δόση. Αύριο θα είναι η 7η δόση.

Καμία ανοχή - καμία υποταγή στη κυβέρνηση και τους υποστηριχτές της. Το απάνθρωπο χαράτσι που επιβάλλουν σε όλους μας μέσα από τη ΔΕΗ και την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, χτυπάει ιδιαίτερα σφοδρά τους αυτοαπασχολούμενους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε πέρα απ' την αναδουλειά και τα λουκέτα, το τέλος επιτηδεύματος, τις αυξημένες εισφορές στον ΟΑΕΕ, τα υπέρογκα δημοτικά τέλη για το μικρομάγαζο κ.λπ. Το χαράτσι της ΔΕΗ δεν είναι απλά ένα ακόμα μέτρο. Είναι πρόβα, είναι κομβικό σημείο στην επίθεση που έχουν σχεδιάσει για τη λαϊκή οικογένεια. Δεν πρέπει - δεν μπορεί να περάσει. Αν το αποδεχτούμε πολιτικά πρώτα απ' όλα, αύριο θα μας επιβάλουν χαράτσι γιατί αναπνέουμε.

  • Τώρα πρέπει να αντισταθούμε, να οργανώσουμε όχι μόνο την άμυνά μας, αλλά και την επίθεσή μας απέναντι στην αντιλαϊκή μονοπωλιακή πολιτική. Κανείς δεν είναι και δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος. Τα σωματεία μας, οι ομοσπονδίες, οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ πρέπει να αναδειχτούν σε οργανωτές και καθοδηγητές αυτής της προσπάθειας.
  • Τώρα πρέπει να μπουν μπροστά. Στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, με πρωτοβουλίες να γυρίσουμε πίσω τα χαράτσια. Δεν έχουμε να πληρώσουμε, δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε.

Να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση. Αντιμετωπίζουμε τον πόλεμο που εξαπέλυσαν απέναντί μας με πόλεμο. Μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, μαζί με τις λαϊκές επιτροπές σε κάθε πόλη και γειτονιά, αντιπαλεύουμε την πολιτική που μας καταστρέφει, με όρους κινήματος. Δεν επιτρέπουμε να κοπεί το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό, σε κανένα μικρομάγαζο. Το κίνημα μπορεί και πρέπει να αποκαθιστά κάθε παρανομία του αστικού κράτους. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας είναι δύσκολος. Χρειάζονται θυσίες, πολλές προσπάθειες. Ομως, γνωρίζουμε ότι αυτά που κρίνονται σ' αυτόν τον αγώνα είναι τεράστια. Είναι η ίδια μας η ζωή. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
«Νόμος είναι το δίκιο του λαού!»

Σε ανακοίνωσή της για την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ ενάντια στο χαράτσι, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» τονίζει:

«Η αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., θορυβημένη από το κύμα της λαϊκής κατακραυγής και αντίστασης που συνεχώς ογκώνεται, για το επαίσχυντο αντιλαϊκό χαράτσι της ΔΕΗ, επιστρατεύει για άλλη μια φορά τους εισαγγελείς για να το καταπνίξει.

Η διαταγή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθήνας Ελένης Ράικου, ύστερα από κυβερνητική εντολή, για επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σχετικά με την κατάληψη από τους εργαζόμενους του κτιρίου της ΔΕΗ που εκδίδει τις εντολές διακοπής του ρεύματος, η μετάβαση εισαγγελέα στο χώρο και το τελεσίγραφό του για την εκκένωση του κτιρίου, στοχεύουν στην τρομοκράτηση και την καταστολή όσων παλεύουν ενάντια στα εκβιαστικά χαράτσια, συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική.

Το ρεύμα είναι αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει με αυτό εκβιασμούς και παιχνίδια στο λαό. Ο "νόμος" που προβλέπει διακοπή του ρεύματος σε όποιον δεν πληρώνει τα χαράτσια είναι παντελώς παράνομος.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι έχουν όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να κουρελιάσουν και να απειθαρχήσουν οργανωμένα στον άδικο νόμο, να υπερασπιστούν την επιβίωση και την αξιοπρέπειά τους, τη δική τους και των παιδιών τους. Αυτός είναι σήμερα για το λαό ο υπέρτατος νόμος.

Τώρα, να συνεχιστεί αταλάντευτα, ακόμη πιο μαζικά, οργανωμένα και μαχητικά ο αγώνας, να επιβάλουμε την ολοκληρωτική κατάργηση του χαρατσιού. Να πληρώσει η πλουτοκρατία την κρίση που η ίδια δημιούργησε. Κανένας να μη φοβηθεί, κανένας να μην παραπλανηθεί! Νόμος είναι το δίκιο του λαού!».

Δράση παντού ενάντια στο χαράτσι

Με αμείωτη ένταση οργανώνεται η δράση ενάντια στο χαράτσι του τέλους ακινήτων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη:

  • Σε λαϊκή συνέλευση για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Αγίου Κωνσταντίνου Λάρισας τους κατοίκους της συνοικίας, στις 7 μ.μ., στο καφέ - ουζερί «Εμπα μέσα» (Θεοτοκοπούλου & Ελευσίνος).
  • Στις 11 το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου πραγματοποιεί συγκέντρωση έξω από τη ΔΕΗ Μενιδίου.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα στις Εργατικές Κατοικίες της Θήβας πραγματοποιεί σήμερα ενημερωτική εξόρμηση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ. Επίσης, την Κυριακή στις 10.30 το πρωί οργανώνει συνέλευση κατοίκων, προκειμένου να εκτιμήσουν τη δράση τους μέχρι σήμερα και να καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.
  • Σύσκεψη με στόχο τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής πραγματοποιείται σήμερα στο Σωληνάρι του Δήμου Αλιάρτου Βοιωτίας.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Σεισμοπλήκτων στη ΔΕΗ

Πέτυχαν την επανασύνδεση ρεύματος σε άνεργο οικοδόμο

Την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε άνεργο οικοδόμο πέτυχε χτες με παράσταση διαμαρτυρίας και δυναμική παρέμβαση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στα Γιάννενα η Λαϊκή Επιτροπή Σεισμοπλήκτων. Μιας λαϊκής συνοικίας που οι άνθρωποι του μόχθου, νέοι και συνταξιούχοι, βιώνουν τη σκληρότητα των μέτρων στην ίδια τους τη ζωή, δεν μπορούν να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις βασικές ανάγκες, δίνουν μάχη για την επιβίωση και αντανακλώνται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στον άνεργο οικοδόμο που για 7 μήνες το σπίτι του δεν είχε ρεύμα. Το ζήτημα αυτό του άνεργου οικοδόμου ήρθε στην επιφάνεια στην πρόσφατη γενική συνέλευση των κατοίκων. Συγκροτήθηκε Λαϊκή Επιτροπή και έγινε άμεση αγωνιστική παρέμβαση καταδεικνύοντας την ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού να πολλαπλασιαστούν οι εστίες λαϊκής οργάνωσης και αντίστασης στις συνοικίες. Οτι η εργατική λαϊκή οργάνωση σε κάθε κλάδο και στη γειτονιά μπορεί να βάλει εμπόδια, να φρενάρει, τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, να ανακουφίσει τη λαϊκή οικογένεια, να έχει αποτελέσματα. Αποτέλεσμα της χτεσινής αγωνιστικής παρέμβασης ήταν όχι μόνο η επανασύνδεση του ρεύματος, αλλά και το πάγωμα των προηγούμενων λογαριασμών που έφταναν τα 1.400 ευρώ περίπου. Συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση κατάργηση των χαρατσιών δίνεται με το σημερινό συλλαλητήριο, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 7 το απόγευμα στο δημαρχείο.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 29 Νοέμβρη

Σήμερα η σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Σε συλλαλητήριο στις 29 Νοέμβρη, στις 4 μ.μ. στην Ομόνοια, καλεί τους εργαζόμενους σε Δημόσιο, ΟΤΑ, ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις πρώην ΔΕΚΟ η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία που πετά στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.

Εκφραση της επίθεσης αποτελεί η ενέργεια της κυβέρνησης να καλέσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να δηλώσουν την προϋπηρεσία τους με την απειλή ότι αν δεν το κάνουν αυτή δε θα προσμετρηθεί στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου. Η Γραμματεία Αττικής τονίζει την ανάγκη «κανείς εργαζόμενος να μην κάνει δήλωση προϋπηρεσίας! Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές». Παράλληλα, καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και καλεί τους εργαζόμενους «να πρωτοστατήσουν για μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και να οργανώσουν την αντίδρασή τους απέναντι στην εφεδρεία και στις απολύσεις. Να ακυρωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια της λυκοσυμμαχίας κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κεφαλαίου για κατάργηση του δικαιώματος όλων μας στη σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα».

Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη 24 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα στον 4ο όροφο της ΕΔΟΘ, με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία.

Επιπλέον, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού», μετά τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων, προχωρά στην καθημερινή κατάληψη του Γραφείου Προσωπικού (7 π.μ. - 3 μ.μ.) προκειμένου να μην αποσταλεί καμία λίστα εφεδρείας στο υπουργείο μέχρι αύριο, Παρασκευή 25 Νοέμβρη, τελευταία μέρα υποβολής της λίστας της ντροπής. Τέλος, προχωρούν σε ανοιχτή συνέντευξη Τύπου, σήμερα, Πέμπτη 24 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο Γραφείο Προσωπικού (παλιό κτίριο, γρ. 303).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ