ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές στην Καλιφόρνια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά τη βάρβαρη καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων στο Πανεπιστήμιο «UC Davis», εξαιτίας των περικοπών στις δαπάνες για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία δύο χρόνια, περικοπές που συνεχώς αυξάνονται και διευρύνονται, οι φοιτητές των πανεπιστημίων της πολιτείας της Καλιφόρνιας καλούν για γενική αποχή και κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, στο Πανεπιστήμιο «UC Davis» συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φοιτητών που απαιτούν πλέον την παραίτηση της πρύτανη Λίντα Κατέχη, η οποία κατηγορείται και δικαίως από τους φοιτητές για την καταστολή απέναντί τους από την Αστυνομία και την ασφάλεια του Πανεπιστημίου, αφού εκείνη έδωσε την εντολή για τη βίαιη επέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων. Η Λ. Κατέχη, ζήτησε δημόσια συγνώμη και για να... πείσει έκανε μάλιστα και αναφορά στα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη 1973 στην Αθήνα, όταν η χούντα έστειλε τα τανκς για να ρίξουν την πύλη του Πολυτεχνείου. «Ημουν εκεί και δεν θέλω να το ξεχάσω», δήλωσε. Δεν έπεισε όμως και οι φοιτητές εμμένουν ζητώντας παράλληλα και την παραίτηση της Κατέχη (σημειωτέον η εν λόγω πανεπιστημιακός ήταν και σύμβουλος στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ).

Στο μεταξύ τουλάχιστον 15 φοιτητές συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση καταστολής εκ μέρους της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης ενάντια σε φοιτητές του δημόσιου Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), που διαδήλωναν έξω από το «Μπαρούχ Κόλετζ», στο κέντρο του Μανχάταν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου ενάντια στις προτεινόμενες περικοπές που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των διδάκτρων κατά 300 δολάρια, καθώς και την ανάκληση των αυξήσεων που έχουν γίνει στη διάρκεια της χρονιάς.

  • Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον έφτασαν διαδηλωτές που παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις του αποκαλούμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ», διαδηλωτές που είχαν ξεκινήσει πορεία από τη Νέα Υόρκη πριν από 13 ημέρες. Τέλος, στον Καναδά σε επιχείρηση καταστολής κατά διαδηλωτών, που είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις σε δημόσιους χώρους στην Οτάβα και το Τορόντο, συνελήφθησαν τουλάχιστον 8 άτομα.
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες συνομιλίες υπό την πίεση της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στις 30 του μήνα θα επαναληφθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες, υπό τις πιέσεις της ΕΕ για «γενικότερη» συμφωνία, που θα καλύψει τις διμερείς διαφορές πάνω στα διοικητικά φυλάκια του βόρειου Κοσσυφοπεδίου πριν πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο της ΕΕ, που θα αποφασίσει, μεταξύ άλλων, και για την περαιτέρω τύχη της υποψηφιότητας της Σερβίας για ένταξη στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Χτες, ο Ρόμπερτ Κούπερ, μεσολαβητής της ΕΕ που είναι παρών στις συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας, χαρακτήρισε τις συνομιλίες στις αρχές της βδομάδας «καλές», σημειώνοντας ότι μολονότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία παρά μόνο για την αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων, καταγράφηκε «ουσιαστική πρόοδος σε αρκετούς τομείς». Υποστήριξε μάλιστα ότι ακόμη και για τις διαβάσεις στα διοικητικά όρια του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία «υπήρξε πρόοδος» δίχως να διευκρινίσει πού...

Αντίθετα, χτες, σε νεότερες δηλώσεις τους οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων διαπίστωσαν πρόοδο στο ζήτημα των πτυχίων και της εκπροσώπησης του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακούς οργανισμούς. Ο επικεφαλής των Σέρβων, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, είπε χαρακτηριστικά ότι οι Κοσσοβάροι Αλβανοί ομόλογοί του απέρριψαν για τα διοικητικά φυλάκια «αυτό που συνιστά προστασία του σερβικού Συντάγματος και της σερβικής αυτοκυριαρχίας και του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η επικεφαλής των Κοσσοβάρων Αλβανών, Εντίτα Ταχίρι, επανέλαβε ότι η πλευρά της διεκδικεί για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο «ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, με βάση ευρωπαϊκό μοντέλο, όπως εφαρμόζεται με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Την πρώτη τους συνάντηση από το 2007, οπότε η «Χαμάς» ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της ΟΑΠ και της Π. Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο πολιτικός ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ. Οι δύο άνδρες αναμένεται, σε πρώτη φάση, να συζητήσουν το ενδεχόμενο και τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει καθήκοντα μέχρι τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών την άνοιξη. Την ίδια ώρα, το κουαρτέτο πιέζει την ισραηλινή ηγεσία να παραδώσει στους Παλαιστίνιους τους δασμούς και τους φόρους που παρακρατεί και φθάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια ανά μήνα.

ΡΙΑΝΤ.-- Μετά από μήνες κωλυσιεργιών, ο επί δεκαετίες ισχυρός άνδρας της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, υπέγραψε, παρουσία του Σαουδάραβα μονάρχη και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, συμφωνία παράδοσης της εξουσίας στον αντιπρόεδρό του με αντάλλαγμα την εξασφάλιση αμνηστίας για τον ίδιο και την οικογένειά του, κάτι που εξόργισε μερίδα διαδηλωτών που πραγματοποίησαν νέες διαμαρτυρίες. Η συμφωνία προβλέπει επίσης σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» και εκλογές σε τρεις μήνες. Την υπέγραψαν και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης (στην πλειοψηφία τους έχουν, ήδη, έρθει σε επαφή με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ) που αναμένεται να ζητήσουν τερματισμό των διαδηλώσεων που άρχισαν το Φλεβάρη και έχουν στοιχίσει εκατοντάδες ζωές και χιλιάδες τραυματισμούς.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Τη χρήση «υπερβολικής βίας και βασανιστηρίων» απέναντι σε διαδηλωτές κατά τις αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες του περασμένου Μάη καταγράφει η έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής που διερεύνησε τις σχετικές καταγγελίες με εντολή του βασιλιά του Μπαχρέιν. Στην έκθεση γίνεται λόγος για σοβαρότατη κατάχρηση εξουσίας, ενώ σημειώνεται ότι δεν επαληθεύτηκε η σύνδεση των διαδηλωτών με το Ιράν, όπως υποστήριζαν η ηγεσία του βασιλείου αλλά και των γειτονικών χωρών (Σ. Αραβία - ΗΑΕ), που έσπευσαν να στείλουν στρατεύματα για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Σε 17.000 απολύσεις, δηλαδή το 23% του εργατικού της δυναμικού, έως τα τέλη του 2013 θα προχωρήσει η εταιρεία κατασκευής τεχνολογικού υλικού τηλεπικοινωνιών «Nokia - Siemens Networks», χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «θλιβερή αλλά αναγκαία» για τη «βελτίωση της αποδοτικότητας και της κερδοφορίας» της εταιρείας...

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Σειρά συμφωνιών μεταξύ Κίνας και Βενεζουέλας υπογράφτηκαν κατά τη δέκατη συνάντηση της μεικτής επιτροπής των δύο χωρών. Οι συμφωνίες αφορούν ως επί το πλείστον τον ενεργειακό τομέα που προβλέπει επενδύσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της Κίνας για διάφορα κοινά σχέδια στον πετρελαϊκό τομέα, αλλά και κινεζικές επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής σιδήρου και αλουμινίου στη Βενεζουέλα.

MAΣΕΡΟΥ.-- Οι μακροχρόνιες αντιλαϊκές οικονομικές πολιτικές, σε συνδυασμό με την πανδημία του AIDS που θερίζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων έχουν βυθίσει το λαό των περίπου 2.000.000 ανθρώπων στο νοτιοαφρικανικό Λεσότο στη δίνη της φτώχειας. Οπως ανακοίνωσαν χτες οι τοπικές αρχές, ένα στα τέσσερα παιδιά μένει ορφανό, ενώ τα δύο τρίτα των παιδιών αναγκάζονται να «ζουν» με 1,25 δολάριο τη μέρα....

ΧΑΓΗ.-- Οι ολλανδικές αρχές συζητούν το ενδεχόμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις οικογένειες Ινδονήσιων που εκτελέστηκαν το 1947 από τις ολλανδικές αποικιοκρατικές δυνάμεις στο χωριό Ραουγκεντέχ (ανατολικά της Τζακάρτας).

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Συγγνώμη» Ερντογάν στους Κούρδους για το 1930

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Συγγνώμη» για τη σφαγή των Κούρδων από τον τουρκικό στρατό ζήτησε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η δήλωση του Ρ. Ερντογάν αφορά τη σφαγή 13.000 Κούρδων - κυρίως αλεβιτών - την περίοδο 1936-39 στο Ντερσίμ (σημερινό Τουντζελί) της Τουρκίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (ωστόσο εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό ακόμα και στα 50.000 θύματα). Πέραν της σφαγής, δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο ανέφερε ότι ο πραγματικός υπαίτιος είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, συνέχεια του κόμματος του κεμαλικού καθεστώτος και μοναδική πολιτική δύναμη της εποχής.

Ο Ρ. Ερντογάν κάλεσε ευθέως τον πρόεδρο του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να απολογηθεί εκ μέρους του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι «το κόμμα που πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός δεν είναι το κυβερνών». Η κίνηση του Τούρκου πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως πολιτικό τέχνασμα από την κουρδική κοινότητα, ενώ αντιδράσεις προκαλεί και στο CHP, καθώς ένα μέρος του εμφανίζεται πρόθυμο να «απολογηθεί», ενώ ένα άλλο μέρος μιλά για «βόμβα στα θεμέλια του κράτους».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη την Τρίτη περισσότεροι από 60 άνθρωποι συνελήφθησαν σε επιχείρηση - σκούπα της τουρκικής αστυνομίας για «σχέσεις» με την Ενωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), ενώ ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μελών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο Βόρειο Ιράκ, όπου το βράδυ της Τρίτης πραγματοποίησε νέους βομβαρδισμούς.

ΗΠΑ
Αντιπαράθεση για το «θεαθήναι»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πόλεμος «χαρακωμάτων» μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών όσον αφορά στο σχέδιο μείωσης του ελλείμματος της χώρας, που αναμενόταν να υποβληθεί χτες, θα συνεχιστεί καθώς το χρέος ήδη υπερέβη το όριο των 15 τρισ. δολαρίων που είχε θέσει το Κογκρέσο, ενώ τα μέλη της Επιτροπής Ελλειμμάτων, της «υπερ-επιτροπής», όπως βαπτίστηκε, δήλωναν ότι συμφωνία δεν επρόκειτο να υπάρξει.

Οι διαφωνίες είναι στις επιμέρους λεπτομέρειες, καθώς υπάρχει ομοφωνία για τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, αλλά διαφωνία για τα έσοδα. Οι Ρεπουμπλικανοί θέτουν βέτο ακόμη και στη σχετική μεταρρύθμιση της φορολογίας που προτείνουν οι Δημοκρατικοί, και περιλαμβάνει μικρή αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων. Μέτρο που αποτελεί μέρος της επιχείρησης «αποποίησης των ευθυνών», λόγω των εκλογών της επόμενης χρονιάς, της ληστρικής επίθεσης εναντίον των εργαζομένων και ειδικότερα των πλέον ευάλωτων τμημάτων της εργατικής τάξης, των φτωχών, των ηλικιωμένων, των ασθενών και των ανέργων.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις 23 Δεκέμβρη προβλέπεται η αυτόματη περικοπή δαπανών ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων από το Γενάρη του 2013.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ