Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές στην Καλιφόρνια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά τη βάρβαρη καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων στο Πανεπιστήμιο «UC Davis», εξαιτίας των περικοπών στις δαπάνες για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία δύο χρόνια, περικοπές που συνεχώς αυξάνονται και διευρύνονται, οι φοιτητές των πανεπιστημίων της πολιτείας της Καλιφόρνιας καλούν για γενική αποχή και κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, στο Πανεπιστήμιο «UC Davis» συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φοιτητών που απαιτούν πλέον την παραίτηση της πρύτανη Λίντα Κατέχη, η οποία κατηγορείται και δικαίως από τους φοιτητές για την καταστολή απέναντί τους από την Αστυνομία και την ασφάλεια του Πανεπιστημίου, αφού εκείνη έδωσε την εντολή για τη βίαιη επέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων. Η Λ. Κατέχη, ζήτησε δημόσια συγνώμη και για να... πείσει έκανε μάλιστα και αναφορά στα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη 1973 στην Αθήνα, όταν η χούντα έστειλε τα τανκς για να ρίξουν την πύλη του Πολυτεχνείου. «Ημουν εκεί και δεν θέλω να το ξεχάσω», δήλωσε. Δεν έπεισε όμως και οι φοιτητές εμμένουν ζητώντας παράλληλα και την παραίτηση της Κατέχη (σημειωτέον η εν λόγω πανεπιστημιακός ήταν και σύμβουλος στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ).

Στο μεταξύ τουλάχιστον 15 φοιτητές συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση καταστολής εκ μέρους της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης ενάντια σε φοιτητές του δημόσιου Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), που διαδήλωναν έξω από το «Μπαρούχ Κόλετζ», στο κέντρο του Μανχάταν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου ενάντια στις προτεινόμενες περικοπές που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των διδάκτρων κατά 300 δολάρια, καθώς και την ανάκληση των αυξήσεων που έχουν γίνει στη διάρκεια της χρονιάς.

  • Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον έφτασαν διαδηλωτές που παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις του αποκαλούμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ», διαδηλωτές που είχαν ξεκινήσει πορεία από τη Νέα Υόρκη πριν από 13 ημέρες. Τέλος, στον Καναδά σε επιχείρηση καταστολής κατά διαδηλωτών, που είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις σε δημόσιους χώρους στην Οτάβα και το Τορόντο, συνελήφθησαν τουλάχιστον 8 άτομα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ