Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εντείνονται οι αντιθέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Μαριονέτες» των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις χώρες που υιοθέτησαν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, μετά την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Ιρανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι οι υπόνοιες περί στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα έχει στρατιωτικό χαρακτήρα είναι ανυπόστατες και εξέφρασε έκπληξη για τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για να ληφθούν μέτρα κατά της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, κάτι που θα σημάνει, όπως είπε, πλήγμα στις καταθέσεις των απλών Ιρανών. Επίσης, υπενθύμισε ότι με την επιβολή των κυρώσεων αυτών και τη γενικότερη αναταραχή ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου και το Ιράν επωφελείται, αφού είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου.

Την κάθετη αντίθεσή της στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν εξέφρασε, χθες, και η Κίνα μετά την Ρωσία. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι κυρώσεις «δε λύνουν το ζήτημα, αλλά, αντίθετα, οδηγούν την κατάσταση στα άκρα» και επανέλαβε ότι το Πεκίνο τάσσεται κατά της επιβολής νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πολύ περισσότερο κατά ενός μονομερούς πλήγματος κατά της Τεχεράνης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο μέρες, νέες κυρώσεις κατά του Ιράν αποφάσισαν οι Καναδάς, Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ σχετική συμφωνία «επί της αρχής» επιτεύχθηκε και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ