Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Την πρώτη τους συνάντηση από το 2007, οπότε η «Χαμάς» ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της ΟΑΠ και της Π. Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο πολιτικός ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ. Οι δύο άνδρες αναμένεται, σε πρώτη φάση, να συζητήσουν το ενδεχόμενο και τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει καθήκοντα μέχρι τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών την άνοιξη. Την ίδια ώρα, το κουαρτέτο πιέζει την ισραηλινή ηγεσία να παραδώσει στους Παλαιστίνιους τους δασμούς και τους φόρους που παρακρατεί και φθάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια ανά μήνα.

ΡΙΑΝΤ.-- Μετά από μήνες κωλυσιεργιών, ο επί δεκαετίες ισχυρός άνδρας της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, υπέγραψε, παρουσία του Σαουδάραβα μονάρχη και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, συμφωνία παράδοσης της εξουσίας στον αντιπρόεδρό του με αντάλλαγμα την εξασφάλιση αμνηστίας για τον ίδιο και την οικογένειά του, κάτι που εξόργισε μερίδα διαδηλωτών που πραγματοποίησαν νέες διαμαρτυρίες. Η συμφωνία προβλέπει επίσης σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» και εκλογές σε τρεις μήνες. Την υπέγραψαν και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης (στην πλειοψηφία τους έχουν, ήδη, έρθει σε επαφή με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ) που αναμένεται να ζητήσουν τερματισμό των διαδηλώσεων που άρχισαν το Φλεβάρη και έχουν στοιχίσει εκατοντάδες ζωές και χιλιάδες τραυματισμούς.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Τη χρήση «υπερβολικής βίας και βασανιστηρίων» απέναντι σε διαδηλωτές κατά τις αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες του περασμένου Μάη καταγράφει η έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής που διερεύνησε τις σχετικές καταγγελίες με εντολή του βασιλιά του Μπαχρέιν. Στην έκθεση γίνεται λόγος για σοβαρότατη κατάχρηση εξουσίας, ενώ σημειώνεται ότι δεν επαληθεύτηκε η σύνδεση των διαδηλωτών με το Ιράν, όπως υποστήριζαν η ηγεσία του βασιλείου αλλά και των γειτονικών χωρών (Σ. Αραβία - ΗΑΕ), που έσπευσαν να στείλουν στρατεύματα για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Σε 17.000 απολύσεις, δηλαδή το 23% του εργατικού της δυναμικού, έως τα τέλη του 2013 θα προχωρήσει η εταιρεία κατασκευής τεχνολογικού υλικού τηλεπικοινωνιών «Nokia - Siemens Networks», χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «θλιβερή αλλά αναγκαία» για τη «βελτίωση της αποδοτικότητας και της κερδοφορίας» της εταιρείας...

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Σειρά συμφωνιών μεταξύ Κίνας και Βενεζουέλας υπογράφτηκαν κατά τη δέκατη συνάντηση της μεικτής επιτροπής των δύο χωρών. Οι συμφωνίες αφορούν ως επί το πλείστον τον ενεργειακό τομέα που προβλέπει επενδύσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της Κίνας για διάφορα κοινά σχέδια στον πετρελαϊκό τομέα, αλλά και κινεζικές επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής σιδήρου και αλουμινίου στη Βενεζουέλα.

MAΣΕΡΟΥ.-- Οι μακροχρόνιες αντιλαϊκές οικονομικές πολιτικές, σε συνδυασμό με την πανδημία του AIDS που θερίζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων έχουν βυθίσει το λαό των περίπου 2.000.000 ανθρώπων στο νοτιοαφρικανικό Λεσότο στη δίνη της φτώχειας. Οπως ανακοίνωσαν χτες οι τοπικές αρχές, ένα στα τέσσερα παιδιά μένει ορφανό, ενώ τα δύο τρίτα των παιδιών αναγκάζονται να «ζουν» με 1,25 δολάριο τη μέρα....

ΧΑΓΗ.-- Οι ολλανδικές αρχές συζητούν το ενδεχόμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις οικογένειες Ινδονήσιων που εκτελέστηκαν το 1947 από τις ολλανδικές αποικιοκρατικές δυνάμεις στο χωριό Ραουγκεντέχ (ανατολικά της Τζακάρτας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ